Anonymt näthat

Bra att många tidningar nu stoppar anonymt näthat. De som inte kan stå för sina åsikter bör inte automatiskt ha utrymme i våra medier. Om media sköter förhandskontrollen på ett ansvarsfullt sätt försvinner mycket av skiten och kommentarerna blir trevligare att läsa.

Som det har varit så sitter tydligen folk på nästintill heltid och sprider sin hatfyllda dynga. Är det ett våldsbrott begånget så flödar rasismen och allt skylls på "det mångkulturella samhället" eller "massinvandringen". Det är väl bara dåligt väder som inte skylls på "mångkultur" och "massinvandring" Dessa begrepp är favorituttryck inom ett enda svenskt riksdagsparti, Sverigedemokraterna. Genom att i tid och otid trumma in dessa ord kan en del människor börja tro att det föreligger ett allvarligt hot mot Sverige. Massmördaren Breivik i Norge anser uppenbarligen att Norge är utsatt för angrepp och att det är försvarligt att skjuta ihjäl barn som är med i "fel" ungdomsförbund. Alla som inte tycker som rasisterna kallas "landsförrädare". Med bruk av denna typ av vokabulär skapar man sig en vriden och destruktiv världsbild. Inte minst destruktiv för dem själva.

Många bloggare i V-K har utsatts för anonyma personangrepp av personer som inte kan stå för sina åsikter öga mot öga. Ryggradslös feghet vill jag kalla det. Efter att bloggarna själva modererar vilka kommentarer som tas in har har det blivit en helt annan stil i diskussionerna. Möjligheten att spåra personen som kommer med inlägg kan tydligen kringgås med fejkade mailadresser men även detta borde kunna åtgärdas.

Demokrati bygger på öppenhet. Politiska åsikter ska inte kunna gömmas bakom signatur eller svarta masker.

Etiketter: , , ,

15 kommentarer

 1. John

  Om jag inte tycker att invandringen är lyckad efter alla mord på barn ( Hedersmord tex ) där inte andra kulturer vill anpassa sig till Sverige utan det är vi som ska göra tvärt om. Hur ska man protestera mot detta mångkulturella samhälle utan att bli kallad Rasist. En undran? Man kan inte stå för en offentlig åsikt numera utan att få sitt hem eller andra ägodelar vandaliserade. Du tycker förmodligen att det är rätt att man ska rätta sig in i ledet å hålla käft. Va? Eller?

 2. Anneli Kråik

  Bra Håkan! Jag håller fullständigt med dig angående det så så kallade näthatet. Jag har förståelse för och försvarar rätten att kunna vara anonym som debattör i vissa fall. Samtidigt har jag svårt för människor som kastar skit på andra utan att kunna stå för det med sitt namn.

  På min blogg har jag hittills varit generös med att publicera inlägg och har bara refuserat något enstaka. Men nyss införde jag hårdare debattregler, som kräver saklighet och att inläggen inte får uppenbart kränka enskilda namngivna personer. Jag kommer inte heller att publicera inlägg med falska e-postadresser som inte uppger sin identitet för mig. Det är den rätt och den möjlighet jag har som bloggare att medverka till en god ton i debatten.

 3. Mr Cool

  Håkan, näthat skall givetvis inte förekomma men de stora tidningarna har över tiden använt sin censur till att filtrera åsikter så att dom blir politiskt korrekta. För drygt 1 år sedan hade VK en artikel som handlade om ett kommunalt projekt som skulle lära bl.a. kvinnor från Somalia att cykla. Jag skrev ”bra projekt och väl använda skattepengar” vilket omgående publicerades. Jag skrev ett nytt inlägg men denna gång ”dåligt projekt och slöseri med skattepengar” och snart kom meddelandet ”ditt inlägg kan tyvärr inte publiceras eftersom det strider mot våra grundregler”. Bara kommentarer som var positiva släpptes alltså igenom.

