De finns även här i Sverige

Fruktansvärt! Hemskt! Orden räcker bara inte till för dådet i Norge. Dessa blekt stirriga nazister, bevara Sverige svenskt och vad de nu kallar sig finns också i Sverige. Svenskar, politker och andra, som inser att vi måste bejaka internationalism och mångkultur kallas  landsförrädare. Mona Sahlin och många andra har råkat ut för detta. Och vad gör man med landsförrädare? Ja just det.

Jag har länge befarat attentat i Sverige mot de personer som i kommentarspalter och på hemsidor av främlingsfientliga nationalister kallas för landsförrädare. Jag har en känsla av att denna sjuka retorik har ökat i omfattning.  Den norske nationalisten hade vapenlicens på en pistol och ett automatvapen. Hur många svenska extremister av olika sorter har vapenlicens? Frågan bör ställas. Jag hoppas att SÄPO i Sverige har vetorätt mot vapenlicenser till extremister av olika sorter. Det hindrar förstås inte dessa kriminella typer från att skaffa vapen men det är ett rimligt renlighetskrav.

I min föregående blogg ansåg jag att det inte var någon tillfällighet att det var just Arbeiderpartiets ungdomsläger som attackerades om gärningsmannen var högerextrem nationalist och den spådomen verkar stämma.  Förebilder finns från nazitysklands 1930-tal.

De svenska nassarna har väl nu fått en ny idol vid sidan av Adolf Hitler, Herman Göring, Rudolf Hess och andra folkmördare. Den norske massmördaren Breivik. Kan man hoppas att en av effekterna av dådet i Norge blir ett massuttåg ur de nationalistiska kretsar som triggar en människa att begå ett sådant illdåd som  massmordet på barn och unga i Norge?

Etiketter: , , ,

21 kommentarer

 1. fjällräven

  Vem har sagt att han var nazist, är inte det en myt du nu odlar? Är man i dina ögon nazist om man är blond och blåögd om så är fallet så är det givetvis många nazister även här i Sverige men kanske speciellt många i Finland. Det enda som tydligt framkommit är att han ska ha varit frimurare.

 2. Håkan Rombe

  Svar till fjällräven (2011-07-23 10:48)
  Håll dig till vad jag skriver. Jag har inte påstått att blonda och blåögda är nazister. Uppenbarligen är Breivik nationalist och främlingsfientlig. De som kallar socialdemokrater och andra integrationsförespråkare för landsförädare anser sig vara patrioter som kämpar för sitt land. Denna sjuka och rubbade vokabulär förekommer även i Sverige. Breivik anser sig nog vara en patriot som kämpar för det kliniskt rena Norge och är säkert stolt över vad han gjort.

 3. Aroon

  Det är alltid lätt göra en efterhandsrekonstruktion. Hur hade det låtit om det varit islamistiskt underbyggt? Vi vet ju inte alla detaljer ännu, men det verkar i vilket fall vara en galnings verk eller möjligtvis flera.

 4. fjällräven

  Norrmän är alla nationalistiska stolta över Norge att som du skriva så luddigt att du inte själv vet vad du skriver kan inte bara bero på stigande ålder och dåliga glasögon.
  Själv kan jag se att personen Breivik hyser stort agg mot Jens Stoltenberg och Arbeiterpartiet. Något annat blir bara gissningar och då odlar man myter utifrån sitt egna tillkortakommande vad gäller analytisk förmåga.

 5. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-07-23 15:10)
  Islamister står för huvudparten av alla stora terrordåd nu för tiden. Många gissade följaktligen först att det var islamister som låg bakom dådet. Helt naturligt. Detta dåd visar också på att högerextrema kan begå svåra våldsbrott liksom vänsterextrema och religiöst extrema. SÄPO har alltså jobbet säkrat för lverskådlig framtid.

 6. Håkan Rombe

  Svar till fjällräven (2011-07-23 15:45)
  Jag har uppenbarligen trampat på en mycket öm tå på signaturen ”fjällräven”. Vad jag skriver om dådet och terroristen i Norge står i en massa tidningar och finns i uttalanden från flera terroristexperter och psykologer. Jag kan uttrycka mig klart även på en annan punkt. Det finns inget positivt med nationalism. Möjligen kan den i vissa sammanhang, t ex idrottstävlingar, vara harmlös men i det stora hela är nationalism enbart negativ. Det visar bl a en doktorsavhandling om nationalism. Nationalismen i Europa har kostat två världskrig och uppåt 100 milj döda och enorm förödelse. Bevara Sverige svenskt eller Norge norskt är alltså ingen bra idé i den belysningen. Idén tillhör numera historiens sophög. För Europas del har den förpassats dit av det 25-tal länder som utgör EU.

