Den proletära Proletären

Jag har levt i den falska föreställningen att kommunismen kollapsade 1990. Ack nej! Fortfarande lever den utopiska drömmen om proletariatets diktatur som spridda strån i gräsmattan. På 1960-talet under mina högskolestudier stod de högröda varje morgon utanför industriportarna med tidningen Proletären i handen och försökte övertyga arbetarna om att de var utsugna av monopolkapitalet. Det var bara det att arbetarna hade huvudena fulla av villa- och bilköpsfunderingar och såg rödingarna som störande element.  På den tiden kunde arbetarfamiljer köpa villa i en stad som Umeå eftersom statliga räntebidrag till villaköp kunde sökas. När fattiga studenter arbetade all ledig tid för att klara sin och familjens ekonomi låg de högröda på gräsmattorna och läste Maos Lilla Röda och annat liknande trams. En del hade Kinakommunisternas gråtrista blusar och övrig utstyrsel som högsta mode. Ett sätt att visa vilket trossamfund man tillhörde. Vissa institutioner som sociologen var i princip ockuperade av troende kommunister som såg till att litteraturlistorna var renläriga.

Alltnog. I en ledarartikel såg jag häromdagen en hänvisning till tidningen Proletären. En Googlesökning bekräftade att tidningen fortfarande existerar. Fortfarande lever alltså drömmen om ett nytt Sovjet i Sverige med förstatligade företag etc. Våra bilfabriker inklusive Volvo skall förstatligas.  Undrar hur länge det skulle dröja för ett proletariatets diktatur att sänka bilfabrikerna till nivån för bilmärket Trabant. Bakom tidningen Proletären står Sveriges kommunistiska parti SKP. I vanlig ordning torde dessutom ett icke föraktligt antal bokstavsvarianter på den kommunistiska tron existera. KFML-R osv.

Vi bör påminnas om att när all produktion och konsumtion bestäms genom "demokratiska beslut" får vi uppleva den verklighet som de forna öststaterna levde i. På lördagar kunde man lyxa till sig genom att köpa en banan, om den fanns i den statliga butiken förstås, och bananen delades sedan i 5 delar i en 5-personers familj. Folk köade utanför butiker i timtal varje dag för att konstatera när man kom fram till disken att den vara man var ute efter var slutsåld.

 "Sådan äär koomunismen, sååådan äär den armes lön det är de riiikas paradis men ingen höör en fattigs bööön". Amen!

Etiketter: , ,

12 kommentarer

  1. Isak

    Vid tiden för indusrialismens genombrott så rådde den fria
    och råa kapitalismen. Arbetarna var mer eller mindre slavar
    och missnöjet över denna rovdrift ledde till ett medvetande
    som innebar att man började sluta sig samman för att gemen-
    samt formulera och driva sina krav. Detta kom sedan att ut-
    mynna i en revolutionär och en reformistisk arbetarröelse.

    Bland ideologerna så fanns det både filosofiska, politiska
    och ekonomiska tänkare. Inför hotet om revolution så fanns
    det dom som formulerade en ide, att om vi ger arbetarna
    en bit mark och lånar honom lite pengar till att han kan
    bygga sig ett hus, så kan vi sköta politiken och ekonomin.

    Detta fungerade i många år och i många länder där Sverige
    blev mycket lyckosamt. När sedan då arbetarna hade sin täppa och sedan byggt sitt hus, och fått ett visst medbe-
    stämmande. Då restes kraven på medägande och del i över-
    vinsterna.

    Då kom några på ideén om att göra alla anställda till goda
    aktieägare. Och då är facket både onödigt och kostsamt.

    Sedan så var det någon som kom på att vi kan slopa det
    mesta av den onödiga välfärden, och att var och en får
    sköta den själv. Så i stället för kommunism så har vi
    fått råd med konsumism. Och att den sköter sig själv utan
    inblandning av politiker och anställda som kräver sin rätt.