  Beträffande identitet så är jag numera ytterst försiktig eftersom jag vid tidigare tillfälle fått däcken på min bil sönderskurna efter att ha publicerat en artikel i eget namn. Jag svarade också en gång på en enkät i den lokala ICA-butiken på frågan VAD TYCKER DU OM DIN ICA-BUTIK? Jag svarade ”sura kärringar i kassan” och skrev under med namn och adress. Redan nästa dag hade jag hembesök av två ilskna ICA-kärringar som ville veta vad i he…. jag menande. Av ren tur kom jag kom fysiskt helskinnad undan denna gång men numera är jag försiktigare.

  Invandring är numera minerad mark att kommentera och eftersom jag själv är invandrare i en annan kultur så är jag väl medveten om vilka kriterier som bör gälla. Bryr mig heller inte om utifall mina grannar är svarta, röda eller gula alternativt har någon religiös uppfattning bara de är ärliga och goda människor. Jag försöker i allt att vara ödmjuk, lära mig språket och kulturen, tillföra ekonomiskt med att betala skatt samt följa lagar och förordningar. Det skulle aldrig falla mig in att börja kasta sten och bränna bilar bara för ”att jag har för lite att göra”.

  I tidsandan verkar nu ligga en moralpanik där vi skall fostras att inte säga vad vi tycker och tänker med näthatet och antirasism som förevändning. Jag kommer dock aldrig att hålla käft och jag tänker vara fortsatt anonym.

 4. rationell

  Allvarligt talat tycker jag det är ren idioti att hålla på med censur oavsett vad som censureras. Enda sättet att bli kvitt det såkallade ”näthatet” är att ta debatten och lägga fram fakta. Det enda som kommer att hända nu är att SD och andra med liknande avvikande åsikter kommer att befästa sin martyrroll i ögonen på sina anhängare.

  Hur långt ska man gå i censuren? Stannar det vid att censurera ”rasister” (citationstecken eftersom ordet i princip förlorat sin ursprungliga mening i det här landet på grund av utbredd användning av nyspråk i media) eller kommer även andra att förbjudas att debattera anonymt?

  Betänk Benjamin Franklins ord om att offra frihet för att vinna säkerhet.

  Christoffer Zakrisson fd Storumanbo, numera uppsalateknolog

 5. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag tror tyvärr att vi förlorat en del bra åsikter genom att vi själva modererar kommentarerna i våra bloggar.
  Men jag kan bara hålla med dig Håkan om näthatet! Samtidigt som jag inte tror att man så enkelt kan sudda bort dessa obehagliga strömmningar som finns i vårt sasmhälle

 6. Håkan Rombe

  Svar till John (2011-09-04 22:53)
  Man får inte blanda äpplen och päron. Ingen normal svensk, fransos eller britt accepterar hedersmord eller tvångsäktenskap. Att sprida föreställningen att hedersmord och tvångsäktenskap skulle bli tillåtet i Sverige om x antal år tack vare vår flyktingpolitik är att sprida vanföreställningar. Jag tycker det är riktigt att protestera mot brott mot de mänskliga rättigheterna, jag har själv gjort det många gånger, men jag avhåller mig från att påstå att vårt rättssamhälle håller på att gå under tack vare ”massinvandring” eller att hedersbrott och tvångsäktenskap är en mänsklig egenskap hos vissa nationaliteter. Varje människa ska bedömas efter sina egna gärningar, inte andras gärningar.

 7. Håkan Rombe

  Svar till Anneli Kråik (2011-09-05 08:06)
  Jag försöker också hålla högt till tak men vägrar om innehållet ser ut att ha rasistisk bakgrund. Skulle tro att jag är nästan på samma våglängd här som tidningsredaktionerna. Men gränsen är inte alltid glasklar. Jag har ofta angripit kvinnoförtryck som har religiös bakgrund eller kulturell bakgrund. Jag tycker att de mänskliga rättigheterna enligt FN-stadgan står över allt annat.

