Göteborgskravallerna 10 år

Kravallerna blev föremål för hågkomst i radions P1 idag. Ingvar Carlsson var där och var väl den enda som värnade demokratins rätt att utse personer som deltar i internationella toppmöten. De två vänsterextremisterna värnade rätten att kasta 2 kilos gatstenar i huvet på poliser som hade att värna rätten att ha ett toppmöte och rätten att demonstrera fredligt enligt de demokratiska regler som gäller. Extremisternas mål var att stoppa toppmötet till varje pris och attackerna mot polisen och staden var planerade långt i förväg och leddes med hjälp av sociala medier, SMS mm. Denna planering och ledning av stenkastarna förbigicks av radioprogrammet med öronbedövande tystnad.

Men den stenkastare som i programmet opåtalat fick köra sitt försvarstal från rättegångarna i repris där han dömdes till 18 månaders fängelse hade följande förklaring. Han hade som helt opolitisk "Svensson" följt med en kompis till Göteborg och "råkade hamna" där kravallerna ägde rum . Där blev han "anfallen" av en polis och "försvarade sig" genom att kasta 18 st 2 kilos stenar mot alla poliser han kom åt. Stenkastningen gjorde honom "politiskt medveten" för första gången i sitt liv. En sak är säker, den sista sagan är inte skriven ännu. Dessa maskerade AFA, Reclaim och vad de nu heter kan gärna anta Carl Jularbos drömmen om Elin som kampsång där de byter ut Elin mot Lenin. De drömmer om landet utopia där världsaltets och mänsklighetens förklaringar ryms mellan två pärmar med fotnötter till Marx, Lenins, Stalins, Kim Jung Il och Maos skrifter.

Grunden till dessa aktivisters gruppresor runt om i världen för att störa och stoppa i demokratisk ordning beslutade toppmöten är ganska enkel. De hatar den representativa demokratin och ger sig själva rätten att tala för hela mänskligheten trots att de oftast har mindre än 1 % av befolkningen på sin sida. Stormöten på torget för att besluta om svåra internationella frågor borde bli svåra när mänskligheten omfattar 7 miljarder människor. I stenkastarnas ideologi ingår "handling" som ett människans högre tillstånd. Med det menas ofta våldsanvändning mot poliser och andra som försvarar demokratins institutioner. Denna dyrkan av handling som ett högre mänskligt tillstånd var ett av nazismens kännetecken. Spöken går igen. 

I Göteborg hade samlats tusentals demonstranter som hade vederbörliga tillstånd. De anordnade seminarier och föredrag. Dessa idealisters budskap närmast förintades av de tillresta svartklädda och maskerade våldsverkarna från jordens alla hörn. Demokratins stenkastande dödgrävare hamnade i centrum av mediarapporteringen. Det kanske var den allvarligaste förlusten vid dessa avskyvärda kravaller. 

 

Etiketter: , , ,

11 kommentarer

 1. Aroon

  1.
  Ja saken kan säkert ses på olika sätt. För det första kastar man inte en 2-kilos sten speciellt långt. Inte så pass långt så att det skulle hota en polisman på behörigt avstånd med vapen som motvärn. Alltså polisen som sköt var med största sannolikhet ohotad. Ett skott avfyrat i ilska och med berått mod skada en människa. En polis som inte hör hemma i denna yrkeskår. Rädd, osäker och med hatkänslor. Såna borde gallras bort redan i polisskolan, men tyvärr verkar inte den uppfylla villkoren för ett tillhållande av utbildningen av poliser.

  2.Demostranternas tillvägagångssätt kan säkert diskuteras och ifrågasättas.

