Great Britain blir mindre

Toryledaren Cameron stängde dörren till Europa på EU-toppmötet. Många i hans parti har i årtionden odlat myten om GB:s förträfflighet  (lever på minnen från fornstora dar) och förmåga att stå utanför EU. Men partiet är långt ifrån enigt vilket den stormiga debatten i parlamentet vittnar om.  Risken finns nu att vi får ett Europa i tretakt. De viktigaste besluten kommer att fattas av den stora kärna som består av Euroländerna och då framförallt Tyskland och Frankrike. De flesta länderna utanför Euron bildar en andra grupp som vill bidra och få vara med så mycket som möjligt i beslutsfattandet men får finna sig i att vid viktiga beslut om finanspolitik mm få sitta på åskådarläktaren. Den tredje gruppen består av Storbritannien och kanske något ytterligare land som vill sitta och drömma om det gamla stora imperiet, brittiska samväldet,  som levde flott på kolonier i alla världsdelar. Gud bevare oss om Juholt bidrar till att vi hamnar i Storbritanniens sällskap.

Nationalism är ett gift som ställer till det både här och där. Man borde fråga "vad kan jag göra för Europa" i stället för att hela tiden fråga "vad kan Europa göra för mig"? Det finns alltid folk som bygger hus och så en stor skara som står och hänger armarna och frågar "när får jag flytta in"? Jag är hellre i den förra gruppen.

Etiketter: , , , ,

9 kommentarer

 1. Inger

  Alla kanske inte alltid vill vara i den första gruppen ofrivilligt. Man kan inte bara ge jämt. Till sist måste man få något tillbaka också. Oavsett vilken relation det gäller.

 2. Aroon

  Historiskt sett har alla stora riken och välden blomstrat under en tid. Ständiga krig och maktförtyck har gjort de kunnat existera under kortare eller längre tid. Romariket är ett exempel, 30-åriga kriget ett annat och Napoleons m fl otaliga exempel. Att leva i storfamilj som var populärt under en tid samt gemensamt ägande har aldrig tilltalat mig. Det slutar bara med att någon får ge efter för den starkare. Intunitivt säger det mig det är fel väg att gå. Lev gott!

 3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Norge står utanför EU, och det lät som att deras undergång var nära när de tog det beslutet! Men jag vet inte jag, tycker de verkar ha mest bara fördelar av det!

 4. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-12-15 09:38)
  Kommentar till ni tre som kommenterat. Norge kan egentligen skita i omvärlden tack vare sin olja och sina oljefonder. Men även dessa tar slut en vacker dag. Norge subventionerar också kraftigt sin livsmedelsproduktion vilket skulle orsaka stora problem på landsbygden om de gick med i EU. Det står oftast nya svindyra och effektiva maskiner även på det vi kallar småbruk. Köp gärna messmöret PRIM i Norge, det är svindyrt (trots statssubventionerna) men hur gott som helst. Jag kan inte låta bli att köpa ett lager när jag besöker Norge. Det är sant att alla imperier torskar till slut. EU har bestått i 60 år om vi tar med alla föregångare. Romarriket bestod väl i hundratals år? Sovjetunionen med dess ockuperade satellitländer i Europa kollapsade efter 45 år. Orsaken en galen kommunistisk religion som statsbärande idé. EU är något hittills unikt i världshistorien, ett ”imperium” som länderna anslutit sig till helt frivilligt och ibland genom folkomröstningar. För mänsklighetens skull hoppas jag att nationalismens ondska inte återkommer i Europa som statsbärande idé igen. Det finns inget gott med nationalism, möjligen kan det anses harmlöst med flaggviftande vid olympiader.

 5. Inger

  Det som nu är EU började som något helt annat än några länder som ville göra ett jätte-McDonalds hela Europa. Bara EG, en ”generation” bakåt, som vi röstade om är olika detta spektakel vi nu är med i.

