SÄPO:s lidande

SÄPO har det så svårt i dessa dagar att de måste anmäla forskaren Birgitta Almgren för sekretessbrott. När jag läste professor Almgrens bok om Stasiagenter i Sverige "Inte bara spioner.." slog mig tanken flera gånger att SÄPO borde anställa Birgitta Almgren som lärare i fortbildning av SÄPO:s personal. Hon hittade information i CIA:s Rosenholzkartotek, som CIA lyckats smuggla ut ur Östtyskland, som klart visar vilka skumma fiskar SÄPO hade missat vid SÄPO:s genomgång av misstänkta Stasiagenter i början av 2000-talet. SÄPO hade fått ut den informationen lika lätt och smärtfritt som Birgitta Almgren fick ut den. Lathet? Brist på kompetens?

Varje läsare av boken torde uppröras av amatörmässigheten hos SÄPO när det gäller Stasiinformatörerna i Sverige. Det framgår även klart att all viktig information som de svenska agenterna levererade till Östtyskland kopierades för sovjetiska KGB:s räkning. Jag har läst boken från pärm till pärm och inte upptäckt ett enda avslöjande av identiteten på Stasiagenterna med undantag av ett par stycken som varit offentliga i årtionden. Almgren fick ju specialtillstånd till forskningen mot löfte att inte avslöja identiteter på de slemma spionerna. Sverige tävlar med Nordkorea när det gäller att skydda kommunistiska spioner verksamma under kalla krigets dagar.

Vad gör nu SÄPO? Inte satsar de stort på behövlig fortbildning av sin personal inte. Nej, de ger igen! SÄPO anmäler Birgitta Almgren till JK för sekretessbrott! SÄPO:s ömma tår värker tydligen oavbrutet. Eller som någon sa "mitt avbrutna ben värker oavbrutet". Bedrövligt SÄPO! Har ni för lite att göra?

En annan sak är att Sverige borde offentliggöra det som de flesta andra länder offentliggjort. Nämligen offentliggöra SÄPO:s information om Stasiagenterna. Då kompletterad med det SÄPO skändligen missat, nämligen informationen i de s k Rosenholzakterna.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Håkan Rombe

    Nu träder några i boken anonymiserade informella medarbetare (IM) fram och säger, ”jag har inte gjort något, detta är bara svammel!” Det kan de göra i trygg förvissning om att bevisen inte håller i en rättegång och att en rättegång dessutom aldrig blir av eftersom eventuella brott är preskriberade. De kan helt riskfritt fortsätta att blåneka och det hör dessutom till agenters hederskodex att aldrig erkänna något. Forskaren Birgitta Almgren har redovisat vad som finns i akter som Stasi upprättat och sedan är det upp till varje läsare av boken att bedöma vem som är fågel eller fisk av de drygt 50 Stasi-IM som Almgren studerat. Att den eller den inte är fälld i rättegång säger inte särskilt mycket. Så är det i den här ljusskygga branschen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.