Året med kungafamiljen – i Nordkorea

Monarkierna Nordkorea och Sverige liknar varandra när det gäller massmediernas förhållande till statschefen och hans familj. Vår skattefinansierade public service-TV skiljer sig  här inte ett dyft från tidningar som Hänt i veckan och Veckorevyn i Sverige eller Folkets Dagblad och stats-TV i Nordkorea.

Sålunda har STV sänt årets upplaga av "Året med kungafamiljen" med mängder av information som behandlar kungahusets privatliv. Men urvalet av information har varit mycket selektivt. Inget om statschefens eskapader långt utanför vad som anses lämpligt för en statschef att ägna sig åt. Inget om uppslagna förlovningar. Ingenting som kan störa den massiva monarkipropagande som STV och andra medier håller på med i kubik och minut.

Nordkoreas stats-TV och statstidningar förgyller på liknande sätt bilden av Kim Jong Il och hans kronprins Kim Jong Un. Liknande underdånig, lismande fjantpropaganda med total avsaknad av granskande journalistik.

Nu hävdar STV att "Året med kungafamiljen" är ett underhållningsprogram. Men varför då inte förstå underhållningsvärdet i kungens eskapader och prinsessans "rymning" till USA? Det är detta som skiljer underhållning från ren propaganda.

Och när kommer det granskande program om monarkin och kungahuset som väl borde vara huvuduppgiften i sammanhanget för vår public service-TV? Skulle vi inte kunna ordna med fortbildning av journalister i samarbete med Nordkorea?

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Handikappad

    Det är väl något omedvetet inbyggt i oss att när vi ser någon gestalt som bär en massa medaljer och krusiduller ska vi sånär falla på knä. Det gamla högersamhället håller fortfarande fast oss i ett omedvetet grepp. Saken blir ju inte bättre med den här regeringen. Jag såg f d volvochefen P G Gyllenhammar ville avskaffa kungahuset eller dess inflytande. Frågan är om inte det är dags inte ha såna ”låtsasfigurer” som inte ens kan försörja sig av egen kraft utan är de största bidragstagarna i samhället. Ska det rensas, rensa ut hela skiten då. Varför bara ge sig på svaga och sjuka??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.