Svenskarna positiva till vindkraft

Enligt en undersökning är 86 % av svenskarna positiva till vindkraft. Samma och högre siffror finns ute i Europa, speciellt i de länder där vindkraftverk är särskilt vanliga. I t ex Danmark, som har Europas mest utbyggda vindkraft, är 96 % av befolkningen positiv till vindkraft. Man tolkar resultaten som så att när befolkningen kommer i kontakt med vindkraftsparker och inte upplever särskilt stora olägenheter släpper en del av motståndet mot vindkraft. Vill vi åtgärda ljud som är störande finns mycket som verkar angelägnare än vindkraftsverk. T ex bostäder intill trafikerade vägar och gator, flygfält och industrier. Fritidsverksamhet kan också åstadkomma rejält med buller i terrängen och på sjöar.

Om vi inte silar mygg och sväljer kameler tycker jag att man kan vara positiv till utbyggnad av vindkraft såsom varande den mest miljövänliga energikällan för framställning av el i stor skala.

Etiketter:

8 kommentarer

  1. Mr Cool

    Vindkraftens popularitet har sitt ursprung i miljöflummarnas lobbyism och folk sväljer betet trots att de på sina elräkningar får SUBVENTIONERA denna energikälla med s.k. elcertifikat. Visst ger byggnationen kortsiktigt jobb men endast drygt 1% av vår energi kommer från vindkraft som började nyttjas sisådär år 800 f.k.

    Ingen verkar heller vilja uppmärksamma det faktum att vindkraft kräver 79W energi utifrån (sk. reglerkraft) för att kunna producera 100W. Varifrån skall den tas???

    Vindkraft är en återvändsgränd för Storumanbor VET att när det är kallt så är det oftast vindstilla.

  2. Peter Åberg

    Dom 79W Mr Cool pratar om är reservkapacitet som behövs för att sättas in om det inte blåser.
    Vindkraft går inte att buffra som vattenkraft. En sak är säker och det är att när vindkraftverken producerar kan man dra ned på vattenkraften och spara energi i vattenmagasinen.
    Vet inte hur långt forskning hunnit på området men jag tycker detta verkar vara ett, i det närmaste, släntrianargument från vindkraftmotståndarna.
    Då vindkraften trots stor utbyggnad ändå kommer att stå för en mindre del av elproduktionen torde detta gå att lösa på ett bra sätt.

  3. Håkan Rombe

    Eftersom vindkraft framgångsrikt byggs ut i stor skala över hela jordklotet behöver man knappast motivera existensen av vindkraft. Det här favoritargumentet från vindkraftsmotståndet att då det är riktigt kallt blåser det inte håller inte. Producenter och konsumenter av el är sammanbundna inom landet och även mellan länder. Blåser det inte i Storuman blåser det någon annan stans t ex Mälardalen eller Danmark. Dessutom kan det blåsa rejält på hög höjd och vara vindstilla på marken när det är kallt. Varför inte säga som det är. ”Jag vill inte se ett enda vindkraftverk, men jag vill ha el”!!

  4. Roland Nilsson

    Det vindkraftsverk som jag är delägare via Storuman Vind har producerat mer under de kalla vintermånaderna än under sommarhalvåret. Verket står visserligen inte i Storuman utan på Granberget i Robertsfors kommun.
    Men även där är det ju vinter….

  5. Mr Cool

    Håkan, vindkraften byggs inte alls ut framgångsrikt över hela jordklotet utan har stora problem i många länder där SUBVENTIONERNA minskat. I USA står stora parker med tusentals utrangerade vindkraftverk som monument över miljarder bortkastade dollar. Investerarna som gick in med entusiasm medan staten var frikostig, ansåg sig inte ha råd med underhållet av ­anläggningarna när de offentliga stöden krympte. Vindkraftsparkerna omvandlades därför successivt till irrepa­rabelt skrot.

    De länder i Europa som nu har ekonomiska problem överger vindkraften mer och mer bara för att den är för DYR.

  6. Vindkraft tummen upp!

    Roland, får du någon vinst? Tror eller vet du om du skulle haft någon vinst om subventionerna inte fanns? När man förespråkar en sak bör man kanske inte hämta information från reklambladen som kommer från tillverkare och anläggningsbyggare! Studera siffror och se vad byggkostnad, UNDERHÅLL, subventioner och tillgänglikhet har för siffror på ett vinkraftverk! När ni ser helbild tror jag en aha upplevelse kan inträffa? Finns många tekniska aspekter som framförallt nätägare kommer få brottas med i framtiden. Cool tror jag har insikt?
    Men kan vi i Storuman ta del av dessa subv, så verför inte?

  7. Vindkraft tummen upp 2!

    Fortsätter…
    Redan nu genererar vindkraft skattepengar(jobb) i våran kommun!
    Detta scenario(Subv) förutsätter att pöbeln eller oppinionen är beredd att fortsätta betala en högre elräkning? Gemene räkningsbetalare vet i nuläget inte om att det är via elräkningen vi subv vindkraften i detta nu, och mer blir för varje snurra som byggs!
    Men som kommuninvånare är jag bestört över att vi inte ser till att vi kan hämta hem mer av subventionerna, vi står tydligen hellre för kostnaderna? Vi planlägger, samråder lobbyerar och fixar tillstånd med tron att vi MÅSTE ordna för att få ta del! Forts….

  8. Vindkraft tummen upp3!

    Forts..
    Varför äger vi inte hela konceptet helt själva?
    Varför placerar vi inte dom där vi vill ha dom själva?
    Finns redan exploaterad mark där vi kan placera dom!
    Men vi tänker smått! För vi kan väl inte…
    Skillnaden mellan vinnare o förlorare är strategi! (Vi har förmodligen total avsaknad av den?)
    Vi besitter smått fantastiska värden, vattnet gen ca 2.2 miljarder, malmen ,kanske ännu mer? skogen o turismen där försvinner inkomsterna till andra exploatörer.
    Vad finns kvar, flyget? (suck)
    Men hörde en av kommunrepresetanterna säga: Klart vi ska ordna vatten avlopp järnväg mm (IGE).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.