Bygdeavgiftsmedel slutet?

En statlig utredning föreslår att  förordningen om bygdeavgiftsmedel ska skrivas om så att en stor del av de årliga pengarna går till vattenvård och liknande. Bygdeavgiftsmedlen tillkom  i samband med de stora utbyggnaderna av vattenkraften som en kompensation till de bygder som fick sina näringsförutsättningar raserade. För Storumans del tror jag att det rör sig om 10 – 11 miljoner per år. Jokkmokks kommun skulle t ex få större delen av sin investeringsbudget bortsopad. Utredningsförslaget är med andra ord ett dråpslag mot vattenkraftskommunerna.

Utgifter för att vårda vattenmiljöerna bör kunna bekostas av vattenkraftsföretagen som tack vare oligopolkonkurrens går med vinster som för tankarna till sedelpressverksamhet. I en tid när vattenkraftskommunerna får allt svårare att klara sin ekonomi är det svårt att förstå tankarna bakom utredningsförslaget. Är tanken att påskynda avfolkningen av glesbygd är det säkert ett bra förslag. Eller spekulerar man i att de generationer som upplevde vattenkraftsepoken håller på att dö ut och att därmed det kollektiva minnet av den stora landskapsomvandlingen håller på att blekna bort?

Berörda kommuner går nu till motoffensiv och vi kan bara hoppas att övriga Sverige inser det orättfärdiga i detta påhopp på vår landsända.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Undrande

    Jag funderar på vem jag ska rösta på i kommunalvalet i höst, skulle vilja höra vad de olika partierna har för planer för kommunen! Och jag skulle vilja veta konkreta saker som är möjliga att genomföra ekonomiskt.Jag tänker på vänsters valplattform där man har bra ambitioner men ej kan tala om hur det ska gå till(.Tror ej dom vet själva)
    Kan du tala om vad folkpartiet vill göra o hur? Skulle gärna höra vad kommun listan har för planer men det verkar ganska tyst hos dom.Övriga partier är märkvärdigt tysta! har dom inga åsikter om nånting?

  2. Håkan Rombe

    Vad folkpartiet vill.? Jag var inte på senaste mötet men jag kan i alla fall säga att folkpartiet vill genomföra konkreta åtgärder för att Storuman ska stiga kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking från nuvarande nästan jumboplats. T ex mer konkurrensutsättning av kommunal verksamhet och förbättrade attityder hos politiker och tjänstemän. Definitivt lösa bredbandsfrågan som fortfarande!! skvalpar. Trygghetsboende för äldre. Satsa på att tidigt hjälpa svaga elever i grundskolan i läsa-skriva-räkna. Med en kassalikviditet under 1 och stopp alla investeringar under 1 år blir målet överlevnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.