 7. Aroon

  Med lite efterforskning kan vi nog konstatera åtskilliga glåpord som fällts i sammanhang med ”rööd-grööna rööran” och andra nedvärderande klycher om socialdemokratiska ledare och dess politik. Inte så sällan jämförs de med Stalin och kommunister, speciellt utpräglat från folkpartiets ledarskap. Nu hade jag inte tänkt blanda in politik i det här men eftersom det redan nämnts spär jag på lite. Tragedin är redan skedd och vi får se hur det utvecklas. EU kan inte göra så mycket, enskilda galningar går knappast kontrollera. Nästa dåd kan bli precis var som helst. Jurg Heider hade ju ledarskapet i Österrike för en antal år sedan, så kom inte å säg att det var överraskande. Det har legat å pyrt länge bland högerextremister och det blir inte bättre av högerregeringar lite varstans (i EU-länder). Extremkristna är inget undantag.

 8. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-07-23 19:35)
  Ordens makt ska inte förringas, det håller jag med om. När man kallar socialdemokratiska ledare och för den delen folkpartistiska ledare för landsförrädare bör varningsklockor ringa hos alla anständiga människor och även SÄPO. ”Röd-gröna-röran” tycker jag håller sig inom gränsen för det som kan tillåtas. Men helst ska den politiska debatten bestå av stålblanka och hederliga argument. demokratin måste alltid vårdas.

 9. Aroon

  Ja jag menar inte direkt att ”rödgröna-röran” skulle vara stötande, men den som fällde uttrycket har gett eftertryck och markeringar med andra ord och därtil betoningen och såg man då ansiktsuttrycket och lade ihop 2+2 upplevdes det som mycket hånfullt och arrogant. Men naturligtvis personen ifråga har sin fulla rätt uttrycka sig så, det visar bara vilket samhällsskikt denne tillhör.
  Det kommer säkert analyser på TV där olika uttryck är filmade och verifierade. Det är bara att vänta och se då värsta sorgen och chocken lagt sig.

 10. Ulf

  Vad jag förstår hade gärningsmannen licens för pistol, gevär och automatvapen.
  Ett rimligt sätt att försvåra liknande händelser är att dra in samtliga licenser för pistoler och automatvapen i Sverige. Hur mycket är den personliga friheten värd att få skjuta i skytteklubb? Möjligen kan grytjakt kräva pistol detta skulle då få hanteras mycket striktare än i dag. Inga vapen får förvaras hemma. Pistol får hämtas ut hos polis vid jakt och övning. Dessa åtgärder skulle minska riskerna betydligt tror jag. Illegalt vapeninnehav skall straffas med fängelse.

 11. Aroon

  Ibland undrar man vad de lär ut på universitet och dylikt eller de som kallar sig specialister på olika områden. Man verkar inrikta sig på personer/organisationer med ett visst mönster eller de som sticker ut och man anser då man har koll på dessa då är läget under kontroll. De som tänker utföra dåd av olika slag vet förståss om detta och handlar därefter. Naturligtvis är det oerhört svårt stoppa en enskild galning, men man undrar ju hur SÄPO och andra säkerhetsorgan i andra länder missar så mycket av denna uppenbara terror och olika dåd av allehanda slag.

 12. Håkan Rombe

  Svar till Ulf (2011-07-24 10:43)
  Beträffande automatvapen håller jag med. Vad jag vet är sådana förbjudna i Sverige. Annars är det lite väl mycket automatik över licensgivningen. Så fort du har jägarexamen kan du fylla ett vapenskåp med jaktvapen. Lite överdrivet. Många vapenfixerade typer går också med i skytteklubbar enbart för att få licens för enhandsvapen vilket tydligen sker med automatik. Naturligtvis är man väldigt sportskytteintresserad tills licensen bärgats. Som i allt annat är gränsdragningarna svåra.

 13. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-07-24 11:44)
  De lär ju inte ut på universiteten hippsom happsom. Universiteten bedriver forskning och undervisningen bygger på forskningsresultat. I Norgefallet hade den vanliga medelsvensson kanske kunnat förhindra dådet. Folk undrade över det stora inköpta lagret konstgödsel som inte användes i någon odling av den arbetslöse högerextreme enstöringen som parasiterade på sin morsa, men gick inte till polisen med sina misstankar. Det är ju mänskligt att inte gå till polisen med sådant som bara är lösa misstankar. Det som hänt har hänt och inget kan ge de nära hundra barnen och ungdomarna livet åter.

