Aktualiteter

Fortsätter Juholt som socialdemokraternas partiledare blir han mycket sannolikt alliansens största tillgång i nästa riksdagsval. Hans vistelse i blåsvädret beror inte på någon enstaka fadäs utan på ett varaktigt fadäsmakeri sedan lång tid tillbaka. Som nybliven partiordförande började han med Libyenhärvan. Av alla dessa fadäser lär man (om man är klok) att det kommer att produceras fadäser även i framtiden. Men Mona Sahlin, som dribblades bort av de manliga betonghäckarna, har anledning att ta ett glas vin med ostbricka.

Min kritik av våldshockeyn firar nya triumfer. Var ligger vi nu i elitserien? 2,5 svåra hjärnskakningar per omgång? De makthavare som låter detta fortsätta har kanske gamla hjärnskakningar som fördunklar omdömet. Världens bästa ishockeyspelare Sidney Crosby är fortfarande ett fall för sjukvården ett år efter överfallet. En svensk NHL-spelare stod väl för den bedriften.

Privata företag som bedriver äldreomsorg går till stor del med förlust eftersom kommunerna betalar för lite. Problemet är alltså inte att vårdföretagens aktiägare stoppar guld i egna fickor utan att kommunerna över lag ser äldreomsorg som ett nödvändigt ont och som rätt och slätt sparobjekt. Storumans omsorgsnämnd ligger enligt prognos på ett underskott på 6 miljoner för 2011. Med detta i ryggsäcken går omsorgsnämnden in i 2012 med oförändrad tilldelning vilket innebär att löneökningar på 3 milj dessutom skall sparas in.  I värsta fall skall 6 + 3 = 9 miljoner sparas in under 2012. Det brukar vara svårt att hitta rätt väg in i framtiden om man hela tiden blundar. Största delen av omsorgsnämndens budget är personal. Varje miljon innebär i runda tal 3 helårsanställda som måste bort. Det är fråga om händer och fötter som väl ändå måste anses ha uträttat något nyttigt och nödvändigt under föregående år. I en verksamhet som beträffande åldringsvården blir alltmer personalkrävande genom högre medelålder bland brukarna och därmed följande mera hälsoproblem, det som brukar kallas vårdtyngd. Kommunen skulle kanske ta hit någon professor i ämnet äldres sjukdomar som kan föreläsa för bl a kommunfullmäktige hur läget faktiskt är. Det är för mycket av att leka struts med huvet i sanden för närvarande.

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

 1. Roger Jonsson

  Vi kanske skulle behövt dom ca 20 milj(som jag tror är mycket mer egentligen) som spelats bort på Gunnarns flygplats eller? Vad säger Errold ?

 2. Håkan Rombe

  Svar till Roger Jonsson (2011-10-14 00:25)
  Satsningen på flyg i Gunnarn för åtminstone 25 milj skedde utan tillstymmelse till kommunalekonomisk utredning av kunnigt folk. Det är på det viset ett svindyrt totalfiasko kommer till i en liten fattig kommun. I Norge t ex Hattfjelldal satsade okunniga politiker på värdepapper s k derivat och det blev totalfiasko. I den pyttelilla kommunen Hattfjelldal tror jag det rörde sig om över 50 milj NKR. Som tur är är dylika spekulationsaffärer med skattebetalarnas pengar förbjudna i Sverige. Nu påverkar de bortflugna miljonerna kommunens likviditet så att pengar måste lånas upp i bank vilket orsakar räntekostnader. Underskotten i budgeten har kommunen varit tvungen att täcka under ett par år vilket bl a haft till följd att byggnadslovsansökningar i Tärna-Hemavanområdet försenats på det allra grövsta. Rensar man bankkontot och spelar bort pengarna på trav blir man fattigare, det gäller både privatpersoner och kommuner.

 3. dkocken

  Till nåt helt annat Håkan,jag skäms över att vara sosse,hur in i h-vete kan en karl leva med att lagligt vara en kriminäll,ock mest annmärksningvärd,att partiet ställer upp ?? prata om att” pizza” på välgarna. kunne vara uppbyggande att höra din evaluering av detta ”snor”
  mvh arne

 4. Håkan Rombe

  Svar till dkocken (2011-10-14 18:28)
  Nu vet vi ju att förundersökningen läggs ned så kriminell kan han ju inte kallas. Men dåligt omdöme och benägenhet för slarv är allvarligt nog. Följa stundens ingivelser och ”dra från höften” har varit signifikativt för Juholt. JAS-hemtagandet från Libyen som Juholt (och Urban Ahlin?) hittade på är ett typexempel på förhastade och tokiga ställningstaganden som han senare fått äta upp. Min uppfattning är fortfarande att Reinfeldt och Alliansen fått frispel inför nästa val. Men det är inget problem för mig som röstat på folkpartiet i riksdagsvalet. Det krävs mycket under lång tid innan jag återfår förtroendet för Juholt: Risken för S är att det kommer mer underligheter framöver.

