Beklämmande om JAS

Mina farhågor besannades. Sveriges bidrag blir genom kompromissen med S nästan symbolisk. Flyga runt och titta på när Khadaffi skjuter med stridsvagnar och artilleri på sitt eget folk. Jan Björklund tycker att det är en beklaglig inskränkning. Jag tycker att det är beklämmande. Och Socialdemokraterna bär ansvaret! 

Beslutet är en svensk självstympning grundad på ett drygt halvsekels självbedrägeri genom att i varje situation slå sig på bröstet och utropa neutralitet som det mest moraliskt högststående när demokrati hotas av diktatur. Hyckleri var ordet.

Kristdemokraternas förslag om att införa skyldighet för var och en att ingripa när en brottsling utsätter ett brottsoffer för fara borde i stället införas som förpliktelse för den svenska staten när en brottslig regim mördar sitt eget folk och FN kallar på hjälp! En stat som inte själv visar civilkurage ska inte kräva civilkurage av sina medborgare!

13 kommentarer

 1. P

  Jag kan bara konstatera att du är mycket klok och klarsynt Håkan! Socialdemokraterna har ingen tydlig linje i någonting numer, och jag tror inte att detta kommer att förändras till det bättre trots att de nu valt ny partiledare…

 2. Moffajinko

  God förmiddag! Du måste tänka på att, Socialdemokraterna, måste tillsätta en utredning först av allt innan De kan fatta ett beslut i frågan!!

 3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag har ju, til motsatsen av vad borgerlighetens ”stridspittar” tror, väldigt dålig tro på krig som en lösning av konflikter! Men i detta fall tror jag att omvärlden måste skydda Libyens folk, mot deras ledare”! Jag tror inte att Svenska JAS plan kommer att flyga runt och titta på när Kadaffi skjuter på sitt eget folk! Man kommer att vidta åtgärder, som jag kunde tolka ÖB, även om det inte är att bomba mål på marken, och riskera att döda fler oskyldiga Libyer! Borgerligheten vill ju jätte gärna att vi ska bli medlemmar i NATO, det är ingenting som jag stöder, då deras inblandning i andra länders krig ofta endast tjänar egna syften ex i behov av billig olja! Det tycker jag är hyckleri!

 4. Q

  Hur långt törs världen gå i sitt stöd?

  Alla, eller nästan alla, vill bli av med Gaddafi men det måste ske på rätt sätt.

  Problemet är att FN-resolutionen bara ger omvärlden ett enda uppdrag; att skydda civilbefolkningen. Om Natoländerna förser demokratiaktivisterna med vapen med vars hjälp de jagar bort tyrannen blir intrycket att de går mycket längre. Det kan se ut som väst indirekt störtar ledaren i ännu ett muslimskt land. Precis som när USA plockade bort Iraks Saddam Hussein.

  Det är en bild som USA och övriga Natoländer till varje pris vill undvika. Då riskerar de att få en ny svekdebatt på halsen.

  Frågan är känslig. Inte minst därför att det existerar ett vapenembargo som gäller hela Libyen. Att sälja vapen till rebellerna vore ett brott mot det förbudet. Flera länder tycker redan att väst går för långt i sitt stöd till oppositionen. Ryssland, Kina och Tyskland hör till de kritiker Nato ändå måste lyssna på.

  Kritikerna har åtminstone en poäng. Om Nato öppet eller dolt förser rebellerna med vapen; hur vet man att det är ett demokratiuppror som man stöder?

 5. Skogsägare

  Glöm inte att det rör sig om en av Palmes gamla favoritdiktaturer. Det intressanta är hur Partiet kritiserade regeringen för passivitet för att sedan backa till denna symboliska handling när man får chansen att göra en insats. Khadaffis flygvapen torde redan vara i stort sett utplånat, så ska vi ägna oss åt övningsflygning tror jag att det kunde göras mer kostnadseffektivt över eget luftrum.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Skogsägare (2011-03-30 16:05)
  Khadaffi har ju betecknat sig som vänster-kommunist och stödde förr terrorgrupper på vänsterkanten och naturligtvis terrorstämplade palestinagrupper. Jag minns inte om K. var Palmefavorit. K. har framstått som närmast pajasartad i utrikespolitiken i tiotals år.