 6. Aroon

  Vi ser ju hur krångligt systemet redan på den här nivån är. Möte på möte avlöser varandra och enskilda länders regeringar hinner knappt ägna sig åt frågor som rör det egna landet/folket. Att det gick som det gick med Grekland var tron i o m man gick med i Eu/euron kunde man leva västerländskt (spendera och köpa på lånade pengar). Man var helt enkelt inte redo för den ekonomin och greken ner till gräsrotsnivå följde med tåget. Baltikum samma, man trodde EU var en gudagåva från himlen närmast och med kommunismen i ryggen trodde man frihetens timme var slagen. Sverige är en av få länder som man får säga styrs med järnhand och vi svenskar är en av de mest plikttrogna i världen. Allt (skit)-snack om att vi är lata och inte vill göra rätt för oss torde bero på maktens ledare hur de själva upplever sin egen tillvaro. Att tappa sin suväränitet och oberonde som vi i Sverige kämpat med i århundrade och låta belgare, fransåser och tyskar bestämma över oss känns fel. Vi lever inte på samma villkor inom olika länder. Geografiskt är största skillnaden och att få en fransk bonde förstå det klimat vi har och sedan konkurera på lika villkor är inte fair play.
  Jag träffar vänner/människor och umgås utan att jag/vi är med i någon speciell pakt. Jag kommer och går när jag vill och känner för, så borde EU-samarbetet också vara. Att bygga på frivillighet.

 7. Håkan Rombe

  Svar till Inger (2011-12-15 17:42)
  Det är ju riktigt att EU vuxit fram från ett begränsat samarbete mellan 6 länder på 1950-talet Kol- och Stålunionen till dagens 27 länder. Konstigt nog finns det flera länder som inget hellre vill än att också få vara med i EU-klubben. Och Euron vill de ha på köpet! Det har tyvärr varit för lätt att strunta i EMU-bestämmelserna om budgetunderskott och gränser för statsskulden. I Greklands fall har man dessutom falsifierat statistiken för att dölja att man sysslat med att köpa röster för lånade pengar. EMU kan säkert fungera om de får ordning på följsamheten till reglerna. Det är detta som Tyskland-Frankrike nu vill genomdriva. Sverige är väl det enda land som uppfyller alla krav för att vara med i EMU utan ett enda sparpaket. De flesta som är med i EMU uppfyller i dag inte kraven. Politikers uppdrag måste väl handla om att inte genom löftes- och bidragspolitik köpa röster för pengar man inte har. Runt Medelhavet har de sysslat med just det och det kommer att indirekt drabba oss också eftersom vi är ett land med extremt stort beroende av utrikeshandeln. Allting hänger ihop, vi kan inte isolera oss från omvärlden.

 8. Aroon

  Kanske det man inser nu att det lånats ut pengar hejvilt utan kontroller och därmed känner sig Tyskland och Frankrike på något vis skyldiga och försöker rätta till misstaget i efterhand. Jag ser det som det ät bara bita i det sura äpplet. Endera låter man bankerna ta smällen eller också får länderna som anses ansvariga punga ut med förlusterna. Jag (Sverige) ställer inte upp på andras misstag, lika lite som någon ställer upp för mig för mina misstag. Jag citerar bara hur valöftena figurerat genom åren: Valfrihet, ingen är fri som är skuldsatt, frihet under ansvar och massor med andra liknande påståenden från häcklarna som skyggar när krisen är ett faktum.
  Sov gott alla EU-medborgare!

 9. Aroon

  Hur finansierades OS i Aten 2004? Var det genom lånade pengar, om inte blev det vinst och vart tog de pengarna vägen. Från storslagenhet till utarmning på bara några år. Samtidigt frågar man sig varför Sverige aldrig får stå värd för OS. Vilka är det som styr och ställer? Kanske lika bra man slipper det spektaklet. Ett annat land som sägs vara i kris är Spanien. So what, en f d diktatur med general Franco som ledare. Irland med sin f d delning och ständiga konflikter röstade för euron efter hårda påtryckningar från de styrande. För någon tid sedan var Irland också de länder som var på ruinens brant. Berusningsmedltet EU/euron verkar som alla berusningsmedel. Glädjen i topp och sedan kommer konsekvenserna, baksmällan. En återställare kan säkert lugna på kort sikt, men i längden undrar man……

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.