Förstå 11 september.

En del media som känner behovet av att alltid betrakta allting från en plats ute i världsrymden försöker få oss att se terrordåden även ur självmordsbombarnas synvinkel. Jag vet inte, jag har nog med att försöka förstå hur offrens anhöriga har det. barn som förlorade pappa eller mamma. Föräldrar och mor/farföräldrar som förlorade sina barn/barnbarn. etc etc. Hur terrorister har det i huvet tror jag bättre passar för manualer på psykmottagningar. Jag har inte heller behov av att förstå Anders Eklund som våldtog, mördade och brände upp ett barn.

Gemensamt för de terrorhot vi står inför är extrem religionsuppfattning. (Jag betraktar här även kommunism som religion). Massmördaren och frimuraren Breivik ser sig som en medeltida korsfarare som ska frälsa oss ifrån islam. De islamska terroristerna ser sig som krigare som ska utrota kristendomen, hinduismen och vad det nu är. En del människor på vänsterkanten kan dessutom inte diskutera krigen mellan religionerna utan att nämna oljan. Deras slutsats är att ondskans hemvist på jorden USA orsakar terrorismen genom sitt behov av olja. Det som glöms i sammanhanget är att Sverige är mycket mer beroende av oljeimport än USA.  Oljan skulle alltså vara den substans som får hjärnan på labila personer att balla ur. Jag personligen tror att huvudorsaken till de terroristhot vi står inför är extrem religionsuppfattning och testuggeri. Om detta mänsklighetens gissel borde det forskas mer.

Jag kommer i dessa sammanhang alltid ihåg novellen av Torgny Lindgren där en predikant tvångsfrälser en kättare som påstår att han kan få tiden att gå baklänges. Det blir en religionskamp på liv och död där predikanten till slut får ett  strupgrepp på kättaren som strax innan medvetslöshet inträder lovar att lämna sig åt gud. Hur länge denna våldsamma terapi verkade förtäljer inte novellen. När säkerhetsavståndet till predikanten tillryggalagts tror jag att tiden började gå baklänges igen.

Tiden läker alla sår, heter det. För anhöriga till mördade personer finns nog ingen bortre gräns för sorgen.

Etiketter: , , , ,

14 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  Svar till Sven. (2011-09-11 17:19)
  Vaken.se är en ny bekantskap för mig. En snabbläsning visar på ett antal konspirationsteorier som alla pekar i en viss riktning. Mot USA. Västs demokratier har fri press utan statlig censur men i krissituationer som 11 september är journalister inte mer än människor. Vissa ismer har försökt skapa de perfekta människorna genom eliminering av misshagliga. Det har alltid misslyckats. Journalister är inget undantag, alla är inte perfekta. Självcensur (något helt annat än statlig censur)kan förekomma men olika aspekter på en händelse kommer alltid fram till slut. I demokratier som USA och Sverige vill säga. Vaken.se är väl bevis på det.

 2. Aroon

  Jag tycker det är dumt blanda in religionen i alla förekommande fall. I alla fall ta ställning för eller emot en viss religion. Vore jag född och uppväxt i exempelvis Aghanistan skulle jag säkert kanske tyckt 11:e september vore mer eller mindre ovidkommande för min del. Jag menar då i antalet dödsfall. Varje dag dör minst 3000 människor av svält, krig och annat elände. Det får sällan eller aldrig ens en tidningsnotis. Visst var det hemskt för många amerikaner, men att starta ett krig (flera) och ibilla sig världen skulle bli bättre hör väl ändå till medeltida filosofi. Dessutom visste knappt någon vad terrorism var intill USA prockade på oss sina problem och hela världen bestod av infiltratörer och terrorister. Alla som tror, tror förhoppningsvis på samma Gud och då undrar man då en (presidenten) säger sig vilja utrota en annan religon. Det är dumt, mycket dum filosofi.
  Dessutom de som försöker få USA har med rätta lyckats. Se bara hur ekonomin faller samman och det enda man fortfarande tänker på är att bekämpa terrorismen, fast på fel sätt.

