Skolan tillbaka till staten

Kommunaliseringen av skolan var ett misstag. Effekterna har blivit försämrad status på läraryrket, lönehiss rakt ned för lärare och skolledare, oacceptabla skillnader i kvalitet och valmöjligheter mellan kommunerna och försämrade kunskapsnivåer i jämförelse med andra länder. Folkpartiet är det enda parti som på riksplanet driver frågan om ett återförstatligande av skolan.

En annan effekt av ett återförstatligande blir att samverkan om gymnasieskola och komvux mellan kommunerna underlättas. Staten skickar idag liksom förr stora pengar till skolan i kommunerna. Pengarna är inbakade i "den stora statsbidragspåsen" som kommunerna är fria att använda i sina budgetar till vad som helst. Allt lägre löner för skolpersonal i jämförelse med övriga arbetsmarknaden kan ha medfört att kommunerna kunnat satsa pengar på annat.  Eller att staten kunnat hålla statsbidraget på en allt lägre nivå. Frågan bör ställas.

Klart är att kommunerna inte klarar av att höja statusen på läraryrket eller lösa övriga problem som likvärdighet över hela landet eller att ta igen vår position i jämförelser med andra länder. Chansen att detta skulle ske utan förstatligande är = 0.

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.