Alternativ medicin = hokus pokus

I en insändare i V-K kan vi läsa att vi svenskar är satta under förmyndarskap eftersom vi inte har legal tillgång till alternativa (homeopatiska) mediciner. Den alternativa medicinen omfattar mycket mer än homeopater och homeopatiska mediciner men jag håller mig till de senare. Akupunktur kallas i dag inte för hokus pokus för att ta ett exempel.

Homeopatiska mediciner sägs vara bättre än "apoteksmediciner" eftersom de saknar de senares biverkningar. Klart som korvspad, en medicin som helt saknar verkningar kan ju inte heller då ha biverkningar. I homeopatisk medicin har den verksamma substansen utspätts hundratusentals gånger, finns regler för det, och då måste det till mycket inbillning för att minska sjukdomssymtomen. Och inbillning, eller s k placeboeffekt, är ett välbekant fenomen inom all medicin. Man känner sig bättre trots att man inte är bättre helt enkelt.  Överhuvud taget handlar homeopati om tro i stället för vetande. Den bakomliggande tron kallas teosofi om jag minns rätt och grundaren av detta gigantiska kvacksalveri heter Rudolf Steiner (1861 – 1925). Den som vill veta mer kan t ex skaffa boken "Den antroposofiska rörelsen" av Frans Carlgren.

Mycket av den gamla kritiken mot "skolmedicinen" slår in öppna dörrar. I dag ägnar sig läkarna mycket åt den holistiska synen på människan. T ex situationen i hemmet och på jobbet. Missbruk av tobak, alkohol, knark mm. Stor vikt läggs vid det förebyggande hälsoarbetet. Läkarna av i dag saknar inte kunskap om homeopatiska preparat, de vet tack och lov alldelses tillräckligt.  Att det finns ställen på jorden där politikerna lurats att tro på ovetenskapliga medicinska behandlingar kan inte tas till intäkt för att vi i Sverige ska dras med i statsunderstött kvacksalveri. Krav på statlig utbildning av homeopater har t ex framförts. 

Man blir förundrad över över all denna tro på hokus pokus, homeopati, underverk, horoskop etc. Så här kan det låta: "Är du född 1 – 8 mars kommer du att under veckan träffa en intressant person. Du bör under veckan avstå från stora affärer". Det där stämmer för mig alla årets veckor! Karl XII:s armeer anföll bara när himlakropparna stod i ett gynnsamt läge enlig den kungliga astrologen. Homeopati på 1700-talet? Så gick det som det gick!

Etiketter: , , ,

22 kommentarer

  1. Aroon

    Jag brukar vara ”måttlig” med allting. Exempelvis dricker jag sällan 3 L vin åt gången. Köper jag hamburgare begränsar jag mig till högst 3 åt gången. Likaså försöker jag äta med jämna mellanrum, varje dag, nästan. Tar jag medicin tar jag bara de starkaste med narkotika i som är beroendeframkallande. På så vis gynnar jag läkemedelsindustrin. Jag går aldrig till doktorn. Jag åker bil.
    Sant eller falskt?

  2. Max Fall

    Alternativ medicin har antingen inte bevisats fungera, eller har bevisats inte fungera. Vad kallar man alternativ medicin som bevisat fungerar? ”Medicin”

  3. Håkan Rombe

    Svar till Max Fall (2011-08-31 13:19)
    Lite knepigt det här med begreppet medicin. Ibland menas hela den medicinska vetenskapen och ibland enbart de gifter man köper på burk på apoteket och stoppar i sig. Klart är dock att homeopatiska sockerpiller inte botar några sjukdomar. Man kan lika gärna gå till någon medicinman i någon djungel som mumlar trollformler.

