Inte en femöring till kommunalt flyg

Nu får det vara slutlekt i sandlådan. Jag häpnar när jag läser i annonsbladet att några politiker pläderar för fortsatta toksatsningar på kommunalt bedrivet flyg i Gunnarn. Flyg är Rikstrafikens ansvar och underskotten på de flygplatser som Rikstrafiken stödjer betalas via statsskatten. Kommunalskatten skall vara till annat, t ex skola, omsorg, byggnadslovsingenjörer etc.

Kommunala verksamheter lider nu och framgent av de bortblåsta 22 miljonerna på bara 1½ år. Investeringsstopp, personalneddragningar etc följer i allt snabbare takt. Argumenten herrarna framför i sin annons handlar om gruvor, vindkraft etc. Kommunens företag och verksamheter har även utan Gunnarn en tillgång till flyg som alla företag i Södertälje och flertalet företag i Storstockholm avundas oss. Det är rent nys att företagsetableringar skett och sker tack vare flyg just i Gunnarn. Gott folk. Världshorisonten ligger inte vid kommungränsen. Den ligger längre bort.

Kryssa mig i kommunal- och landstingsvalet. Fullmäktige behöver politiker i tiden som fattar vilket ansvar man har.

Etiketter: , , ,

20 kommentarer

 1. Lars Valler

  Instämmer vi måste se frågan som mycket viktigare än partitillhörighet, mer än flyplats eller vissa politikers önskan, vi har helt enkelt inte råd med den satsningen utan att staten tar betalningsansvaret.

 2. Gunnar Anders(S)on

  Visst kan man kryssa för dig eller levinsson om man är emot att det slösas mer pengar på flyget,och hoppas att ni får igenom er vilja gentemot era partikamrater,ELLER kan man välja något av de partier som inte vill se någon fortsättning på miljonrullningen i Gunnarn.

 3. Håkan Rombe

  Helt rätt Gunnar A. Kryssrösten gynnar även det parti som kandidaten tillhör vilket är ett litet dilemma ibland. Eftersom jag och t ex Levinsson profilerat oss på vissa frågor är kryss på oss betydelsefulla för framtida politiken i kommunen. Många kryss ger oss tyngd och pondus och kan kasta om kandidatlistan i för oss positiv riktning.

 4. Jimmy Lindberg

  De som i detta skede förespråkar flygplatsen kan inte beskrivas som trovärdiga. Om det funnits ett intresse för flygplatsen av företag som är beroende av en flygplats i gunnar får de betala. Ska inte kommunen börja tillhandahålla kaviar och champagne till dessa företag också? Jag finner det för otroligt att man inte kan köra de extra 2-3 milen till Vilhelmina eller Lycksele som företagare istället. Försök tillgodose företagens behov på ett plan som ni faktiskt har makt över..

 5. röstarn

  Hjälp! Vem ska jag rösta på?
  Vill egentligen rösta på KD, men då får man ju EAE!
  Kan tänka mig och rösta på FP, men de är ju FÖR flygplatsen!Likaså M!
  Skulle kunna rösta på S eller V, men deras ideologi ogillar jag.
  Men jag kan tänke mig och rösta på er alla tre, Håkan, Lars och Gunnar, men ni sitter tydligen i fel parti?!
  Ska jag inte rösta allts? Det strider också mot mina värderingar!
  (Fazit: Partipolitik fungerar inte!)

 6. Erold

  Håkan!
  Det kanske beror på att vi har arbetat FÖR flyget ,och sett stora möjligheter med att kämpa för en viktig positionering för inlandsflygets möjligheter i denna kommun,pga den ”bästa” och minst investeringsskrävande flygplatsen i inlandet.
  Dessutom är du aldrig på möten,så jag undrar om du är ett eget parti,då du nu dessutom argumenterar och dumlägger ditt eget partis politiker.

 7. Håkan Rombe

  De stora partierna är delade i frågan om det kloka i att satsa på kommunalt flyg i stället för välfärd. Kryssning är då det som gäller!Man kan ju fråga sig varför inte också taxi- och bussresor sponsras av kommunen med t ex 100 kr per resa? Varför? Trots den toksatsning som orsakat ett hål på 22 milj i kommunens ekonomi har kommunen rasat till näst sista plats i Svenskt Näringslivs ranking av svenska kommuner. Satsa ytterligare miljoner och vi når den tydligen åtråvärda jumboplatsen bland alla Sveriges kommuner. Ökar vi byggnadslovskön från 200 till 500 ärenden kan resurser frigöras!

 8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Till ”röstarn”
  Vad är det du ogillar i vänsterns ideologi?
  Att vi vill att ALLA människor ska ha en chans här i samhället? Att vi ska bry oss och ta hand om varandra eller…??
  I kommunpolitiken måste man dock, oavsett ideologi jobba över partigränserna för en ansvarsfull politik som gynnar kommunen, oavsett färgskalan! Det kommer vi i Vänstern att göra, och det har vi gjort hittills! Vänstern är det enda parti som helt och fullt säger ”NEJ” till kommunala skattepengar till drift av flygplatser i kommunen!

