Valresultatet i Storuman

Oväntade resultat plus väntade i kommunalvalet. De stora förändringarna står c och kd för. Centerns frammarsch kan ha två huvudorsaker. En är det dubbla budskap som kan skönjas i de två valsedlarnas program. "Västra" valsedelns kandidater annonserade sitt program i Storumanbladet som var ett klart ställningstagande för kommunens huvudåtagande, skola, omsorg och övrig obligatorisk service och mot stora satsningar på äventyrliga projekt som hotar kommunens ekonomi (läs flyget). Man kunde tro att detta var hela centerns kommunala program trots att andra centerpartister fortfarande tycks drömma om flyg på bekostnad av huvuduppdraget. Blir intressant att se hur utfallet blir för de två valsedlarna och dessutom utfallet av personkryssen. En annan orsak kan vara "Mörtselleffekten". Tomas Mörtsell står nu på första plats på östra valsedeln. Han måste väl då också i kraft av centerns nya maktposition anses som kommunalrådskandidat och själv anse sig som sådan. Om det blir en borgerlig allians vill säga.

En annnan markant förändring är Kristdemokraternas tillbakagång. Jag tror att det har att göra med att KD setts som flygpartiet nummer ett och ibland haft lust att i budgetramdiskussioner stega fram och dra ned omsorgens budget med sådär 2 miljoner. Personkryssen blir även här intressant läsning när sammanräkningen är klar. Moderaterna går emot  rikstrenden och minskar med ett mandat. Även här kan tendensen att prioritera mångmiljonbelopp till flyg på bekostnad av övriga verksamheter ha inverkat.

Övriga resultat är inga större överraskningar. Folkpartiet tycks behålla 4 mandat trots en viss förkärlek hos vissa ledamöter att satsa pengarna i luften i stället för på marken i kommunens kärnverksamheter. Kommunlistan får 2 mandat vilket är en våldsam ökning från 0 om man jämför med förra valet. De fanns ju inte då. Jämfört med de 3 mandat man haft sedan vänsterpartiets sprängning är det en minskning med ett mandat.

Socialdemokraterna går mot strömmen i Storuman och ökar med ett mandat. Något överraskande men socdem har på senare tid  markerat att de inte vill satsa några mer komunala pengar på kommunal Rikstrafik i luften och i stället värna kärnverksamheterna vilket kan ha gett plusröster. Hos socdem blir kryssrösterna spännande läsning liksom hos alla partier.

Vilka bildar allians? S + v måste hitta någon att fria till, något parti på borgerliga kanten med utpräglade köttgrytegrävare. Kommunlistan anses nog av s vara för opålitliga som partner enligt Gunilla Lundgren. Den borgerliga alliansen kan inte få egen majoritet utan måste fria till Kommunlistan som lär säga JA. Det blir 22 mandat tillsammans och en vilde kan hoppa av och ändå finns majoritet. Som Lou Reed sjöng: "Juliet wanted Romeo and Romeo wanted Juliet. Det är kanske så det blir mellan de borgerliga och Kommunlistan, vars ursprung är vänsterpartiet men ingen tror att de någonsin varit annat än borgerliga.

Efter räkning av kryssröster och andra röster kan jag kanske nästa vecka kommentera ytterligare. En sprängfråga blir lusten att leka Rikstrafik. Om s och v bildar opposition och beslutar sig för att profilera sig på stopp för mera pengar till flyg och koncentration på kärnverksamheterna behövs det bara att 2 ledamöter i en borgerlig allians röstar med s + v för att flygprojektet ska haverera. För gott?

Etiketter: , , ,

14 kommentarer

 1. Hoppas på flyg från Gunnarn

  Tragiskt om flygprojektet havererar.
  Framtiden är ändå flyget. Hur skall Storuman klara sig utan en väl utbyggd flygplats med fungerande trafik till o från Stockholm. Storuman borna måste ta sitt förnuft till fånga och satsa lite för att få något tillbaka. Hoppningsvis kommer valresultatet att ge en stark konstellation för fortsatt trafik på Gunnarn.

 2. Lars

  Håkan, jag tror någon försöker reta dig.
  Personligen var jag, till skillnad från dig, positiv till flyget fram till Rikstrafikens tyvärr negativa besked.
  Men nu måste vi lägga ner och acceptera det faktum att de andra kommunerna var duktigare i sin argumentation och lobbyverksamhet.
  Det positiva med Rikstrafikens beslut är att vi nu kan koncentrera oss på andra minst lika viktiga frågor.
  Och kanske lika viktigt slippa den tröttande debatten om flyget – det finns inget att diskutera.
  Möjligen vad vi ska använda några hektar asfalt och en bra flygterminal till – någon som har bra idéer?

 3. Lars Valler

  Man kan jobba för flyg på många sätt utan att tillföra kommunala medel, men jag anser att man ska vara lite försiktig med att ropa en det ena eller andra förren vi ser vilka samarbetsmöjlighter hela regionen har. Kanske dax att man ser hela norra sverige som en motpol mot södra, där tydligen skillanden på människan är so stora att man gärna röstar in ett parti som inte bara ogillar flyktingar, invandrare men även samer

 4. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag är faktiskt lite förvånad över att inte SD gått starkare fram här i Norrland också! Jag var väldigt rädd att de skulle göra det, men vi är nog klokare här? SD har inte sagt sig ogilla Samer Lars Valler, men man har slagit ner på rennäringen, och det finns all anledning att ifrågasätta svensk rennäringspolitik, och den kränkning som Sveriges riksdag för mot det samiska folket, där bara renägare är ”riktiga” samer! Faktiskt inte snyggare än SD:s invandrarpolitik!
  Jag anser att det är de etablerade partiernas ovilja att se de verkliga problemen som gjort att SD kommit in i riksdagen!

