Moderat själavandring

Apropå den falska historieskrivningen i moderaternas ideprogram om att moderaternas föregångare Allmänna valmansförbundet och högerpartiet stod på barrikaderna och kämpade för allmän rösträtt och kvinnlig rösträtt. Historien lär oss att det var precis tvärtom.

Kanske Arkelsten och co på indiskt vis tror på reinkarnation (själavandring). I så fall kanske  moderaterna i sina tidigare liv var liberaler och socialdemokrater. Vad jag själv var för något funderar jag över. Älghund?

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Aroon

  Nu då man (företrädare för näringslivet?) i princip försöker dölja historien för det uppväxande släktet tror väl högern/alliansen de ska försöka dölja sina rötter. Vi som är lite äldre vet hur det en gång började. Liberalerna stod för för utbildningen/den allmänna folkskolan och arbetarrörelsen för grundstenarna som gör att alla som är myndiga har rösträtt samt lagstadgad semester och avtalsenliga löner. De sistnämnda har nu utökats av alliansens anhängare till att omfatta feta bonusar samt korruption inom vissa näringar där endast svarta pengar och svart arbetskraft förekommer.
  Att tillhöra släktet ”hund” har vissa fördelar, då kan man skälla på andra. Ha, ha…..

 2. Peter Åberg

  Jag blir djupt imponerad av att du som företrädare för ett av alliansregeringens partier har stake att skriva detta inlägg i din blogg.

  Som Socialdemokrat har man ibland varit nära hjärtstillestånd när moderaterna t ex kallat sig för det nya arbetarpartiet och Fredrik Reinfeldt börjar prata om att han har Tage Erlander som idol.
  För en Socialdemokrat klingar detta fruktansvärt falskt, men det verkar tyvärr ha fungerat eftersom många inte har kunskap om moderaternas hitoria. Börjar man titta där kommer man att hitta många exempel på hur moderaterna eller högerpartiet som det då hette motarbetade ett flertal av de reformer som i dag anses som självklara i det Svenska samhället. Det man skall minnas i detta sammanhang är att det till stora delar är samma människor som röstar på moderaterna i dag som då och att många av de moderata politikerna som var ”motståndare” då faktiskt är politiskt aktiva än i dag.

 3. Håkan Rombe

  Svar till Peter Åberg (2011-10-27 18:45)
  Njae. Allmän rösträtt för män infördes 1911 och för kvinnor 1921. Så långlivade är nog inte ens moderater att de hänger med i politiken än i denna dag. Frågan är hur mycket man skall lasta dagens moderater och vänsterpartister för de ställningstaganden deras föregångare högerpartiet och kommunistpartiet gjorde för tjogtals år sedan? Det är väl bara om man försvarar de historiska dumheterna som man får godta kritik.

 4. Roger Jonsson

  Peter du kan väll inte jämföra dagens moderater med dom som företräde partiet för typ 40 år sen?Dom flesta partier har utvecklats och inser att vi lever på 2000 talet och måste ändra politiken efter verkligheten tom ditt parti har gått mer åt hur verkligheten är samma gäller Moderaterna.Det är väll bara ett parti som är kvar och har fastnat i en dröm från 40 talet vänster partiet..

 5. Peter Åberg

  Jag syftade inte på rösträtten i mitt förra inlägg utan senare trygghetsreformer. För mig är det en hel värld mellan t ex Karl Bildt och Fredrik Reinfeldt. Visst är det så att S har gått åt höger och M har gått åt vänster under årens lopp men än är det en bit innan de båda möts. I vissa frågor kommer man förmodligen aldrig att kunna mötas beroende på grundläggande ideologiska skillnader i synen på människan och samhällets ansvar för alla medborgare. Fanns inte denna skillnad behövde vi å andra sidan inga partier eller politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.