  3. Var det nödvändigt med ett sånt möte och vad ledde det till?

 2. Håkan Rombe

  Vad jag vet fälldes ingen polis för övervåld mot stenkastarna. Vem står frivilligt och tar emot skurar av 2 kilos stenar i huvudhöjd? Sveriges poliskår är i stort sett bra och bekänner sig till ett fritt och demokratiskt samhälle.
  Ett demokratiskt land har rätt att tillsammans med andra länder diskutera och besluta om gränsöverskridande problem och möjligheter. Toppmötet i Göteborg var säkert nödvändigt därför att det hölls. Resultatet av toppmötet kan jag i dag inte minnas eller uttala mig om. Resultatet av kravallerna blev dock att den svenska våldsinriktade vänstern upptäcktes och fördömdes av den svenska allmänheten. Det är i dag inte särskilt gångbart att skjuta fram hakan och försöka kopiera Lenin i poser och choser.

 3. Aroon

  Så vitt jag vet har ingen demostrant skjututs ned i Europa förutom i Sverige. Att sedan påstå att demostranterna skulle vara anhängare av Lenin eller något annat påhittat tagit ur luften är rena nonsens och då kan jag lika gärna kalla poliserna för Nazister och anhängare av Hitler. Lika illa om man har ett sådant enkelspårigt synsätt. Att sitta hemma och muttra är kanske fredligt, men vilken verkan har det? Du nämner något om ”Sulan” här också. För mig tycker jag det var mestadels en medioker person och ledare för det s k största demokratiska pertiet i Sverige. Att inte det ansågs som något fel revolvermannen gjorde beror på att rättssystem är jävigt beroende av det är samma smörja som utser polischefer liksom åklagare och samma smörja som hela rättssytemet står för. Demokrati finns bara på papperet och i munnen för den som ställer in sig i ledet. Det kanske känns tryggt veta man har samhllets toppar bakom sig, men jag anser att man har rätt tycka vad man vill om något och någon utan att bli utfryst och på så vis hänvisad till icke samma priviliger som en annan ja-sägere åtnjuter.

 4. H-P Carlson

  Aroon har en spännande syn på tillvaron. Det går inte att se saken på olika sätt. Det kan alldrig vara rätt att krossa oskyldiga företagares skyltfönster, slänga in stora stenar och andra tillhyggen genom fönstren och skrämma den anställda personalen så att några aldrig mer kunna gå till arbetet (hände bland annat på det bankkontor jag brukade använda). Vi som var på plats i Göteborg, som bodde och arbetade där kan aldrig någonsin förlåta de fullkomligt vettlösa idioter som under en förment plitisk agenda gav sig hän åt terror. Där hade polisen inget som helst ansvar – tvärtom borde de ingripit hårdare. När du som vanlig, civil medborgare tvingas lämna din egen gata för att ett gäng maskerade idioter tar sig rätten att förstöra din stad har demokratin både rätt och skyldighet att försvara sig – även med vapen. Vi hade i demokratisk ordning röstat fram våra ombud till toppmötet, vi hade också i demokratisk ordning ett antal demonstrationer som fått tillstånd, kommunen upplät skolor och andra kommunala byggnader för tillresta demonstranter att bo i, trafik stängdes av för att låta demonstrationerna ta plats etc etc – och tacken blev en våldtäkt. Nej, Aroon. Tänk om och tänk rätt.

 5. Krister Klermalm

  Det är några svartklädda med huvor som skapar och söker sig till dessa demonstrationer för att förstöra med sina mål.

  Något som dessa ansvarstagande och demokratiskt frihets demonstranters utövning i sina aktiviteter och aktioner inte stod upp på. Nä dessa demonstranter med sin kontaktgrupp blev överkörda av polisenheten som övervakande mötet och inte fick information om vad som hände på vissa platser där det icke var något brott av något slag funnits ifrån början. Utan det hela startades av poliserna började omringa en skola där det inte var befogad att ingripa. Var kom all informationen till polisenheten. Falska uppgifter kom fram och dessutom polisen egen bevisnings film är dessutom förfalskad med ljud.