  4. Aroon

    Äta rejäla mål samt allsidig kost, kombinerat med motion ger god sömn som gör att de flesta mår bra. Enkelt, men hur många lever upp till det? Vår livssituation gör oss många gånger sjuka. T o m för mycket kaffe är inte hälsosamt. Men gott….sluuurk….sluurk…

  5. Mr Cool

    Kvacksalveri har varit ett fenomen under århundraden och har fortfarande många anhängare. Men även när det gäller sjukdomar så varierar symptomen beroende på tidsanda. För ett antal år sedan var ”ont i ryggen” en av huvudorsakerna till att många inte kunde arbete vilket var en åkomma som var svårdiagnostiserad. Sedemera kom modesjukdomen ”utbrändhet” som blint slog mot t.o.m. bibliotekarier och biträden i sybehörsaffärer på landsorten. Det var häftigt att vara utbränd för det visade för omgivningen att man var en viktig person och hade gett järnet på jobbet men i övriga länder var åkomman nästintill okänd. Men visst finns det de som mått dåligt på jobbet så inget nytt under solen. Men det intressanta är att patienten ofta hade med sig diagnosen till läkaren.
    Utbrändhet är ett samlingsnamn för bl.a. följande symptom:
    Minnesstörningar
    Låg stresstolerans
    Överkänslighet för ljud, ljus, lukter
    ”Tunnelseende”
    Trötthet /uttmatning
    Sömnsvårigheter
    Ökad infektionskänslighet
    Ökad smärtkänslighet
    Muskelproblem
    Mag-tarm problem
    Känslolabilitet
    Nedstämndhet
    OCH VEM FAN ÄR INTE UTBRÄND i så fall.

    Sen kan man ju fundera över vart de ”apatiska barnen” tog vägen som låg likt döda ända till deras föräldrar beviljades uppehållstillstånd………

  6. Inger

    ”Isopati
    Medan klassisk homeopati grundas i hypotesen ”lika botar lika” i betydelsen liknande, grundas isopatin på en hypotes om att ”likadan botar likadan”. Skillnaden är att i den klassiska homeopatin anses det preparat som ger likvärdiga biverkningar med symtomen lindra sjukdomen, medan det i isopatin är exakt samma ämne som orsakar sjukdomen som är lindrande. Isopati kan även ges förebyggande med avsikt att stärka organismen.”
    Sista meningen påminner ganska starkt om dagens vaccineringar mot allt och alla… Eller hur? Och dagens vaccineringar mot allergier, hur funkar de? Jo, man får allergener i injektioner, efter ex antal injektioner lär man vara icke-allergiker. Hokus pokus?

  7. Aroon

    Jag håller fullständigt med om att ”utbrändhet” var/är något av en fluga liksom olika moden som är populära under en tid. Om vi bara går 30 år bakåt i tiden visste väl knappt någon vad ADHD var eller de otaliga influenser som vi jämt och ständigt vaccinerar oss mot. Svininfluensan exempelvis, hur många blev inte sjukare av vaccinationen? En ny sjukdom upptäcks minst en gång per år. Jag börjar undra, hur ser en person ut som kan kallas frisk? Jag kanske är lite avvikande, vad vet jag, men måste alla vara stöpta i samma ljus och följa en viss manual? Är det inte mångfalden som gör att naturen och mänskligheten överlever? Ibland går diagnostiseringen till överdrifter och folk börjar känna efter och inbillar sig att de är sjukare än vad det är.
    Sant eller falskt?

  8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Som ättling i rakt nedstigande led till Noak i Virisen, vill jag inte helt förkasta den alternativa medecinen!Mycke negativ rapportering kring den kommer från läkemedelsindustrin, som ju naturligtvis vill att vi ska handla syntetiska mmedeciner på Apoteken!Jag är övertygad om att vi kan finna våra medeciner naturligt i naturen! Men, man ska vara försiktig, både med naturläkemedel och de syntetiska medecinerna Man ska syna båda delar kritiskt tror jag, för bakom bägge delar finns pengar att tjäna för de som producerar medecinen!

