Tar skäggmullorna över Egypten?

Irans öde ligger som ett åskmoln över händelseutvecklingen i arabvärlden. Muslimska Brödraskapet ligger lågt i Egypten ännu så länge, men hur länge? Vid revolutionen i Ryssland 1917-18 låg kommunisterna lågt till en början och sedan greps makten under ledning av Lenin med bara några procent av det ryska folket bakom sig genom skickligt och bakslugt manövrerande. Gökungen kommunisterna baxade  alla demokratiska krafter ur boet så stickorna rök.

I Egypten tror bedömare att Muslimska Brödraskapet kan ha 20 – 30 % av befolkningens stöd. Detta innebär att mullorna inte behöver ha bråttom. Exemplena Iran och ryska revolutionen visar att de kan gripa makten senare och införa skäggmullornas barbariska diktatur utan att ha folkets flertal bakom sig.

Det som händer nu har tagit omvärlden på sängen, precis som när Sovjetstaterna och östeuropa kastade av sig det kommunistiska oket omkring 1990. De odemokratiska arabiska monarkierna har förslavat arabvärlden sedan hedenhös. Det som började i Tunisien och nu sköljer över Egypten kan mycket väl dra över hela arabvärlden som en demokratisk tsunami. Den extremt allvarliga risken är dock att diktaturerna av mer eller mindre monarkiskt snitt snabbt ersätts av islamistiska diktaturer. Det är tyvärr vanligt att en diktatur ersätts av en ännu värre diktatur, som i Iran 1979 och i Ryssland (Sovjetunionen) 1918.

USA, EU och andra aktörer måste stödja en demokratisk utveckling och börja NU. De som nu riskerar livet i demonstrationerna noterar nogsamt vilka länder och makter som är de verkliga vännerna.

Etiketter: , , ,

21 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  USA och Bildt mfl har ju inte ens krävt diktatorns avgång. De har skämt ut sig fullständigt och ”vädjat till honom” att genomföra demokrati!

  De ska skämmas – ta me fan!

  x

 2. Sven

  Glöm inte bort vad Komeini stod och mässade ”islam ska erövra hela världen”. Europa och speciellt Sverige är utsatt för historiens oblodigaste invation!

 3. Vilhelminabo

  Såhär blir det ju när folket till slut tröttnar på diktaturiska fasoner understött från USA. Jag misstänker Israel börjar darra något. Med säkerhet blir det en muslimsk ledare, eller att regimen tvingas vända 180 grader. Lika självklart vi har ett kungarike, lika självklart de har en muslims ledare. Jag ser inget konstigt i det. Hur det blir…det kan gå bra, eller mindre bra. Det är ju deras land så de har de rätt bestämma själva utan att väst blandar sig i för mycket.

 4. Skogsägare

  Tänkvärt. Bolsjevikernas statskupp ersatte dock inte riktigt en annan diktatur. Tsaren hade störtats redan på våren och en provisorisk regering hade inrättats. För första gången någonsin fick ryssarna känna på pressfrihet och förbjudna politiska partier tilläts igen. På hösten utropades republik. Tyvärr avbröts dem demokratiska utvecklingen av Lenins statskupp och istället för frihet påtvingades folket en av historien vidrigaste diktaturer.

 5. Håkan Rombe

  Så var det skogsägarn, det hände mycket det där året! Poängen är att det ingalunda behövs 51 % av folkets stöd för att genom statskupp införa diktatur. Det räcker med några procent om diktaturanhängarna är tillräckligt fanatiska och våldsbenägna. ”Vanligt folk” brukar inte tro på det där paradiset med tanke på vilka som påstås hamna där. Vanligt folk prioriterar vanligen sin egen fysiska överlevnad vilket fanatikerna utnyttjar.

 6. RWR

  Varför har inte FN en demokrati-akut?

  Den skulle kunna kallas in en sån här situation med rådgivning utbildning och medling! Till den kunde också knytas en ordningsstyrka som kunde sättas in för att skydda egendom och värdefulla kulturföremål.

  Arbetet skulle kunna startas innan det spårar ur och man skulle slippa att den ena blodtörstande regenten byttes ut mot nästa. Arbetet klart när allmänna val hållits.

 7. Platsfråga

  Striden i Egypten står mellan en despotisk regim som har all makt, och ett plågat folk som inte har någon. Den som vägrar att ta ställning i en sådan konflikt står i själva verket stadigt på förtryckarnas sida.

 8. Vilhelminabo

  Jag ser här Lenin nämns i det här sammanhanget. Så mycket kan jag säga att en person med Rombes intellekt och med sitt f d yrkesutövande hade stått ganska högt upp på listan av oönskade personer. Nu är det ju så också det finns regimer som styrs just av såna liknande Rombes kaliber och även dessa utöver ett maktmissbruk. Avrättningar kanske inte sker, men personer spärras in på obestämd tid. Lika fel i båda fallen förståss, men det ger ändå en inblick i hur man uppfattar omvärlden på ett sätt där man själv befinner sig. Tack för ordet!

 9. Jimmy Lindberg

  Att EU inte gör mer ligger nog tyvärr i linje med fort Europa taktiken. Dvs. att värna den inre marknaden och den inre rörligheten och hindra den yttre. Vi har t.ex. avtal med vissa av de nordafrikanske staterna/diktaturerna om att jobba preventivt mot flyktingströmmen mot Europa (varje år får dessutom Egypten, Tunisien Libyen medel för detta). Om diktaturernas makt inte upprätthålls blir det nya spelregler. Kan kanske vara bra för förståelsen för EU:s agerande.

