KF:s beslut idag om flygplats

Fullmäktiges beslut idag om tillskott av medel till "öppen flygplats" fram till 30 juni innebär INTE återupptagande av kommunalt bekostad flygtrafik. Om Trafikverket inte upphandlar trafik på Gunnarn i slutet på maj eller om inte något bolag trafikerar Gunnarn på egen bekostnad skall Gunnarn kallställas efter 30 juni. Klart uttryckt i fullmäktiges beslut.

Beslutet idag gäller möjligheter att få hit ett företag som tänker utföra test av maskiner för snöröjning och annan service på landningsbanor. Det ska ske en demonstration av maskiner för personal från andra flygplatser under 3 dagar i mitten på mars. Nettosumman för öppen flygplats under tiden fram till 30/6 är ca 400 000 jämfört med att kallställa omedelbart. Blir det inget av den testverksamhet man hoppas på är dock dessa 400 000 kr en synnerligen dålig affär för kommunen. För att räkna hem dessa pengar krävs 7,3 helårsanställningar i t ex besöksnäringen vilket ger 7,3 x 55 000 kr = ca 400 000 kr. De anställda måste dessutom vara skatteskrivna i vår kommun. Blir det en fortsättning på testverksamheten måste krav ställas på att testföretagen betalar huvudparten av kostnaderna som uppstår.

Kommer det nya förslag på återupptagen flygtrafik med insats av kommunala medel kommer jag att rösta nej. Det är ett löfte! Det finns inte en chans att räkna hem sådana satsningar när man betänker hur många helårsranställningar som behövs. De människor som dimper ned i Gunnarn och utnyttjar besöksnäringen har nog med största säkerhet ändå tagit sig till Storuman via de andra flygplatser som finns inom bekvämt håll  eller på andra sätt. De hade väl någon annan anledning att ta sig hit till Storuman än enbart nöjet att landa just i Gunnarn. Eller?

Etiketter: , ,

7 kommentarer

 1. B-G. Burman

  Håkan, du vek ner dej för att rädda alliansen. Du svalde betet om ett 3 dagars event på bekostnad av kärnverksamheten. Du var väl ändå så upplyst att ett 3 dagars eventet kunnat genomföras även om vi beslutat om kallställning i dag.
  Nää, nu satsas det på hur kommande upphandling utfaller och med ditt ekonomiska förnuft måste väl även du inse att det inte går att driva Gunnarn på Hemavan-Tärnas statsbidrag. Makthungern segrade än en gång över förnuftet och du fogade dig i svekledet.

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Nu har ju inte en direkt kallställning av Gunnarn äventyrat testverksamheten i mars, eftersom en kallställning nu, inneburit från och med 1 april!

 3. Aja

  Du vet inte vad du pratar om! Blir det mellanlandning i Gunnarn får dom EGET statsbidrag. Det är ingen ”snyltning” på Hemavan, kom ihåg det!

 4. Håkan Rombe

  Svar till B-G. Burman (2011-03-01 00:06)
  Bengt-Göran o Marianne. Nettosumman under 400 000 hade inte räddat omsorgens behov. Efter brottning med mig själv tyckte jag att de får bevisa vad som ligger i den här testverksamheten. Sossarna verkade ha gjort samma bedömning, eller minns jag fel? Det är ganska vanligt bland glesbygdskommunerna att försöka kopiera Arjeplog-Arvidsjaur och hitta någon gångbar testverksamhet. Bubblor som hittills spruckit, t ex översvämningsutbildning för räddningstjänster. Det här eventet ska bli av och avtal lär finnas underskrivet. Men jag drar inga växlar för framtiden, det finns alltför många bubblor som spruckit för det. Ska kommunen skyffla in miljoner i framtiden för att få den här testverksamheten krävs det enormt många helårsanställningar av personal som dessutom är skrivna i kommunen för att det ska bära sig ekonomiskt. Det kommer ganska säkert inte att inträffa och då får enligt min mening testföretagen stå för kostnaderna för öppen flygplats om inte staten eller någon annan betalar. Det har ju tyvärr varit vanligt sedan oktober 2008 att alla förslag gällande flygplatsen kommit i sista sekunden som en form av överrumpling. Jag är inte hotad att bli orsak till alliansens ändalykt och det kommer inte att spela någon roll om propåer kommer om ytterligare miljoner av kommunens obefintliga kopparslantar till fortsatt flyg eller ”varmställning” av flygplatsen. Tål inte en allians nederlag i enstaka frågor då är det en svag allians. Min inställning är här glasklar, inga fler miljoner till denna kommunens fixa idé. Och det är fler än jag som är beslutsamma i den frågan.
  Jag träffade idag några äldre som anklagade kommunen för att minska personalen på Sibyllagården och Blåsippan. Jag ska ta reda på hur det ligger till. Jag blir bekymrad när det finns politiker som tror att man kan ta bort miljontals kronor från omsorgens resurser utan att minska personalen. Varenda möjlig krona gäller nu minskning av personal. Det är det som verksamhetscheferna nu förväntas göra.