 7. Håkan Rombe

  Svar till Q (2011-03-30 15:56)
  Håller med om din problembeskrivning. USA har under årtionden fått ta tag i demokratiska varbölder runt jorden som det inte finns en bra lösning på. Bara minst dålig lösning och inte ens det är lätt. Bara den som inte ingriper är ofelbar. När det sker massmord på civila tycker jag att världssamfundet har skyldighet att ingripa och i det har FN misslyckats fruktansvärt genom åren. Nu tycks äntligen göras ett försök.

 8. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-03-30 14:56)
  Inte minst vi i Sverige är beroende av att inte olja blir något som diktaturer använder i utpressningssyfte. En fri världshandel tycker jag är bäst precis som för kläder, skor, bilar, kaffe, bananer etc etc. När företrädare för Sverige säger att Nato kanske är bättre på att bekämpa stridsvagnar och artilleri än svenska JAS blir jag mörkrädd. Då är det dags att köpa nästa stridsflygplan på öppna marknaden och inte slösa bort skattepengar på något nytt JAS-projekt som det ryktas om. Jag menar att bästa sättet att skydda civilbefolkningen är att slå ut Khadaffis pansar och artilleri och det borde JAS vara kompetent till. Eller är det bara den politiska viljan som saknas?

 9. B-G. Burman

  Kul Håkan att du är tillbaka i flygdebatten även om du nu i brist på lokalt engagemang numera agerar internationellt

 10. Håkan Rombe

  Svar till Moffajinko (2011-03-30 07:44)
  Utredningen tycks tyvärr vara klar. Kritikerna av det beslut som fattats pekar på att angrepp på pansar och artilleri som ger sig på civilbefolkningen är det i särklass bästa sättet att skydda civilbefolkningen. Nu pratar Juholt, nye partiledaren s, om risken att svenska JAS skulle döda drogade barnsoldater. Nog är det väl detta en tankekrumbukt av det mest inkompetenta slag. Stridsvagnar och artilleri kräver väl och långvarigt utbildade vuxna för att hanteras och det är befängt att tro att dessa dyrbara och komplicerade tingestar skulle bemannas av drogpåverkade barn. Sanslöst! Har Juholt och hans rådgivare någonsin gjort grundläggande militärutbildning?

 11. Håkan Rombe

  Svar till P (2011-03-29 15:58)
  Se mitt föregående svar. Tror Juholt att Khadaffi bemannar artilleri och stridsvagnar med drogpåverkade barn då är mörkret nära. Eller som någon indianhövding sa. När stor man kastar lång skugga är mörkret nära!

 12. Håkan Rombe

  Svar till B-G. Burman (2011-03-30 21:26)
  Nej Bengt-Göran jag har inte tappat det lokala engagemanget. Det är bara lite stiltje just nu. Jag vet bara det som står i tidningen. Du som sitter i KS vet troligen mycket mer. Vad jag förstår av skriverierna i tidningarna blev det mycket lyckat det där eventet med jättemaskinerna på flygfältet. Trots att det är flyg det handlar om tycker jag att Storumans kommun ska sälja flygplatsen för 1 kr till det här maskinsäljarföretaget.Det ger maskinsäljarföretaget fria händer att utveckla och förädla flygplatsen och kommunen slipper en ekonomisk kvarnsten runt halsen. Jag tror inte att något Storumanföretag övertrumfar budet och betalar 2 kr. Smärtgränsen ligger nog i de trakterna. Hur går diskussionerna i KS?

 13. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Men jag tror att man kan bekämpa diktaturstater, och deras utpressartaktik på andra sätt än genom krig!
  sedan kanske det inte är JAS som inte klarar av att bomba mål på marken, det kanske är besättningen i dem som faktiskt inte har så stor erfarenhet av verklig krigsföring, och hur skulle debatten gå här hemma om det visade sig att Sverige bombat oskyldiga? För det kan faktiskt hända,tyvärr! Med det inte sagt att jag försvarar byggandet av JAS plan, men det gav väl antagligen en del arbetstillfällen också! Du vet ju att jag har lite svårt för det här med flyg……..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.