Magiske Foppa slutar

Sveriges genom tiderna störste ishockeyspelare slutar. Ingen svensk har kunnat dominera isen i match efter match i NHL som Foppa gjorde och i slutspel var han ofta rent grym med poängsnitt på över 2 p per match. I sin NHL-karriär snittade han långt över 1 p per match vilket ingen svensk är i närheten av. I Denver Colorado är han kult.

Synd att en trilskande fot skulle förmörka de sista aktiva åren och man kan bara spekulera i vad han kunnat uträtta med frisk fot. Örnsköldsvik är en märklig ort i dessa sammanhang. Foppa och nu aktuella tvillingarna Sedin och många fler NHL-stjärnor. På samma sätt är Tärnaby  en märklig ort som fött fram världens genom tiderna största manlige och kvinnliga utförsåkare (Ingemar Stenmark och Anja Persson) och flera toppåkare. Vad som kännetecknar orterna har det skrivits spaltkilometrar om och vad som kännetecknar idrottsmännen ifråga är också ett ämne för media. Helt  osannolikt att en ort på ca 1000 inv har skördat sådana framgångar. Det jag finner som gemensamt drag hos Foppa, Sedins, Ingemar och Anja är extrem tjurskallighet och offervilja. Vilket också retar en och annan. Jantelagen är alltid ett närvarande spöke, även i våra trakter. Man ska helst vara lagom bra-dålig.

Etiketter: , ,

7 kommentarer

 1. Lars Valler

  Vem blir nästa foppa, stenmark eller anja i en snabbare värld där utbudet av aktiviteter är enormt och de förändringar man ser inom föreningslivet skapar mindre möjlighter då den bas av frivilliga minskar som kräv för att fånga upp dessa talanger och utveckla dem.

  Samhället har förämdrats sen 70 talet, kraven på oss alla har ändrats men inte jantelagen.

 2. Erold

  Kan det vara jantelagen som spökar då du inte nämner Björn och Heidi(inom sporten alltså)….
  Att det dessutom finns Jens,Viktor(2a på Sm och som bor i din by)
  Har du fått smittan också !

 3. Håkan Rombe

  Svar till Erold (2011-02-15 07:56)
  Jag har inte glömt. Jag tog dem som är/varit världskändisar i orterna Örnsköldsvik och Tärnaby vilket tydligt framgår av min blogg. Eller? Vad jag vet är inte Björn och Heidi från Tärnaby eller Örnsköldsvik. Som exempel tycker jag dem jag nämnt passar bra för just de orterna. Markus Näslund kunde jag ha nämnt faktiskt. Det enda som bekymrar mig just nu är att jag kallade Berlusconi för president i ett inlägg, han är ju bara premiärminister.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Lars Valler (2011-02-15 05:22)
  Håller med. Bakom dessa världsartister döljer sig engagemang från föräldrar och föreningar med dessas eldsjälar. Stödet till föreningslivet och fritidsverksamhet är viktigt inte bara för att få fram toppidrottsmän utan också för att förebygga att ungdomar börjar syssla med fel saker. Fjällvinden måste ha varit en alldeles särdeles förening. Finns dess like? Hoppas att de kan fortsätta.

 5. J

  Erold tänk om du kunde lägga hälften av engagemanget på något kreativt istället för att vara bitter. Då skulle nog din tillvaro bli bättre, både för dig själv och de runt om kring dig.

  Apropå Örnsköldsvikfenomenet så finns det faktiskt en bra SVT-dokumentär som heter Hockeyhjärtan. Den behandlar hur en mindre ort som Örnsköldsvik kunnat få fram så mycket som 24 stycken proffs i NHL.

 6. Erold

  Bitter????
  Ja du är rolig du J…
  Vad vet du om vad som engagerar mig?
  Jag jobbar för bl.a Skolan,flyget,ungdomar(kulturackademin å Ridskolan)och turismen i Storumans kommun(helt ideellt).
  Men vad är du engagerad i?

 7. J

  Erold, du glömd nog att skriva att du arbetar med att flitigt kommentera olika saker på vk. Lite gnäll här, lite gnäll där, vad hjälper det. Att du jobbar för flyget säger en hel del, men vad jag däremot inte får ihop är hur man både kan jobba för flyget och för skolan och ungdomar.

  Kan du, rakryggat med handen på hjärta och utan att ta till dåliga undanflykter kort och koncist säga mig hur vi skall kunna finansiera flyget utan att ta pengar som skulle kunna ge barn och ungdomar en drägligare skolgång och fritid?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.