    Sen har vi Herr Rombe ett mycket stort problem, hur skall
    vi kunna fira våra jular med konsumism utan att gynna Kina
    med sin kommunism. Naturligtvis så litar jag på att Rombe
    är lojal och handlar bara med riktiga kapitalister.

  2. Conny Forsström

    Att Herr eller Fru Kapitalists ekonomi förbättras via en totalt fri marknadsekonomi tror jag att både du och jag inser. Däremot inser jag att detta INTE innebär att arbetarens liv förbättras. Men det var väl heller aldrig meningen från högerns sida?

  3. Håkan Rombe

    Svar till Isak (2011-12-17 22:19)
    Den fackliga kampen har varit oerhört viktig för att balansera arbete – kapital. Så långt är jag med. Att det på sina håll urartade till enpartidiktatur och ett nytt förslavande av arbetarna under nya herrar är ett trist historiskt faktum. Jag tycker att det är ganska demokratiskt att människorna – konsumenterna styr produktionen av varor och tjänster genom sina val. Vad som produceras, när det produceras, hur det distribueras, kvalitet, funktion mm mm. Vi kan åka in till centralorten och köpa precis allt som står på kom-ihåglappen utan att köa eller komma hem tomhänt. Det har gett oss konsumtionssamhället. Vi kallar det också marknadsekonomi. På gott och på ont. Den upplyste konsumenten väger in miljön, barnarbete etc. Hittar jag en kinesisk leksak till barnbarnen som uppfyller mina fordringar på funktion och kvalitet så köper jag den trots att Kina är en diktatur. Det finns gränser för hur renlärig jag förmår vara.

  4. Aroon

    Jag vet inte vad som är värst, en som predikar och talar i tungor och kanske tillhör Filadelfia eller någon annan religiös sekt eller organisation. Eller en som säger sig vara kommunist (prolätär=arbetare) och propagerar för sin sak och i verkligheten inte vet vad arbete vill säga. 60-talet och en bit framåt var en mörk tid fylld med droger och Harikrishma och allt vad det hette. Såntdär har aldrig tilltalat mig och under min uppväxt på 60-talet var jag nog en foglig och lydig arbetare. Revolutionen för mig kom långt senare (som tur var) och idag består den mest av att jag bl a skriver insändare i din blogg, Håkan.
    Om vi tar några (kända)-namn och om jag inte är fel underrättad så var samtliga vänsteranhängare (kommunister?) under studitiden. En del har säkert blivit moderater och en del håller fast vid sin ”tro”.
    Jan Gullio, Sven Wollter, Clas Borgström, Ylva Johansson (S) etc.
    Sedan att regeringen med Fp och andra borgerliga tycker det är bra vi handlar med kommunister (Kina) den var en annan sak. Vi ser ju med Saab vad som gäller. Det här med EU kunde man lika gärna plocka bort E:et och kvar bli U som i U-land. Tack för den här gången Håkan.

  5. Håkan Rombe

    Svar till Conny Forsström (2011-12-17 22:43)
    Ärligt talat. Nog har väl arbetarens situation förbättrats radikalt i marknadsekonomier som Sverige. Gäller både levnadsstandard och arbetsmiljö. De som sliter tyngst är väl kvinnorna i vård och omsorg där det inte går att mekanisera arbetet särskilt mycket.

  6. Håkan Rombe

    Svar till Maria Skiddi (2011-12-17 22:36)
    Talande bild. Helt uppenbart vädrar förpuppade kommunister morgonluft när det krisat sig två gånger på senare tid. Finanskrisen 2008 och Medelhavssjukan som plågar EU i dag. Marknadsekonomin är självläkande så jag tror kommunisterna får fortsätta drömma om himmelriket något eller några 100-tal år till.