 8. Håkan Rombe

  Svar till rationell (2011-09-05 13:01)
  Jag tycker att censuren måste ha högt till tak. Osmakliga och anonyma personangrepp bör dock rensas ut. Även när inläggen spårar ur till något helt annat än vad artikeln handlar om. T ex att en våldtäkt beskrivs som något typiskt för någon viss etnisk grupp människor eller att en massa våldtäkter är vad som väntar om samhället är ”mångkulturellt”. Sådant är bara till för att trigga och skrämma folk, att så hat mellan människor.

 9. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-09-05 13:17)
  Jag vet inte hur andra bloggare agerar för det är ju inget som märks utåt. Att yttra sig om t ex vindkraft eller flyttning av biblioteket i Umeå eller om man bor i närheten av Gunnarns flygfält eller är medlem i vissa politiska partier kan det vara svårt att öppet ha en annan mening än andra i grannskapet huruvida kommunen skall satsa 10-tals miljoner på en dödfödd idé. Nu kommer tidningarnas insändarredaktörer och internetmoderatorer att ha ungefär samma bedömning som tidigare så det kommer även framdeles gå att komma med anonyma inlägg om de håller sig inom anständighetens gränser.
  Jag jagar älg så det blir svårt att hålla bloggen up-to-date denna vecka.

 10. rationell

  Jag menar ändå att inget bör censureras oavsett hur kontroversiellt det är. Om vi skulle förbjuda allt som är kontroversiellt skulle vårt samhälle stå kvar och stampa på samma ställe.

  Det enda sättet att på ett moraliskt sätt bekämpa den här typen av hat är att hålla debatten på en saklig och sansad nivå och undvika känsloargument till varje pris (vilket bägge sidor misslyckats kapitalt med). Det är just detta som piskar upp pöbeln och får hatiska skaran att växa. Dock kommer man självklart alltid att ha en liten skara inskränkta personer som inte låter sig ändras lika lätt men de allra flesta människor lyssnar på goda, rationella argument så länge de möts med respekt.

  Att slänga epitet som rasist eller landsförrädare omkring sig bidrar bara till den hätska stämningen. Många debattartiklar från båda läger innehåller ofta högvis med argumentationsfel av typen ad-hominem och guilt-by-association.

 11. Arbetare

  Hahaha, that is funny! Att kalla sig cool, men va rädd för kassörskan på Ica!
  Nej, vore jag rädd för någon, skulle det vara just en sån; som så snabbt växlar mellan förnuft – raseri och rädsla- förakt!

 12. Håkan Rombe

  Svar till rationell (2011-09-05 16:15)
  Vad som oroar många är den lätthet med vilken ”sociala medier” på internet kan ge snabb spridning av hatiska åsikter och förtal av person vilket kan trigga igång psykiskt labila s k ensamvargar. Det är otvivelaktigt ett nytt läge vi hamnat i med nya avarter. Men i huvudsak tycker jag att du har rätt när det gäller inlägg i samhällsdebatten. Nu måste jag koncentrera mig på sömn inför tisdagens blöta älgjakt.

 13. rationell

  Självklart är det ett problem, dock anser jag att den bästa medicinen mot det är att man lär människor att alltid tänka kritiskt (något som tyvärr inte riktigt kommer på tal innan man börjat på högskolan även om inslag av det finns tidigare än så). Stora censureringssläggan bör man låta ligga kvar i den debattmässiga verktygslådan. Det är ju en mycket vansklig balansgång mellan att förhindra brott och andra hemskheter och att kränka människors privatliv (samt andra friheter).

  Sedan kommer världen nog aldrig lida brist på psykiskt labila personer, tyvärr.

 14. Mr Cool

  Arbetare, du har nu på kort tid gjort två inlägg som inte handlat om artikelns ämne utan ägnat all energi till att ”racka ned” på mig. Det är just sådant som kallas för HAT, men det begriper du inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.