 9. Erold

  Marianne,Håkan,Lars..
  Vad tycker ni om att kommunen kanske lägger? 2 miljoner(kommunala pengar) till badet i hemavan,då kostnaderna för att barnen badar (biljettpriser)kostar ca 30000kr/år

 10. Håkan Rombe

  Ser att Rikstrafiken tänker ordna busstrafik från Storuman till södra Lapplands flygplatser. Låter fantastiskt bra, mina släktingar och bekanta i Storstockholm avundas oss. Tre flygplatser att välja på inom 2 tim! Fortfarande unikt bra! Klarar inte Rikstrafiken att ordna busstrafik till flygplatserna kanske flygfantasterna bland politikerna kommer till fullmäktige och begär pengar till subvention av bussresor?? Tillhör inte Kommunlistan den regerande alliansen s+kd+kl? Varför då klaga på oppositionen för dittom och dattom?

 11. Väljare

  Hur tänker Erold och gänget bekosta detta? Finns pengarna över eller tänker ni dra ner på annat? För hur ni än vrider och vänder på det så kommer det kosta miljoner som ska tas någonstans ifrån. Ni säger att det bara behöver bekostas dom 5 första åren?! Varför har inte flygplatsen gått plus under alla år som varit även tidigare då? Vad är skillnaden nu? Ska biljettpriser sänkas med skattemedel eller är det självkonstnadspris? Nu vill vi ha SVAR och inte svammel! Kom med fakta NU! Eller har ni ingenting att komma med? Hoppas någon har något att komma med och vågar!

 12. Gunnar Anders(S)on

  Erold, vad kostar badhuset i storuman per år? hur många besökare har det per år Hur många av gästerna kommer från annan ort och i samband med badet äter och shoppar då dom är i storuman ? vad är priset på ett människoliv som gått förlorat bara för att det inte fick chansen att lära sig simma.Varför såg inte du till att kommunen köpte badhuset då ni hade chansen. är detta inlägg från dig Erold erat sätt att stödja näringslivet ?

 13. Erold

  Badhuset i Storuman drivs av Storumans kommun ,medan Hemavans har en privat aktör.
  Vi fick sluta med att betala det privatdrivna fiket Akkan ,för att det skulle hållas öppet längre för ungdomar,så varför skall vi betala denna privatägda badhusägare?
  Bör inte det vara samma regler för stöd?
  Kostnaden för att elever i västra delen skall lära sig simma är ca 30000/år ,och om vi skulle ha gratis bad för alla i västra så skulle det kosta ca 500000/år.
  Så varför är notan på 2 miljoner ?
  Skulle vi inte tänka på var pengarna går helt plötsligt?
  Skall alla företagare ha stöd om de handlar med kommunen?

 14. Väljare

  Som vanligt vågar/kan inte Erold och gänget svara på frågor dom får som dom inte har stöd för i bakgrunden. Då kan vi anta att dom inte har någon plan på hur flyget ska finansieras av VÅRA skattepengar. Försök nu Erold och läs igenom mitt tidigare inlägg och lägg fram fakta om du har. Annars vet vi alla som läser att ni inte har finansiering utan kommunen kommer backa miljoner varje år. Kom med siffror och hur ni planerat. Jag vet att du läst men du vågar inte svara!

 15. reidar

  Jag tycker det är SYND att inte Gunnarn går att driva vidare men att satsa på att bygga ut / om vilhelmina flygplats som också ligger långt från samhället tycker jag är ren idioti visst måste det finnas rim och reson iallt som görs från inlandskommunerna kanske gå samman och driva Gunnarn som finns där för alla dessa stora flygplan som går att ta emot poå Gunnarn flygplats

 16. Gunnar Anders(s)on

  Jag vet mycket väl att badet i storuman ägs och drivs kommunalt och tycker att det borde vara på det viset också i Hemavan, tyvärr hade jag ingen möjlighet (förrutom att kommentera i vk )att påverka kommunledningen i samband med att FBU såldes men det hade du.Åter till frågan vad koster badet i storuman ? menar du att det går med vinst?Skillnaden i samhällsnytta mellan ett fik och ett badhus hoppas jag till och med du ser.För övrigt är 2 mil en summa som han begär, inget som har betalats ut .22 miljoner är dock borta från kommunens tillgångar, vilken nytta gjorde dom?

 17. Till Reidar

  Sedan när är 12km långt till en flygplats från ett samhälle? Inlandskommunerna + strömsund HAR gått samman genom Destination Södra Lappland (www.sodralappland.se) och marknadsför sig tillsammans. Storuman blev erbjuden en plats i samarbetet men tackade nej och ville köra själva. Varför flygplatsen ska byggas ut är för att den ligger strategiskt bäst till för fjälldalarna kring Borgafjäll, Klimpfjäll, Kittelfjäll och saxnäs. Gunnarn-Borgafjäll=20.1 mil och Gunnarn-Hemavan=18.5mil! Så tycker du turister kan åka gunnarn-borgafjäll kan du åka från hemavan om du ska resa! Ni har redan en flygplats!

 18. Håkan Rombe

  Försök att ordna kommunalt flyg i Gunnarn kommer att störa Rikstrafikens upphandlingar och planering. Är det kanske grejen? Frågan faller på att kommunen är körd i botten ekonomiskt och varje krona på obehövligt flyg slår direkt på anställningarna i övriga sektorer. Kommunal satsning i 5 år? I okt 2008 skulle det kosta 0 – 4,1 milj under 1½ år. Troligast 0 kr enligt ordf Erik-Abel Ejderud. Kostnaden blev 22 miljoner! Hur kan någon normalt funtad person mot bakgrund av denna erfarenhet tro på NÅGON siffra Erik-Abel och hans kompisar lägger fram? Gambling med skattebetalarnas pengar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.