Kungliga bravader i baron von Münchhausens anda

Återigen kan vi läsa i Expressen och Aftonbladet om hur en Lettström försökt köpa maffians tystnad om vår konungs härnadståg i Stockholmsnatten. Förhoppningsvis hade han vid de tillfällena lämnat sin generalsuniform hemma hos Silvia.  Lettström påstår i ett inspelat samtal att han informerat vår konung om detta. Vår konung har förnekat att han fått information från Lettström. En professor i statskunskap säger att om informationen är sann blir det kris för vår konung. Vår konung fortsätter "vända blad" i tron att om man låtsas att ett problem inte finns så försvinner det av sig själv.

Av någon anledning tigs de nya uppgifterna om maffiakopplingarna ihjäl av de flesta medier. När man betänker hur partiordförande Juholt får löpa gatlopp för sina återkommande förhastade och oförankrade uttalanden är det verkligen underligt att massmedia i allmänhet förtiger vad vår statschef misstänks för. Man kan ju bara tänka tanken vad som skulle hänt om t ex statsministern rumlat runt i stockholmsnatten på det sätt kungen gjort. Ska vi ha kvar detta medeltida och otidsenliga statsskick, monarkin, i ytterligare 100 år är det säkerställt att det servila monarkifjäsket når ända in i den tredje statsmaktens kärna. Nästan som i dagens Ryssland fast tsaren där kallas omväxlande president och premiärminister.

Borde inte i konsekvensens namn jultomten få en officiell roll i vårt lands konstitution?

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. Aroon

  Vad jag kan minnas tyckte jag det var smått intressesant läsa om Sveriges historia och då bl a om våra olika (regenter) kungar genom åren. Det blev närmast någon typ av förebilder som man växte upp med och i sinnet levde med. Med åren kunde man själv börja se nyktrare på saken och man blev mer och mer tveksam till kungen och kungahuset och monarkin. Saken blir ju inte bättre då det inom olika regeringspartier finns mer eller mindre starka (dolda) sympatier för monarkin med dess liv ovh leverne. Nu har vi ju en (minoritets)-regering med rötter i monarkin och så länge den finns blir det knappast någon ändring. Samtidigt kan man ju fråga sig om det har någon betydelse. Visst saknar man den folklige prins Bertil (motorprinsen) och vår gamle kung Gustav den sjätte Adolf (geologen), men allting förändras ju med tiden och det som då ansågs populärt kanske skulle varit samma smörja som idag… vad vet jag.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-12-05 07:25)
  Jag skulle tro att partierna KD, M och C i nämnd ordning domineras av monarkifjäskare. FP som varande ett liberalt parti har nog en övervikt av republikförespråkare, d v s trovärdiga demokrater. När M nu försöker bli det nya arbetarpartiet blir det väl problem med titulerandet, bugandet och nigandet för den ärftliga överheten. D v s det nedärvda fjäsket för mytiska makter som fanns i det gamla högerpartiet.

 3. Aroon

  Ja lite av ”gammeldagsmentalitetn” verkar fortfarande leva kvar. Jag ser inom vissa kretsar verkar det ha blivit en nydaning hylla monarkin. Inte bara hos äldre det finns kvar. Samtidigt verkar man tappat respekten för äldre och det som var vanligt man såg upp tiil och hade respekt för. På det viset kanske monarkin fyllde en uppgift, men då förutsätts att monarkin gör skälet för namnet och att det är som något slags ledstjärna som man kan behandla med respekt. Som det nu utvecklats går det knappast tycka att kungen/kungahuset uppfyller det ändamålet. Egentligen skiter jag i hela smörjan, alla skriverier m m. Press och nyhetsmedia verkar ibland ha lite nyheter skriva om som ger rubriker. Samtidigt är det förståss illa när vi i Sverige inte verkar ha råd vårda gamla och sjuka och vissa instutioner aldrig ifrågasätts.
  Och så var väl ”gammelkungen” intresserad av Arkeologi inte Geologi som jag skrev.

 4. dkocken

  Till din sista linje:
  God ide! då kan kungen få bli övertomte med rätt att bära skägg utan för säsonen,ock då det är ett säsongbetonad job blir skadeverkningen antagligt minimal.
  God jul till alla i Långsjöby.

 5. Håkan Rombe

  Svar till dkocken (2011-12-05 19:56)
  Bra idé. Men är det inte lika bra att slå till med titeln generaltomte på en gång? Den här Lettström som kan lura kungen till nästan vad som helst kan säkert övertala kungen – generaltomten även till detta. Sedan vore titeln generaltomte mera passande eftersom man inte då kan ställa så stora krav på statsmannabeteende. God Jul alla kungar och dessutom God Jul alla vanliga naturliga människor med vanligt rött blod.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-12-05 13:51)
  Börjar fundera över hur de människor är beskaffade som inte vill höra, inte vill veta om vår konung är i dåligt sällskap på nätterna. Inte vill veta om grovt kriminella funnits i det nära grannskapet runt vår statschef. Hade det varit fråga om Reinfeldt eller Juholt hade dessa fått rusa ut ur politiken genom någon nödutgång med en skostämpel i baken. Förklaringen måste vara tro på något övernaturligt i samband med kungar, kungahus och prinsessor. Skulle någon komma med pinsamma avslöjanden om Jultomten skulle det nog mötas på samma sätt. Total och blind förnekelse. Julaftonen förstörd.

 7. Mr Cool

  Nu vill jag faktiskt försvara våran kung lite. Jo, visst är det förkastligt att ha kontakter med kriminella men jag påstår att knappast någon nattklubb eller restaurang i våra större städer inte har kopplingar till kriminalitet av någon form och då menar jag allt från ägarnas bakgrund till fiffel med skatten.

  Efter att frekvent ha rest med kunder från privata såväl som offentliga sektorn i Sverige och utomlands i över 20 år så VET jag att strippklubbar står mycket högt på önskelistan. En del kräver även bordellbesök som ”leverantören” förväntas betala. Det är sen roande att höra hur dessa vid hemkomsten beskriver konferansen som ”givande och lärorik” även fast de tillbringat mesta tiden med att spy på hotellrummet.

  I många länder är det fullt normalt att ta en drink och småprata på en stripklubb och ”stolpdansörskan” betraktas mer som bakgrundsmusik men i Sverige är detta stämplat som fult. Att vår kung i goda vänners lag suttit på någon liknande instution gör honom inte till en dålig människa utan visar i stället att han är ganska normal. Om sen någon tycker att kungen inte kan se några nakna bröst så torde han för all framtid förbjudas att besöka en badstrand. Han till skillnad från Björn Rosengren begrep nog i alla fall var han var någonstans. För Sverige i tiden …….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.