Barnamördaren i Rydaholm

En notorisk rattfyllerist och knarkare tar för femtielfte gången sin bil och kör i mycket hög hastighet genom Rydaholm, delvis uppe på trottoaren. Han kör ihjäl en liten flicka vilket är en naturlig följd av den ådagalagda likgiltigheten för andras liv och hälsa. Han dömdes av hovrätten till fängelse i 2 år och 6 månader. Nu överklagas domen till Högsta Domstolen. Eventuell, kanske  ökar HD på straffet med någon månad. Teoretiskt skulle barnamördaren kunna få 6 år bakom galler men i svensk rättsskipning krävs då nog att rattfylleristen mosar ihjäl ett helt dagis med barn, personal och allt. Om ens det räcker.  Maxstraffet är ett spel för galleriet m a o.

En annan egenhet i svensk rättsskipning är att tidigare brott. även av samma slag, inte påverkar påföljden. Att rattfylleristen och barnamördaren straffats för rattfylla flera gånger tidigare påverkar inte straffet ett dyft för massakrerandet av ett litet barn. Svensk rättsskipning saknar alltså minne vilket är en allvarlig åkomma på det personliga planet. Åkomman är allvarlig även på det offentliga planet. Efter ca 2½ år är den här potentiella dråparen ute på gatorna och kör bil på fyllan igen. En klockren och enkel förutsägelse. Så är det bara och vi accepterar det. Eller?

Det måste vara någon relikt från bilismens barndom när överklassen körde bil med keps med knopp på huvudet och rutiga golfbyxor att det är så stora straffrabatter på att ha ihjäl en annan människa med bil. På 1940-60-talet poängterades ofta i tidningarna med vilken bil någon körts ihjäl. Särskilt om det var en dyr sportbil av typen Ferrari eller Porsche. Som om dödens dignitet och onödighet hade med bilens pris och toppfart att göra.

Oavsett om någon has ihjäl p g a vårdslöshet med gevär, kniv, yxa eller bil borde straffen vara likvärdiga. Bilen är mångdubbelt farligare för allmänheten än Sveriges alla gevär, yxor och knivar sammantagna.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Aroon

    Visst är det hemskt, lindrikt sagt. Tyvär sker ju det här lite varstans i olika länder. Promillehalten max 0,2 för Sverige är den absolut lägsta av Europas (världens?) länder och ganska tandlös i såna här fall. England tror jag har 0,8 liksom USA och de flesta andra länder ligger väl däromkring. Nu när gränserna i Europa beträds i det närmaste obehindrat korsan tvärsan får vi nog tyvär leva med mera brottslighet över lag. De äldre par som aldeles nyligt mördades och brottslingarna befanns i Polen. För att inte direkt utpeka någon/något så tycker jag det händer mycket därnere vid bron….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.