 3. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-09-11 19:47)
  När det gäller den internationella terrorismens omfattning idag sägs islamisk terrorism stå för huvudparten. Det är då inte jag som blandar in religiöst testuggeri i motiven för terroristattackerna, det gör terroristerna själva med övertydlighet. Efter att ha sett dagens program om förödelsen och de mänskliga tragedierna 11 september måste USA:s reaktioner ses i det ljuset. USA har en våldsam historia och president Bush är mer ”Vilda Western” än Reinfeldt (fast den svenska motsvarigheten till USA:s president är egentligen kung Carl XVI Gustav!! så där är vi efterblivna. Jag försvarar inte alls vissa saker som GW Bush är ansvarig för men USA är ändå ett helt annat land än t ex gamla Sovjetunionen och Nordkorea i positiv riktning. Visst borde det vara samma gud alla åkallar men sanningen tycks vara en helt annan. Massor av människor flydde till USA för hundratals år sedan undan religiös förföljelse och häxbränneri i Europa. Historien på det här området är hemsk, inkvisition mm.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Sven. (2011-09-11 21:52)
  Nej jag såg inte programmet om Sarajevo men minns mitt raseri över att Serberna i åratal fick prickskjuta på mammor som försökte handla hem lite mat till sina barn. Jag har programmet inspelat för senare tittande. Det finns många offrade människor och länder genom historien. USA och Storbritannien offrade bl a Polen när Roosevelt, Churchill och Stalin ritade om Europas karta efter andra världskriget. Ett Polen som under hela andra världskriget hade åtskilliga divisioner som offrade sig i krossandet av nazismen och som tack för besväret fick lyda under sovjetkommunistiskt förtryck i 45 år. Eller Sverige som offrade baltstaterna och så sent som några år före befrielsen 1990 deklarerade att baltstaterna inte var ockuperade av Sovjetunionen. Det vimlar av sådana svek genom tiderna. Ofta har staterna att försöka finna det minst dåliga alternativet eftersom inget bra alternativ finns. USA har som demokratisk supermakt fått ta obekväma beslut som inte visat sig kloka i historiens ljus. Det är alltid lätt att som svensk i efterhand peka finger och säga hur USA borde agerat. Själva har vi stått vid sidan och utgjutit vår svada enligt svensk tradition. Libyeninsatsen och Afghanistan är här ett undantag

 5. Aroon

  Amerika liksom Sverige tar emot mängder av invandrare i relation till befolkningsmängderna. Skillnaden ligger i hur situationen sedan ser ut. Sverige har/haft de mest utbyggda välfärdssystemet som ofta eller t o m med beräkning utnyttjats både av inhemsk befolkning och av invandrare. I USA får man klara sig bäst man vill och där krävs en egen insats för överlevnad. Det gäller alla kategorier av människor. Det kan vara allt från korruption till framgångsrik miljardär. Knark, mord och annan grov kriminalitet är vardagsmat. De som vi ser på TV är endast det bästa, det andra, slummen och fattigkvarteren är naturligtvis en stor del av det undangömda samhället.
  Nåja, är man världens ledande nation har man naturligtvis alltid ögonen på sig och mera regel än undantag är man involverad i olika krig eller konflikter. Varför illviljan hos ”förtryckta” skulle något inte vara bättre och mest knäckande för landet och inte minst presidenten ge sig på en byggnad som var landets stolthet utåt och en massarbetsplats. Syftet var just detta att förudmjuka och det lyckades ju uppenbart. Dessutom ingen uppenbar fiende, som Pearl Harbor (Japan), utan en handfull män stod för förödelsen. På presidentens inrådan agerade landet irrationellt och gjorde katastrofen global. Det är inte lätt kriga med en osynlig fiende. Alla vet ju hur svårt det är ta fast spöken som man inbillar sig se lite varstans.
  Har världen blivit bättre och säkrare sedan 11:e september? Ja det får ju var och en själv bedöma och då genom att ha Norge i åtanke. Katastrofer och terror slår till då man minst anar och att ständigt gå vara rädd eller tro sig helt värna mot detta är en omöjlighet.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Sven. (2011-09-12 01:42)
  Det finns tydligen mycket kul läsning på internet. Att USA skulle ha fått ett tjog araber att begå självmord genom flygning in i byggnader är en höjdare i humorbranschen. Programmet som visade hur USA bluffade om månlandningen 1967 genom att visa filmsnuttar från någon öken på vår jord var också stenkul. Elvis Presley påstås leva i högönsklig välmåga och utomjordingar flyger omkring på vår jord. Det blir bara för mycket att läsa om alla dessa konspirationsteorier. Men en del av dem är onekligen kul.