 14. Aroon

  Jovisst skulle vi kanske ha möjlighet förhindra dylika gärningar, men då måste vi ha slutna samhällen likt Öststatmodellen med en hemlig polis och angivare lite varstans. Men vem vill leva i ett sånt samhälle?

 15. Isak

  Herr Rombe förnekar sig inte. I sin blogg så skriver han
  om att han sedan länge befarat attentat mot s.k. landsför-
  ädare. Ändå så har han inte i en enda blogg tagit upp att
  högerextrema grupperna skulle vara ett problem. Utan det
  har varit vänsterextrema och islamistiska grupper som varit
  det största hotet för våld och terror. Det var inte så länge sedan när högerungdomar skålade i champagne över
  Olof Palmes död. Vi hade dessutom många inom militären
  och poliskåren som ville se en död Palme. I senaste valet
  så hade vi högermän som startade mosa Mona-kampanjen. Nu-
  tiden måste väl ha kommit till Långsjöby också.

 16. RWR

  År inte övertygad om att din analys är korrekt! Tror att denna typ av extrema uttryck sker just av brist på sammanhang! Din förhoppning att nationalistiska kretsar bryter samman är nog inte att föredra! Det är nog tvärtom när det kommer till personer med ”psykisk avvikelse” då kan sammanhanget och gruppen vara en bättre plats än ensamhet!

  Skulle tro att en psykisk analys av detta fall är att föredra framför en politisk …

 17. Håkan Rombe

  Svar till Isak (2011-07-24 21:52)
  Jag kan inte begära att ”Isak” ska ha överblick över alla debattartiklar jag skrivit under minst 40 år. Jag har skrivit om nazismen så att jag hamnat på nazistiska hemsidor sedan minst 20 år tillbaka. Tillsammans med personligheter som svenska författare, journalister och riksdagsmän. Jag blev nästan mallig av att hamna i sådant fint sällskap lilla jag. Högerextremisterna har legat förhållandevis lågt i Sverige. Mordet på fackföreningsombudsmannen som begicks av Hellekant m fl var väl det senaste avskyvärda dådet? Var trygg. Jag bangar inte. Men den islamistiska terrorismen i västvärlden har varit det allvarligaste hotet för oss sedan 11 sept. Var det 2002 attacken mot tornen skedde? Hetsjakten mot Mona Sahlin har jag tagit upp ganska nyligen. Den fyller mig med avsmak.

 18. Håkan Rombe

  Svar till RWR (2011-07-24 21:55)
  Analyser av massmordet i Norge har haft ganska kort halveringstid. Nu tror jag att jag avstår från försök till analyser. Vi har expertuttalanden dagligen och där finns väl en minsta gemensamma nämnare man får hålla sig till. Den sinnesrubbade, intelligente ensamvargen anses av många vara den farligaste terroristen eftersom han är svår att upptäcka. Av någon anledning tycks alla massmördare och folkmördare vara män, Lenin, Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot, Mladic, Breivik etc etc. Breivik har dock inte haft någon politisk makt. Bara den makt som ett jaktgevär med dumdumkulor kan ge mot försvarslösa barn. Vilken vidrig avart av homo sapiens!

 19. Isak

  Herr Rombe måste leva i dåtid. Trots den islamistiska
  terrorismen under dom senaste tjugio åren så har han
  konsekvent utmålat vänstern som den största faran för
  all världens djävelskap. Trots att kommunismen är slagna
  i spillror, så beskyller han vänstern för extremism trots
  att 99% av all vänster är demokratisk. Under dom 40 år
  som Herr Rombe har stått på barrikaderna så har han knappt
  berört hotet från dom extrema högergrupperna och den krist-
  na högern. Herr Rombe har inte heller berört morden på över
  100.000 civila kvinnor och barn i krigets Afganistan och
  Irak. Ej heller på tusentals civila kvinnor och barn som
  mördats i Palestina. Eller är dom inte lika mycket värda
  som amerikaner. Till sist Herr Rombe, när du trädde fram
  mot nazismen så var det tiotusentals som hann före dig.

 20. Håkan Rombe

  Svar till Isak (2011-07-26 22:42)
  Det var mycket på en gång. Återigen. Jag har skrivit mycket under 50 år som ”Isak” inte haft möjlighet läsa. Men för att ta ett aktuellt exempel som ”Isak” nog missat. Jag skrev ungefär så här om Sarah Palin ”när Palin väntar på att få höra besked från Gud huruvida hon ska ställa upp som presidentkandidat blir jag mörkrädd”. En presidentkandidat som hör röster!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.