 5. Lars Valler

  Publicerad: 2 maj 2008, 19.40. Senast ändrad: 3 maj 2008, 14.37

  KARLSTAD Samerna har etniska privilegier som ska avskaffas. Den linjen driver Sverigedemokraterna som håller riksårsmöte i Karlstad under bevakning av ett stort polispådrag.

  Om du sen kalar det mot renar eller samer får vara din syn på saken…. men samerna har etniska.. ser jag som mot samer.. förklara gärna din inställing till ords betydelser men om du försvarar den synen tror jag att jag kommer att se dig som SD sympatisör och behandla dig därefter

 6. Håkan Rombe

  SD har sina rötter i rasbiologi och drömmen om det överblickbara, konforma samhället där alla liknar varandra. Stam- och klansamhället är idealet. Problemet för SD är att de befinner sig i fel årtusende för att vara up-to-date. Oj! Nu skrev jag utrikiska ord! Naturligtvis försöker SD attrahera rasister av alla sorter, även sådana i övre Norrland och naturligtvis blir då samerna måltavla. SD står för en vidrig samhällssyn som i förlängningen leder till etnisk rensning men torde överleva en eller två valperioder med Ian Wachtmeisters, han med ölbackarna, benägna hjälp.

 7. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Lars Valler, jag är verkligen ingen SD sympatisör!
  De ”etniska privilegier” som SD åsyftar är de rättigheter som regeringar och riksdagar, oavsett partifärg, tillskrivit endast samebymedlemmar, på övriga samers och befolknings bekostnad! Och oftast också utan laggrund!Jag var rädd att de skulle lyckas få folk med sej i detta även här! Svensk rennäringspolitik är felaktig, kränkande, diskriminerande och segregerande, och behöver förändras, men inte av SD! Inga människor, oavsett rastillhörighet ska ha rättigheter på andras bekostnad, eller tycker du det Lars Valler?? Då förvånar du mig!!

 8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  I Sverige har politiken delat det samiska folket på ett sådant sätt att rättigheter och samisk identitet sitter i ett djur, renen! Detta tycker jag som same är oerhört kränkande! Samer är ett folk, inte en näring!
  Jag tycker att Sverige har en mycket mörkare historia när det gäller samer och folket här uppe i norr, än vad som någonsin kommit fram någonstan i media! Jag tycker att Sveriges regeringar och riksdagar genom åren faktiskt utövat en form av etnisk rensning av Samer som folk, vilket gjort många identitetslösa! Men jag tror defenitivt inte att SD och mer rasism är lösningen!!

 9. Håkan Rombe

  Håller med Marianne om uppdelningen av det samiska folket efter yrke och profession. Samebytillhörighet har varit vattendelaren. Medlem i sameby har stora rättigheter och samer utanför samebyarna har inga samiska rättigheter och finns nästan inte enligt staten men är dock en majoritet.
  Tillkomsten av sameting mm är väl framsteg men löser inte grundproblemet. Följden är identitetskriser och lidande som jag sett exempel på. SD är nog bara ute efter att blåsa upp motsättningar och fiska i grumliga vatten. Samerna är ett folk och inte en näring vilket borde vara lätt att förstå.

 10. Lars Valler

  Jag ville poänhtera att man var MOT samer, lika väl som främlingsfientlighet.. mao ett synsätt. Sen problematiken är en annan sak, ,men att säga att SD inte är mot samer är nog att så förenkla frågan att man glömmer bort att den egna synen på problemet tar bort den grund SD står på.. man pekar på en folkgrupp som problematisk i samhället.. hmm var jhar man sett denna syn förut.. jo lite då och då i tiden tex kristallnatten var ju uppbyggt på den synen.

  Om man sen vill göra egna tolkningar och inlägg i vad SD står för i frågan om samer gör man just vad de vill man för en annan debatt…

 11. Lars Valler

  Sen håller jag med att många regeringar inte skött frågor rätt när det gäller urbefolkning, men det är en annan fråga som inte ska blandas med att SD bevisligen sagt samer och inte rennäring.. QAD

 12. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Visst fiskar SD i grummligt vatten!
  Och möjligheten att göra det är de rättigheter som en liten del av den samiska befolkningen har fått sig tillskansat på de övriga samers och ortsbefolknings bekostnad! Och detta måste övriga partier börja diskutera och dedbattera! Annars lär SD öka sitt väljarantal även här uppe!Jag har följt SD:s debatt kring samefrågor, jag vet vad de handlar om, och inte de felaktigheter jag beskrivit i samepolitiken funnits Lars Valler, vad skulle de då ha tagit fasta på? Om inte problemen kring invandringen hade funnits, vad skulle de då ha sagt?

 13. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Lars valler, vi kan inte angripa SD för vad vi tror att de egentligen menar, vi måste möta dem i deras argumentering!
  Fråga dem vad de menade med samernas etniska privilegier!
  Rennäringspolitiken är diskriminerande och kränkande och strider mot männskliga rättigheter, och ger oantastliga privilegier till en liten grupp samer! Invandrarpolitiken fungerar inte! Om inte dessa problem hade funnits, eller om etablerade partier visat någon vilja att göra någonting åt detta, så hade det blivit svårare för SD att rent ut säga ”vi hatar samer som folk och invandrare!”

 14. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag tycker bara att man gör det alldelens för enkelt för SD när man säger att de är rasister som ogillar olika folkgrupper! Man måste möta dem i deras argument! Och de pekar på problemen som faktiskt finns, därför måste vi debattera de problemen!Och vad vi ska göra åt dem!
  Jag tycker att du Lars Valler förenklar frågan och spelar SD rakt i armarna!Du gör precis som de etablerade partierna och politikerna gjort, och nu har vi SD i riksdagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.