Kommunen lånar pengar

I morgondagens kommunfullmäktige i Tärnaby verkar inte finnas några kontroversiella punkter på dagordningen. Bra, eftersom jag inte har möjlighet närvara. En punkt gäller upptagande av lån på 20 miljoner kronor. Kommunen har tidigare lånat upp 20 miljoner så upplåningen blir tillsammans 40 miljoner. En hel del av dessa pengar gäller förskottering av utgifterna för inlandsterminalen och en annan post är byggandet av lokaler för demensboende.

Man kan undra över hur stort upplåningsbehovet varit om den politiska majoriteten låtit bli att kasta bort 20-30 miljoner på en egen hemlagad flygverksamhet i Gunnarn som i slutändan slutade med totalt fiasko och en kommunal likviditet som var på väg mot grekisk nivå. Det var på fullmäktige i Hemavan hösten 2008 som vansinnet startade mitt i den dåvarande globala bankkrisen. Dessa pengar skulle ha behövts nu så hade lånebehovet varit minimalt. Ännu har jag inte sett någon ansvarig som rodnat!

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Erold

  Repriser vi minns……
  Om inte Om hade varit!
  Å vilken tur att det inte var nåt viktigt på detta KF,för annars hade vi nog inte fattat några kloka beslut….utan dig Håkan???

 2. Håkan Rombe

  Svar till Erold (2011-09-26 17:00)
  Och det säger du utan att rodna. Eller? Att jag i flygfrågan tillsammans med flera andra haft 100 % rätt och en majoritet haft 100 % fel skaver naturligtvis. Skavsår är irriterande och det märks på en del håll. Men hopp om tillfrisknande finns alltid! Härda ut!

 3. Gunnar Andersson

  Jaså Du Erold, Hur Hemavan /Tärnaby skall exploateras, detaljplanen för kommunens mest expansiva del, om och hur kommunen skall vara delaktig i utvecklingen av västerbottens viktigaste turistmål. Det anser du som oviktigt!

 4. Håkan Rombe

  Svar till Inger (2011-09-28 22:12)
  Kommunen och dess skattebetalare hade under en följd av år sparat ihop till en förhållandevis bra likviditet = pengar på banken. Denna likviditet raserades på 2 år av dem som satsade över 20 miljoner på totalfiaskot eget bedrivet flyg i trots mot staten. I pugilistiska sammanhang heter det ju att ”stor god man alltid vinner över liten god man”. Så blev det även i detta fall. Kommunen hade haft dessa pengar i behåll om inte inkompetenta politiker slösat bort dem på ett dödsdömt projekt. Vi var 7 personer i fullmäktige som hösten 2008 var kloka nog att inse att projektet var dödsdömt och dumdristiskt. När får vi bevittna den första avbönen och ursäkten hos dem som körde kommunens likviditet i fördärvet? Eller har tuppkammen vuxit sig för stor?

 5. Inger

  Jag visste inte att hade tagit av sparade pengar, jag troode de tog från andra verksamheter på något sätt. Att detta med att driva flygplatsen var onödigt håller jag med om fullständigt.

 6. Mr Cool

  ”Alla orter av betydelse på denna jord har en flygplats” har jag tidigare hävdat men tyvärr är det så att Storuman lever nu i en tynande tillvaro. I somras när jag skulle gå på banken en vardag så var det stängt (Nordbanken). Att med facit i hand kasta paj är lite lågt då ruggdunkarna hade ekat om satsningen fallit väl ut. Problemet är att detta beslut fattas av politiker och inte entreprenörer som sannolikt krävt noggranna ekonomiska kalkyler innan projektstart. Politiker har oftast inte den ekonomiska skolning som krävs utan höjer bara skatten eller omfördelar om något inte går bra ekonomiskt. Framgångsrika entreprenörer sysslar heller inte med politik och dessa hade i så fall tillsett att skapa behov om det inte funnits några. Inom vänstern så har man en tro att politiker är bäst skickade att fatta ekonomiska beslut om de själva saknar tillgångar och aldrig har tjänat några pengar. Inget kan vara mer fel.
  Det är också så att nyckeln till framgång i detta fall hade varit en vettig prisbild. Det är en dålig affärside att ta 5 gånger så mycket betalt för en resa från Stockholm till Storuman än vad man får betala för motsvarande åt andra hållet fast tre gånger längre sträcka. Storuman kommer att behöva en flygplats men då måste det bli fart på hjulen och företagandet så kundunderlag finnes samtidigt som det måste vara attraktivt att åka till Storuman. Jag har ändå svårt att racka ned på de som fattade beslutet att satsa på flygplaten eftersom de bara gjorde det som de trodde var rätt. I en konjunkturuppgång kunde detta ha fallit mycket väl ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.