 10. Skogsägare

  Så sant så. Att demokrati skulle vara någon evig garant för fred och frihet kan man också vederlägga. Det tydligaste exemplet torde vara NSDAP som de facto tog makten genom fria val. Även i Sverige argumenterar många för att minoriteten ska tvingas rätta sig efter majoritetens krav. Om demokratins enda fördel kontra diktaturen blir att majoriteten förtrycker minoriteten istället för tvärtom känns förbättringen ganska marginell.

 11. Skogsägare

  Om islamismen, en ideologi fullt jämförbar med kommunismen och nazismen, skulle få grepp om Egypten skulle följderna kunna bli katastrofala. En allians med ett kärnvapenbestyckat Iran följt av ett nytt krig mot Israel torde vara mardrömsscenariot. Låt oss därför hoppas att mer moderata krafter går segrande ur denna konflikt så att friheten kan få grund även i arabvärlden. Demokratisering följt av EU-medlemskap för de nordafrikanska staterna vore varmt välkommet!

 12. DKocken

  Hur smart/klok er man,nær man anvænder en nerlåtande øverskrift,med tanke på Lars Vilks ock missæran med Jyllandsposten,då tycker jag att Hr.Rombe utsætter sig & sina næra før onødig risk.

 13. en invandrare

  Jag kan inte fatta hur en person som sitter mitt i skogen står här o ger analyser om allt o alla !!! har du varit själv i Egypten ???? har du en aning hur 90% av befolkning har det ???? du påminner mig på en expert på tv4 som sitter i studion o analysera händelser över hela världen fast det är bara shitsnack han säger .
  Varför kan ni (västvärlden) erkänner att allt ni bryr er om är bara eras intresse o inget demokratie eller hur vanliga människor har det ?
  I egypten fall allt rör sig om Isreal säkerhet o ni skiter på 80 millioner egyptier men det ni gör är ett stort misstag …. följer

 14. en invandrare som lärt sig lite svenska !

  ….rättvisa o folket kommer o vinna trots vad Sir Romber,USA,eller EU tycker o säger .
  Jag noterar att jag har kommit från ett land som var först att lida p.g.v av terror från islamister med stöd av västvärlden men det är över nu tack våras folk o tro på framtiden .
  En sak till :jag är emot all blandning av religion o politik o jag tror verkligen på rätt demokratie från folket till folket o där ALLA har sin röst .
  om du verkligen tror på demokratie varför är du emot muslimska bröderskapet om folket vill ha dem ???
  För mig muslimska brödderskapet o wallenberg brödderskappet är samma .

 15. en invandrare som har lärt sig lite svenska !

  Jag har en fråga till dig Sir Rombe , varför västvärlden kretisira bara Iran, Nordkorea, Kuba, Burma o få andra länder när dem pratar om demokratie o mänskliga rättigheter ?
  Varför dem nämner aldrig Saudia arabian, Egypten, Marroko, Libien, Tunisien (innan revolution) o många andra länder som har toppen relationer med västvärlden ? är det inte dubbelmoral ?
  Hoppas du har fått min ide trots mitt dålig språk .

 16. Vilhelminabo

  Jag tycker USA bör rensa upp i sitt eget land och ägna lite mer energi på det och sluta vara ”världspolis”. De har ju enorma ”fattigdomsproblem” samt att republikanerna vill ta bort den utlovade sjukvårdsreformen. Brottsligheten är ju jävulsk trots dödsstraffet, vilket bevisar att USA ligger lågt på listan över demokratier. Inget bättre än Iran alltså. Om USA gett fasen och lägga sig i Iran/Irak m fl långt tillbaka och låtit resp land sköta sin egen business hade det vare mindre oroligt i världen. Slutet på USA:s maktposition börjar närma sig. Krigskostnaderna är en orsak till deras fall.

 17. Vilhelminabo

  Det finns fördelar med att inte lägga sig i och försöka styra andra länder. I Norge tillåts exempelvis inga moske´byggen finansierade av Saudarabien. I Sverige, Göteborg, finns just ett sådant exempel. Om de nu tycker de är så illa, varför kommer de då hitdragandes med sina religiösa påfund och pråckar på oss en religion som är frivillig för var och en. Nä, låt varje land sköta sitt. F ö tycker jag man kan behålla sin (all)-religion för sig själv utan att påverka andra eller föra in den i politiken.

 18. Håkan Rombe

  Svar till en invandrare (2011-02-03 00:29)
  I ett fritt och demokratiskt land kan man sitta mitt i skogen och tycka vad man vill. Ingen säkerhetspolis arresterar och torterar en. Trots min plats ”mitt i skogen” är jag mycket beläst på olika samhällsskick. Jag vet (och har skrivit) om bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i arabvärlden. Jag har skrivit om förtrycket av kvinnor. Jag har skrivit om nazismen och kommunismen. Jag bara inte tål diktaturfasoner och ”den enda sanna läran”. Stater skall vara sekulära och inte vara funtade på någon viss religion, vare sig kristendom, judendom, islam, buddism eller någon annan religion.

 19. Håkan Rombe

  Svar till Vilhelminabo (2011-02-03 09:18)
  Jag har inga problem med kyrkor, moskéer, buddatempel mm. Religionsfrihet måste väl innebära att vi inte förtrycker vissa religioner. Vi ska väl inte heller pracka på andra vår religion! Jag håller dock med dig om att religion inte ska vara politisk. Religion är helt och hållet en privatsak.

 20. Håkan Rombe

  Svar till en invandrare som har lärt sig lite svenska ! (2011-02-03 01:07)
  Jag håller med dig om att det är dubbelmoral. Solklart har det varit så! Nazismen och kommunismen har varit stora hot mot mänskligheten och delvis därför har de tagit stor del av debatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.