 5. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-03-01 08:23)
  Fortsättning på föregående. Alliansen kommer att få ta ställning till effekterna av personalminskningarna när de kommer framöver. Eftersom alliansen måste göra något då de inträffar för att inte förlora ansiktet ger mig hopp om att en översyn av omsorgens resursbehov kommer framöver. Alliansen har bedyrat att det inte ”får gå åt skogen”. Verkligheten är alltid den svåraste motståndaren. Jag tillhör en allians och hoppar jag inte av måste jag välja mina strider. Jag bidrog en gång till beslutet att bygga nya lokaler vid flygfältet trots att jag var medveten om hur det skulle gå med riksflyget. Jag argumenterade emot inom den dåvarande alliansen men förlorade och beslutet hade blivit det som blev även om jag röstat emot i fullmäktige. Jag har hittills för det mesta fått 100 % rätt i mina bedömningar vilket är en nagel i ögat på många. Vi var 7 st stolta fullmäktigeledamöter som fick 100 % rätt angående miljonrullningen till flyget i okt 2008 vilket förstörde kommunens ekonomi och verkningarna kommer tyvärr nu och framöver. Där ingick v:s ledamöter. Hade vi fått råda då hade vi inte behövt slakta omsorgen på pengar nu och år 2012! Även förr i tiden valde jag att välja mina strider. Att tillhöra en allians innebär ”politiska buksmärtor” det tror jag Bengt-Göran också upplevt. Ni är bra opposition. Fortsätt med det.

 6. Erold

  Vi i Kl fick ju se bla.B-Gs sanna jag ,vilket han nu bevisar på sin blogg…
  Jag svarade i hans mobb-blogg,men han vill inte publicera det man skriver,för han är väl för rädd för sanningar.
  så vi är inte förvånad att denna gubben är emot allt som händer i en annan del av världen.
  Det är därför de är så rädd för att det skall gå bra för våra förslag.
  Eftersom mobbare tar till förnedringar och försöker att knäcka en för hur man är klädd eller ser ut,så är det beklämmande att se hans blogg.
  B-G är specialist på att förnedra folk,med ett klämkäckt leende…men så beter sig folk som inte klarar av en dialog öga mot öga.
  Vi kl har drivit frågor som blivit genomförda ,dvs.IT-frågan(B-G emot)Vårdnadsbidrag(B-G,Marianne emot)GMC(V emot)Byaskolor som skulle ha lagts ner i denna del av kommunen(B-G för en besparing med 5,5 mille inom skolan,men som vi klokt nog gick emot ,och som nu har en framtid)och nu flyget som både B-G och du Håkan har ett hat till,och ni kan väl berätta att pga,detta velande och motbloggande troligtvis förskaffat ett flygföretag till Kiruna,som ville till Gunnarn,men pga denna ostabilitet i kommunens flygintentioner backat och valde Kiruna istället…och det är ni som är ansvariga för att blåsa dessa flygsatsningspengar i onödan,då ni inte ser samband av denna negativa flygkampanj.
  Inte undra på att V med B-G i spetsen får vara utanför alla allianser!!

 7. Håkan Rombe

  Svar till Erold (2011-03-01 17:30)
  Jag när inget hat till flyg Erold. Vad får du det ifrån om jag får fråga? Men kommunalt bedriven rikstrafik som drar ned kommunens ekonomi i fördärvet, vilket börjar märkas nu i omsorgen om våra gamla, är jag emot. I stället för att komma med svepande argument tycker jag att Företagarnas företrädare i Storuman, du och andra kommer med kalkyler som visar hur man räknar hem till kommunkassan alla miljoner till flyg. Annars får vi en sandlådediskussion om ”vem som är mest positiv till flyg”. Ibland blandas det ihop med begreppet utveckling. Den som är mest för flygplatser i varje buske är mest för utveckling. Detta är för låg nivå för mig och för frågans vikt. Kom med samhällskalkyler som jag och alla andra kan nagelfara, annars blir diskussionen fullständigt meningslös. Det enda jag sett är önskelistor som egentligen hör hemma hos Trafikverket och hos Jultomten. Södra Lappland är nergödslad med flygplatser och det verkar konstigt att 3 st flygplatser inom 2 tim inte ska räcka till när de flesta personer och företag i Sveriges land har högst en trafikerad flygplats inom samma tidsrymd. Inlärd hjälplöshet? För alla företag i Sveriges land ingår bl a tid till flyg, stilleståndskostnader och flygresekostnader som en fullt normal kostnad när man gör offerter om ditten och datten. När staten tillgodoser flyg inom 2 timmar är tillgången till flyg säkrad. Ska vi inte kunna leva med den verklighet som är mångfallt bättre än den som gäller för de flesta företag och tätorter i övriga Sverige? Var är kalkylerna? Jag har då försökt göra kalkyler!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.