  Sverige är inte ett fritt och demokratiskt samhälle där rättsäkerheten brister. Ingen av poliserna blev fällda av felaktiga bevisningar som av orginalfilmerna bekräftar att utredningarna att det finns felaktiga underlag i materialet till domarna. Att påstå sverige är et demokratisk land fråger sätts när en myndighet får använda sin makt position utan belägg som befog såsom misstanke att ingripa där det sker fredliga metoder. Hur komemr det sig att poliserna släpper förbi förövarna igenom istället för at stoppa dessa. Några påtalande vilka dessa är och det gjordes ingenting av utan lät desa komma å gå och fortsatte hindra dessa fredliga demonstranterna.

  Det märks att polisenheten hade redan innan allt började hade en ensidig ställning och åsikter var på det utgick infrån sedan när det utövande sin makt emot kontaktgruppen under mötets gång.

  Rättsäkerheten berörs inte bara kring detta som har skett i Göteborg. Utan även vår välfärdssystem är osäkrad rättsäkert för den enskilde. Två kommuners fight om vem ska betala försörjningstöd, A-kassornas administration av ansökan, fäders kamp om sin föräldrar ansvar inom socialtjänsten. Här ställs inga skyldighetsbördor straff i tjänsteutövningen på insansterna som berör utan faller på enskildes ork för sin rätt.

 6. Aroon

  De som tycker något annat än vad jag anser och säkert många med mig, ställer säger nog frågan varföe i hela världen ska vi gå in med stridsflyg i Libyen och hjälpa demostranterna där? Varför inte ställa sig på Kaddafis sida? Och om jag erinrar mig någon ansvarig i de här artiklarna ifrågasattes upproret i Moracko och hånades med ett nytt Islamiskt skräckvälde. Varför tycka synd om Syrierna när militären slår ner deras uppror? Ni kan ju själva se paradoxen i jämförelse med Göterborgskravallerna. I Grekland finns tusentals arga demostranter där även stenkastning ingår. Blir dessa nerskjutna av grekisk polis? Bilda er själva den uppfattning som ni tycker stämmer överens med svensk demokrati. Till H-P Carlson vill jag tillägga att dem du syftar på gick obemärkta ur kravallerna därför att polisen inte vågade agera, istället gav man sig på i princip oskyldiga. Det är sanningen. Våldet i sig är inget jag försvarar oavsett vem som utför det. Föreställningen att vi är det enda land med en gloria runt om oss och vi endast är bara några lydiga nickedockor är väl bra om det försvinner och vi också som tror oss vara det enda demokratiska landet i världen får upp ögonen att så inte är fallet.

 7. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-06-15 11:12)
  Tycker man att vår och västerlandets form av demokrati är skit då står vi väldigt långt ifrån varandra. Mitt raljerande om Lenin har sin grund i att kravallaktivisterna i de här sammanhangen är extremvänster. Extremvänstern innehåller allehanda läror och agendor. På 1970-talet talade man om att extremvänstern förökade sig genom delning. KFML blev KFMLr osv. Anarkismen, som vissa bekänner sig till, har aldrig någonsin i världen fått en praktisk tillämpning som statsskick. Synnerligen begripligt och förståeligt. Den enda verkligt synbara gemensamma nämnaren hos kravallvänstern är avskyn för parlamentarisk demokrati och liberalism. Eftersom man med en sådan agenda inte kommer upp i mer än några promille vid allmänna val ger man sig på polisen.

 8. Håkan Rombe

  Svar till Krister Klermalm (2011-06-16 00:25)
  Jag delar uppfattningen att det var ett avskyvärt övergrepp från kravallvänsterns sida mot den stora majoriteten fredliga demonstranter. Deras stort upplagda verksamheter förstördes av dem som en majoritet av allmänheten föredrar kalla ”galningar”. Den världsvida ambulerande kravallvänstern hade i detalj planerat vad som skulle hända, det finns det övertygande dokumentation om. Polisen skulle provoceras att göra saker som skulle uppröra folk i gemen. Det lyckades ju och många aningslösa gick på det. Den som med iskallt lugn utan att försvara sig anser sig kunna stå omringad av maskerade internationella krigare i ett regn av 2 kg tunga stenar bör genast söka polishögskolan. Med ett sådant urvalskriterium torde vi inte få normalt folk att bli poliser.