 5. Isak

  I Alliansens Sverige så växer vårdföretagen som ogräs.
  Många gör stora vinster som försvinner utomlands. Vissa
  företag är mindre lyckosamma. Maria Larsson rycker ut till
  undsättning och lovar dom extra skattepengar. När apotek-
  en privatiserades, så blev det en extra dusör med 10 kr.
  på varje recept till dom nya ägarna. Som stamkund så har
  det blivit sämre och dyrare efter reformen. Det var väl
  ändå inte meningen.

 6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag tror faktiskt inte att Håkan Juholt medvetet fifflat med sitt bostadsbidrag, han har ju faktiskt talat om i sina ansökningar att hans sambo också bodde i lägenheten!Men jag undrar om de som betalat ut hans bostadsbidrag inte ska behöva svara för vad de har sysslat med?? De vet väl att sambon inte är politiker?? Har de inte kunnat reglerna?? Sen kan vi alltid diskutera huruvida riksdagspolitiker med höga löner och möjlighet som vi andra att deklarera dubbelt boende, när vi har det, ska ha bostadsbidrag?? till dkocken kan jag säga att jag skulle också skämmas över att vara Sosse, men jag skulle skämmas över att tillhöra ett parti som på det smutsigaste av alla sätt försöker göra sig av med partikolegor/partiledare, som inte stärker deras egna makt inom partiet! Det måste ju vara näst intill omöjligt att företräda ett sådant parti! Det är detta som är Socialdemokraternas stora problem, att man är mer intresserad av att skaffa sig själv makt, än att driva politik som är bra för folket! Det är därför väljarna flyr partiet! Må hända är Juholt en slarver, jag vet ingenting om detta, men det är ju konstigt att det aldrig blir samma mediadrev kring borgerliga politikers ”slarv”!!
  Vad det gäller omsorgen och pengarna i vår kommun, så är det mer än tragiskt! Vi står på randen inför fakt, vi kommer inte att kunna ge den vård och omsorg som människorna har rätt till!

 7. Håkan Rombe

  Hur många hjärnskakningar blev det i kvällens elitserie? (överfallshockey. Minst 2 har jag räknat till vilket är strax under genomsnittet. Exempelvis ett försök att krossa motståndarens huvud mot sargen genom att satsa med full fart. Groteskt! Är denna ”sport” så rumsren att sponsorföretag vill förknippas med den längre?

 8. Aroon

  Såg det tråkiga inom ishockeyn igen som du antyder. Ja jag undrar verkligen vad denna sport tillhör med såna våldsmetoder som är vardag. Är det så våra ungdomar ska präglas av? Synd för sporten.
  Betr ”Juholtarn” tror jag inte någon annan är bättre eller sämre. Förvånansvärt hur han ändå kan sätta sig i klistret sådär. En partiledare som han granskas inpå bara skinnet och det vet säkert vilken modell på kalsongerna han har och om han betalat dem med egna medel.

  Sedan när sossarna ”bara” får 30-procent av röstarna blir det stora skälvan och i all hast (nåja, hast å hast) byter ut ledningen. Storhetstiden med uppåt 50-procent av väljarkåren är nog ett minne blott. Man hyllar gamla ledare och har dessa som förebilder, men det var en annan tid och det fungerade då. Idag skaffar man sig själv insikt och blir inte automatiskt ansluten till partiet (S) när man exempelvis får en anställning. Tack och lov för det. Det fria valet är viktigt i en demokrati och att själv ta ställning i sina olika val i livet. Det gäller överlag.

 9. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Vad det gäller ”gammla tider” så tror jag att en politik som tydligt tar ansvar för ALLA människors väl och ve i detta land, faktiskt går hem även i dag! Men man måste också föra en sådan politik, och få folket att förstå att det är det man vill göra!
  Vi måste ha en stark opposition, och det har vi inte, ännu…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.