 7. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-09-12 07:48)
  Vanligt folk, för att travestera KD-ledaren Björn Hägglund, förväntar sig av sin stat att staten försvarar landets invånare mot attacker av vilket slag det vara månde. Regeringen förstärker SÄPO genom dubblerat anslag. Det visar på att regeringen tar terrorhoten på allvar. Nu senast höll det på att smälla i Göteborg men SÄPO klarade upp det. Den som ger sig på USA har ingen fristad någonstans på denna planet. Möjligen under regeringsbyggnaden i Peking?

 8. Aroon

  Har du info att Kina och Peking skulle ha för avsikt hysa terrorister? Kina har så vitt jag vet inga såna problem. Lite avundsjuk verkar västländerna vara på hur Kina nu drar ifrån oss. Kanske dags införa Kinabaserad kommunism?
  Då blir ekonomin bättre och vi slipper terrorism om det nu är det föregripande målet?
  Vad beträffar G-borg vägrar man släppa ut närmare uppgifter. Kanske någon från SEPÅ bytt sida och blivit infiltratör åt terrorister? Allting handlar ju om hur mycket pengar man kan tjäna. Spelar ingen roll vad man sysslar med.
  Lappen Atjo i sin ensliga kåta hörde jag var misstänkt för terrorism. Jo det är sant. Vid sin första flygresa hade han vräkt i sig mängder med halvrått renkött och det bar sig inte bättre än att under flygresan nånstans över Danmark släppt värdens värsta brakis. Av säkerhetsskäl blev man tvingade nödlanda på Kastrup.

 9. Aroon

  Såg dokumtären om Dag Hammatrsköld. Det här var ju under kalla krigets värsta år. I slutet behandlades Nordafrikakrisen i (Belgiska)-Kongo med Lumumba som förste (frihets)-ledaren. På uppdrag av CIA mördadades han av belgiska legosoldater. Mobutu (diktator) som sedemera tillsattes styrde landet i 30-år och nu är landet övergivet både av amerikaner och andra då inga intressen finns att ta tillvara. Det här var naturligtvis en jättekort version. Den som vill veta mera kan se hela programmet på play-TV.
  Jag ville bara säga, inte undra på att USA skaffat sig fiender genom åren. Bin Laden framstår som ganska blek i jämförelse med vad USA åstadkommit i efterkrigsstid. Kommunistskräcken då som nu gjorde man handlade irrationellt precis som man fortfarande gör. Kort och gott kan man säga, man handlade med rätt att döda. Gör en detta, tar väl sig andra rätten också. Är det så konstigt förstå?

 10. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-09-16 07:34)
  Klart man kan raljera om kommunistskräcken före 1990, särskilt om man sluppit leva i en kommunistdiktatur. Jag menar att det var en i högsta grad sund tanke att vara rädd för kommunismen före 1990. Nu är en del rädda för att förknippas med kommunismen, särskilt de ca 60 svenskar som var spioner åt Stasi. Den nya boken om svenskar som spionerade för Stasi av Birgitta Almgren blir intressant läsning. Tyvärr verkar det som både regering och opposition förnekar svenska folket kännedom om vilka dessa 60 svenskar är. Ömsesidigt mörkläggningsbehov??

 11. RWR

  USA är enkelt att ha som det realiserade onda. De socialistiska och kommunistiska lägren måste vifta med ondskan för att berättiga sitt eget synsätt på våldet.

  För många är dom, revolutionsromantikerna som fortsatt hyllar mördare som hjältar och kanske inte drar sig för att i en framtid motivera våld för den egna sakens skull.

  I takt med att sympatierna för socialismen krymper rycker våldet och dom odemokratiska krafterna även nära oss närmre. 1990 är ingen slutpunkt för dessa krafter det är en vändpunkt förvisso där stolligheterna kom i ljuset men har den tidens mörkermän inga arvingar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.