Stor´n i Långsjöby

Sören Stenman fick sin 26-taggare efter bra hundarbete och en hel del dramatik 17 sept 2011. Plats: Långsjöby Jaktklubb. Till och med vädret var bra!

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  En del av dramatiken tål att berättas. Sören var hundförare och hade i början storoxen på 75 m håll på landsvägen till Lubbträsk. Den stod stilla och glodde. Men bakom storoxen fanns en parkerad bil och längre bort passare. När oxen så lämnade vägen visade den bara upp sin bakdel. Senare på dagen tog Sören an spåret med sin gråhund sedan Sören burit vapen och hund över Lubbsbäcken med vatten upp till låren. Efter ett upptag hör Sören klingande ljud från älgkrona som slås mot träd och grenar. Sören springer fram till en hyggeskant och på 90 m håll kliver 26-taggaren ut och stannar och tittar på Sören. Oändligt sakta höjer Sören geväret, siktar och trycker av. Klick! Sören hade glömt ladda geväret! Oxen står kvar. Oändligt sakta spänner Sören slutstycket (klickljud), fingrarna letar efter en patron i fickan, oändligt sakta stoppar sören patronen i loppet och stänger slutstycket. Klickande ljud igen! Oxen står kvar och glor. Oäääändligt sakta höjer Sören geväret kornar på halsen och trycker av. Storoxen faller pladask. Död. När spänningen släppt vrålar Sören av glädje vilket hörs kilometervida omkring. En del trodde det hänt något allvarligt men det var ju glädjetjut. Att tjuren stannade kvar i området efter störningarna får vi tacka en vacker älgko för.

 2. Aroon

  Det finns då några kvar? Jag menar det är väl varje älgjägares dröm att få fälla en så stor älg som möjligt. Samtidigt länsar skogsbruket de produktiva skogsytorna och skriker efter ”mera avskjutning”. Snart har vi väl lika mycket älgar som renar inom vissa områden när det återstår öppna kalhyggen som lyser överallt. På andra ställen jagas det febrilt både av samer och andra. Där hinner det knappast bli någon storlek på älgen. Hoppas det finns några ”stora” kvar till brunsten som kan föra generna vidare. Såg i tidningen slaktvikten var 330 kg. Det brukar väl vara ganska stort som levande vikt?

 3. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-09-23 07:51)
  En studie på en ö i Norge visar att det blir lika mycket kalvar med bara fjolingtjurar som med större tjurar. Arvsanlagen blir inte bättre med åldern, det gäller såväl drevkarlar som älgtjurar. Vill man förbättra älghornens utseende och storlek kan man inrikta skjutandet på tjurar med små och fula horn vilket torde kräva fotodokumentering för att lyckas väl. Åtelkameror? Slaktvikten 330 kg i slutet på september motsvarar kanske 350 kg första jaktveckan. Slaktvikten brukar beräknas som 55 % av levandevikten. Dividerar man 330 med 0,55 får man levandevikten 600 kg. Stora tjurar är kloka och håller sig undan jägarna, det är därför de hinner bli gamla.

 4. Lars-olof Karlsson

  Hej
  Håkan

  Tack för det trevliga bemötande av jaktlaget vi fick vid älgjakten va 37 jag o Bo
  samt dom fina korten . Belöning kommer.
  Nu stundar älgjakten här den 12 oktober. vi har bara kalvjakt på 70 ha
  Myndigheterna har förstört älgjakten med sina idiotiska bestämmelser i Väst Sverige
  Jag längtar tillbaka till er i det fina jaktlag som ni har var rädd om det.
  Ha det så bra och TACK än en gång
  HÄLSA ALLA
  Jägarhälsning från
  Lars- Olof o Bo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.