 9. H-P Carlson

  Aroon: jag var där. Göteborg är min och mina medgöteborgares stad. Jag fick fly från de maskerade dårarna, jag stod och såg med egna ögon vad som hände. Du har så vitt jag förstår inte den erfarenheten. Därför, avstå från att mästrande berätta vad som hände och inte hände – för det vet du uppenbarligen inte. Polisen kom sällan åt dårarna, av det enkla skälet att de som borde varit rakryggade och tagit avstånd från våldet och idiotin inte gjorde det och därför kunde proffsaktivisterna gömma sig i mängden. Hade polisen gjort en insats där kan vi prata om reaktioner. Om de förment demokratiska och fredliga demonstranterna levt upp till sina slagord skulle de kastat ut terroristerna ur sina led och låtit dem bli lagförda. DET, Aroon, är sanningen.

  Att jämföra Göteborg med Libyen är knappast relevant? Är Gahdhaffi demokratiskt vald? Var Mubarak en demokratiskt vald ledare? Du vet nog svaret. Däremot var faktiskt alla de ledare som var inbjudna till toppmötet i Göteborg 2001 demokratiskt valda. Faktiskt, vad du än tycker, gäller det också George W Bush.

 10. Aroon

  H-P Carlson: Jag var inte där, har däremot sett programmet uppdrag granskning och intervjuer med de som var där. De ljuger, liksom programmet? Bortklippta inslag med inlägg av ljudeffekter i filmerna som ligger till grund i bevisföringen till polisens fördel är väl också helt okej? Jag skulle haft större respekt om allting redovisats ”fair play”, men när rättssystemet godtar sån manipulationer då faller hela rättssystemet och de inblandade. Det händer lite då och då och alla ungdomar som demostrerade och som blev misshandlade och lemlästade av både poliser och deras hundar tycker du var helt okej och värt priset ha detta detta toppmöte? Du kan ju blicka tillbaka lite i Sveriges historia. Vad tror du står där om 200 år? Att statsmakten gjorde en hedervärd insats? Jag tror faktiskt tvärtom.

 11. Krister Klermalm

  Det ni glömmer bort är att poliserna provocerade fram agget med polisernas insatser och ingripande på oskyldida demonstraterna. Detta tog dessa sabbatörer till sig och följde med dessa som ville gör rätt för sig i sin demonstrationer.
  Ifrån båda håll var nog läget pressade av vad som skedde i nuet. Däremot en polis ledning som kör över kontaktgruppen och bevismaterialet gör rättstryggheten till skada än värma om den av statsamakten själv.
  Några poliser själv fråge satte vad gjorde dem där egentligen bland desa fredliga demonstratnerna som ville få stöd av polisen mot dessa svartisar som provocerar poliserna. Dock gjorde i många fall tvärtom, dessutom slå med batongen trots ingen av fredsliga demonstranter gjorde något hotfull än sade i frågande vad gällde utan att få svar. I den situationen skapar poliserna en frustration i frihetsberövning. Att en maktlöshet byggs et hat till polisen och rättsystemet. Något som bland anant i media förde fram hur allt egentligen låg till i sin helhet ifrån båda håll.
  Alla filmningar under detta möte säger allt av de polis övergrepp som skedde som ingen blev dömda för. Jag förstår misstroende till demokratin och statsmakten etc.
  Härmed försvarar jag inte själva stenkastandet inte heller försvarar det onödiga våldet emellan dessa som gällde. Extremister finns överallt, även bland ekonomer, försvarar inga av dessa som är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.