  9. Aroon

    Det finns väl en marknad för det också, alternativ medicin. Det spelar väl ingen roll, tror man sig känna sig friskare är det väl bara bra om man kände sig lite krasslig innan. Är man ”riktigt” sjuk går det knappast med ”sockerpiller”, utan då krävs som regel speciella receptbelagda mediciner och som kanske föregåtts av någon svår operation för individen.
    Personlig vårdnad och val klädsel som påverkar utseendet i positiv eller negativ riktning kan ibland vara avgörande för att t ex få ett arbete. Vem vill anställa någon som är slarvigt klädd, luktar illa samt inte uppträder på ett korrekt sätt. Jag tycker samhällets tidigare normer borde eftersträvas mera på hur vi uppträder mot varandra och inte som nu ibland ligger i nivå med grottfolket, både i klädsel och sätten att uppträda och uttrycka sig. Mot det hjälper ingen medicin.

  10. Håkan Rombe

    Svar till Eva Blom (2011-09-01 09:17)
    Håller med om att apatiska flyktingbarn inte hör hemma i diskussionen om homeopatisk medicin. Orsakssambanden bakom apatin har klarnat.

  11. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-09-01 07:59)
    Marianne, jag har inte förkastat all alternativ medicin. En stor del av de mediciner vi köper på apoteket har sitt ursprung i naturen, t ex från örter och andra växter. Jag poängterar att det jag angriper är de homeopatiska medicinerna som utspätts hundratusentals gånger och innehåller så lite verksam substans att de inte har någon vetenskapligt bevisad verkan alls. Och då naturligtvis inga biverkningar.

  12. Håkan Rombe

    Svar till Mr Cool (2011-08-31 17:48)
    Man kan ha många olika symtom och det är nog säkrast att ta dem på allvar. Att några, förmodligen ett fåtal, missbrukat rätten att beskriva sina symptom kan inte tas till intäkt för att döma ut många andra. Jag har dock personligen svårt att acceptera elöverkänslighet eftersom ingen vetenskaplig undersökning har bevisat sambandet. De vindkraftsmotståndare som ser vindkraften som vår tids värsta form av elproduktion talar just om elöverkänslighet. Att man tydligen kunde få sjukliga reaktioner från elkablar som ligger nedgrävda i jorden minst 1 km bort. Närmare blir det förstås om man jagar älg ovanför den nedgrävda kabeln. Men att 100-procentigt döma ut elöverkänslighet kan vara förhastat. 100 procent säker blir man väl aldrig. Jag tycker att vi i de flesta sammanhang får förlita oss på vetenskapliga studier om vad som är sanning och vad som är osanning.

  13. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-08-31 17:31)
    Man har livet i sina egna händer. Vill man förkorta sitt liv är det bara att slöa, äta godis, röka, supa, knarka, strunta i frukt o grönt. Nu visar sig snus kunna förkorta livet på spädbarn genom plötslig spädbarnsdöd. Hemskt när det drabbar värnlösa små solstrålar. Ett annat sätt är att syssla med motorsport, boxning, MMA, leka Tarzan i trafiken och att klättra i berg.
    Ett tredje sätt att dö i onödan är att gå till homeopater i stället för till legitimerade läkare. Eller att vägra blodtransfusioner och förlita sig på religiösa undergörare.

  14. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-08-31 18:53)
    Visst har utbrändhet ökat dramatiskt och till viss del kan det säkert ha att göra med att vi fått en definition. Men det fanns också mindre utbrändhet förr i tiden när vi inte hade telefoner, smartphones, TV, faxar, datorer, omorganisationer, stressade chefer mm. När man ville någon något i Lubbträsk gick man över berget på morgonen och kom tillbaka samma väg på kvällen. Säkert ren terapi för själen om man hade trevligt i Lubbträsk.

  15. Håkan Rombe

    Svar till Arbetare (2011-08-31 21:18)
    Intressant att det finns nya profeter som tävlar med dem som levde 1400-2000 år sedan och som fortfarande styr oss i vår vardag oavsett om vi tror eller otror. På tiden kunde man tycka med lite nya friska tag. Personligen har jag dock svårt för dessa nya världsförklarare, det liknar för mycket hokus pokus filiokus.

  16. Håkan Rombe

    Jag har inte publicerat en kommentar som jag är rädd går över gränsen för angrepp på folkgrupp. Jag går här efter devisen hellre fälla än fria eftersom jag är ansvarig för vad som står i min blogg. Kom igen med nya kommentarer alla som tänder till på något!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.