Ronald Reagan kanske inte var så dum.

Ronald reagan kallade under sin presidenttid Muammar Khadaffi, Libyens diktator, för "Mellanösterns galne hund". Khadaffi har nog gjort sig förtjänt av titeln i tiotals år och nu har det tydligen brutit ut fullständigt. Hans framträdande i TV är nog det fruktansvärdaste som någon diktator har gjort sig skyldig till sedan TV:n gjorde sitt intåg i etern. Adolf Hitler och Stalin hade ju ingen TV så det är svårt att uttala sig om vem som är/var mest galen. Men slakta sitt eget folk och andra kunde de. 

Muammar Khadaffi skulle ha passat  som "den Onde" i någon västernfilm med Ronald Reagan som "Den Gode". Åtminstone passar Libyens diktator som extremen på en skala över ondska. Och Ronald Reagan sägs ha varit underskattad som president. Även en republikan kan väl vara en bra president.

Varför klagar alla (nästan) på Carl Bildt? Det var samma visa under demonstrationerna i Egypten. En utrikesminister har inte samma möjligheter som vi andra att dra ut i härnad mot alla diktaturer. De är ju gubevars medlemmar av FN:s Generalförsamling och någon har sagt att diktaturerna är i majoritet där. Det är nog inte så lätt att vara utrikesminister men lite onödigt mycket försiktig är Bildt kanske ändå. Sedan är det faktiskt så att det är EU:s gemensamma ställningstaganden som i realiteten betyder något.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Anders

  Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister Carl Bildt inte tar bladet från munnen och stödjer demonstranterna. Både i fallet med Tunisien och Egypten kom Bildts stöd till demokratirörelsen först efter revolutionen. Det är anmärkningsvärt ryggradslöst av en svensk utrikesminister

 2. Håkan Rombe

  Svar till Anders (2011-02-22 20:47)
  Rent känslomässigt och moraliskt håller jag med helt och fullt. Jag vet inte om Carl Bildt hindras av att EU har en gemensam utrikespolitik. EU måste väl ryta till. Jag har varit i fjällen 2 dagar så jag är inte helt uppdaterad ännu. Men visst, det här tassandet runt diktatorer som dödar sitt eget folk, känns verkligen inte bra.

 3. Lotten Lindström

  Då återstår bara en fråga, vad sa RR själv och vad sa hans rådgivare åt honom att säga? 🙂 n’Hitler var f ö mästerlig på att använda film-mediet för att komma ut med sina åsikter, så det var nog tur att han inte hade TV och en köpt journalistkår i sina händer, också. Säga vad man säga vill om den liraren, men mediestrateg var han.

 4. Per-Ola Moström

  Bildt snurrade in sig än mer i SVT1 aktuellt ikväll. Han kunde inte kräva att Khadaffi skall avgå!! Istället snackar han om ”dialog”….

  Med en diktator!????

  Bildt måste avgå! Han är en skam för Sverige!
  Det kravet hade Expressen redan för 3 år sedan.

  http://www.expressen.se/1.517463

  Han är en typisk ”dead man walking”.

  .

 5. Håkan Rombe

  Hitler hade Goebbels också. Dessa förhäxade en stor del av det tyska folket vilket är svårt att förstå idag. Masspsykos förmodligen. Molle Lindberg Maranatapastorn kunde ju få folk arr ramla raklånga till marken. Men eldas av galningen M K som framträdde i TV i kväll, kan någon bli det?
  Carl Bildt har tydligen sagt saker som han sedan får ändra/förklara. Han säger nu att stabilitet endast kan uppnås genom demokrati. Men dialog? Säger han det kan han knappast ha regeringen Reinfeldt bakom sig. Under 2:a v-kriget bestämde västmakterna och sedermera Sovjet sig tidigt för att inte ha någon dialog med Hitler. Villkorslös kapitulation. Detta borde krävas av Khadaffi nu. Han är redan ett fall för åtal för folkmord.

 6. Lotten Lindström

  Ja, inte känns det väl som helt realistiskt att försöka föra en dialog med en diktator som suttit sedan sjuttiotalet, som igår satte in stridsflyg mot demonstranter och som inte verkar särskilt inriktad på att släppa ifrån sig makten?! Skulle inte tro att det är särskilt framgångsrikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.