  7. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-12-18 07:06)
    Ja det är en hel del hokuspokus nu för tiden. Också. Horoskop, skrock, tungomålstal, homeopatmediciner, masspsykos mm. Folk med varianter av samma tro slår och spränger ihjäl varandra av hjärtans lust och alla dessa anser sig därmed ha enkelbiljett till paradiset. Jag föredrar definitivt en fjällsjö full av röding framför ett sådant paradis fullt av mördare. Och på tal om konverterade överklassyngel. Kommunisten Johan Skytte blev ju till och med religiös.

  8. Arron

    För att det inte ska missförstås har jag givetvis inget emot en relgion/tro om det sker på ett balanserat sätt. Många vill påstå att Jesus var förste kommunisten, i alla fall på hur han uppträdde. Men jag vet inte. Naturen är ju fin i sig och mycket av kraft och glädje kan man få av den. EU är i jämförelse med ett kommunistyre av modell ”Öst” naturligvis bättre, även om jag anser det inte är bra.

  9. Isak

    Herr Rombe lever fortfarande kvar i föreställning från det
    ”Kalla krigets dagar”. Det finns fortfarande några höger-
    män och Vindelmoderater som fortfarande håller kommunist-
    spöket vid liv. Sedan Kina blev en stormakt att räkna med
    så har kritiken mot Kinas brott mot folkrätten och mänsk-
    liga rättigheter nästan helt försvunnit. För man kan inte
    ena stunden kräva sanktioner och nästa köpa bilar och
    julklappar som medveten konsument.

    Sen måste väl Herr Rombe vara medveten om att konsumismen
    är det största problemet på vårt jordklot för närvarande.
    Vet inte vad Rombes medvetna konsumenter tänker göra åt
    detta. Men inte löser man det genom att köpa billiga lek-
    saker från Kina. Misslyckandet i Durban måste väl även ha
    sänt chockvågor till Långsjöby. Har läst igenom Rombes
    blogglista, men det är glest mellan bloggarna om till-
    ståndet för vår Biosfär. Eller var det inget ämne som
    lästes på högskolan på 60-talet.

  10. Håkan Rombe

    Svar till Isak (2011-12-18 14:33)
    Jag har bl a läst ”Mao” av Jung Chang-Jon Halliday samt ”Vilda Svanar” av Jung Chang så jag har viss koll på vad som hände i verkligheten bakom Maos Lilla Röda. Ett fruktansvärt skräckvälde som krossade människor. Jag är efter allt läsande av ögonvittnesskildringar ganska allergisk mot kommunismen vilket villigt erkännes. Kina har genom att para kommunismen med en stor dos kapitalism och marknadsekonomi ökat sitt materiella välstånd i osannolik omfattning. Över allt tronar dock fortfarande det blankfernissade ansiktet på monstret och folkmördaren Mao Tse Tung. Helt obegripligt. Jag får väl bättra mig när det gäller miljön. Jag engagerade mig rätt mycket på 1970-80-talen men efter Miljöpartiets uppdykande på scenen har jag inte haft så mycket att tillägga. Jag brukar dock ibland ironisera över de föregivet ”säkra” kärnkraftverken. Håller med om att USA har lång väg att vandra innan de är nere på Sveriges nivå när det gäller förbrukning av ändliga resurser. Och Kina vill väl gå om USA i fråga om BNP och internationellt inflytande. Klart att miljön kommer att ta stryk. Klart att dessa länder inte vill binda upp sig med avtal.

  11. Johan Karlsson

    Visst är det märkligt hur kommunister med kommunisterna, med signaturen Isak i spetsen, tycks vända kappan efter vinden. Först är kommunismen vågen till frälsning och rikedom för Proletären. När det sedan visar sig att det är kapitalismen som ger detta medan kommunismen istället orsakar fattigdom, svält, förtryck och miljonmord blir det helt plötsligt dåligt med högre levnadsstandard och ökad rikedom. Nu predikas istället ”klimathotet” och totalitaristerna talar i tungor om hur hemskt allt kommer att bli om vi inte ger upp vår frihet och underordnar oss deras förtryck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.