Frankrikes kollektiva förnekelse

Och Sveriges! Sveriges Television har varit i Frankrike och undersökt bakgrunden till den kollektiva förnekelsen av de brott och svinaktigheter mot kvinnor som Strauss-Kahn sysslat med. En historisk bakgrund förstås och självuppblåst nationalstolthet förstås. Vem minns inte De Gaulles och kanske Frankrikes mindervärdighetskomplex visavi USA-Storbritannien. Många i Sverige tycker också att Strauss-Kahn skall betraktas som snövit och helt oskyldig innan eventuell dom fallit. Baksidan av detta klämkäcka synsätt är att brottsoffret innan dom fallit betraktas som den stora boven i dramat. Detta synsätt har inte sällan orsakat offrets självmord även i vårt land. Utgångspunkten att Strauss-Kahn är snövit som Antarktis blir för mig och andra problematisk när det kommer fram att han hållit på med våldsamma beteenden mot kvinnor i årtionden. Men principer är principer även om ett och annat brottsoffer tar livet av sig.

Men även i Sverige existerar kollektiv förnekelse i Public Service-TV:n och på tidningsredaktioner. Fortfarande betraktas de uppseendeväckande uppgifter som kommer fram om vår kungliga monark Karl XVI Gustafs eskapader i Stockholmsnatten som oväsentligheter som undersåtarna inte ska få reda på. Undantagen är Expressen, Aftonbladet och TV4. Så nu måste jag berömma dessa mediaföretag för deras avståndstagande från den svenska kollektiva förnekelsen. Om ett TV-team från Frankrike skulle dyka upp för att undersöka vår svenska kollektiva förnekelse skulle de säkert finna ett antal personer på gator och torg som inte vill veta och inte vill höra något negativt om de kungligheter som är nästan som vanliga människor men bara nästan. Något övernaturligt är det väl ändå fråga om? Öronproppar och skygglappar på!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    Den kungliga ”spiran” är som en korsning mellan en blyg viol och en förgätmigej, men alla jagar den som en sällsynt orkide´…knugen har vart i dåligt sällskap och med alkohol i kroppen förtvinar knoppen.

  2. Mr Cool

    Tja, det vår Kung eventuellt har gjort faller i skugga i jämförelse med fackföreningsrörelsen. Vi hade bl.a. en fackföreningsboss (Hans ”Hoffa” Ericson) som lät sig bjudas till det fascistiska Spanien och sen har vi följande…

    …Estland drogs länge med dåligt rykte som rövarkapitalismens förlovade land. När de två svenska fackföreningsledarna Whinberg och Fredriksson hittades mördade vid en soptipp var det många som bestämde sig för att aldrig åka dit. Att fackföreningsledarna knappast hade sysslat med nattliga arbetsplatsbesök hos kollektivanställda var liksom inte så viktigt. Vid tiden för denna händelse stod det ganska klart vad dessa herrar egentligen hade sysslat med d.v.s. krökat för mycket och haft samröre med prostituerade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.