Elithockey = producent av dementa

Enligt Expressen finns i NHL f n 25 st elitspelare som har spelförbud pga hjärnskakningar. Många har vilat minst ett år. Många av dem har många hjärnskakningar bakom sig, fler än vad t ex proffsboxaren Ingemar Johansson råkade ut för under hela hans karriär. Ingemar gick ca 2 matcher per år där han riskerade hjärnskakning, en hockeyspelare spelar kanske 70 matcher per år där han riskerar hjärnskakning. Varje match. Världens bäste spelare, (före detta får man nu säga) Sidney Crosby proppades mot huvudet av en svensk och är fortfarande efter ett år inte spelklar. Ska vi svenskar vara stolta över det?  I Crosbys comeback för ett par veckor sedan producerade han så mycket poäng att det blev  nödvändigt att återigen nita honom i huvudet med ny hjärnskakning som följd. Man är beredd kliva över lik för att gynna sitt lag. Det börjar bli dags för NHL att bygga några fashionabla demensboenden för ishockeyspelare som redan som 50-åringar blir i behov av hjälp.   NHL har börjat ta i med hårdhandskarna mot sättet att knocka motståndare med armbåge mot huvudet, med axelskydd mot huvudet och med axeln mosa huvudet mot sargen. Man får faktiskt bestämma sig. Ingår boxningens knockoutregler i hockeyn eller inte.  Föräldrar börjar fundera. Sponsorerna vill knappast förknippas med en sport som skapar sjukdom och elände och det är bl a det som fått NHL-ledningen att reagera.

I Sverige är det minst lika illa. Elitserielaget Luleå uppges redan ha råkat ut för 7 hjärnskakningar. Jag har noterat ett genomsnitt på uppåt 2 hjärnskakningar per elitserieomgång. Ishockeyklubbarna befolkas av hjälpredor-hjälptränare  som i unga år fått sin hjärna förstörd av  flera hjärnskakningar och fått sluta i förtid. Jag tvivlar på att Ishockeyförbundet har stake nog att kartlägga omfattningen av hjärnskadade hockeyspelare i Sverige. "The show must go on". En Expressenreporter ääällskar t ex Sveriges största ishockeybuse. Kan denna reporter vara fullt frisk? Sverige har inte haft mod att följa NHL:s exempel att mångdubbla straffen för våldshandlingar mot huvudet. Straffen som hittills dömts ut är rent ut sagt urlöjliga. Spelare får ett helt år förstört och kanske ett helt liv pga överfall mot huvudet och utövaren av övervåldet får avstängning 1 – 6 matcher. Det är så patetiskt att man vill spy.  Kan man som förälder med gott samvete i dag intressera ätteläggarna för en framtid som ishockeyspelare? Vad är miljonerna och medaljerna värda när man sitter och nickar på ett demensboende?

Jag tycker att man kan kräva av också det Svenska Ishockeyförbundet att man börjar bygga demensboenden för hjärnskadade ishockeyspelare.  För över 50 år sedan spelade ofta lagen barhuvade utan dagens epidemi av hjärnskakningar. Men på den tiden var kanske fair play fortfarande gångbart?

I S

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Aroon

    Jag tycker du är inne på rätt ”Vad är miljonerna och medaljerna värda när man sitter och nickar på ett demensboende?” Såg också man hade gjort tester genom att ha sensorer i hjälmarna på rugbyspelare. G-krafter ända upp till 200 uppmättes. Den som vill veta mera om g-krafter kan själv gå in och läsa på nätet. 1-g är i alla fall det vi normalt utsätts för om vi sitter vid köksbordet. Det var också på tal om hur egentligen kroppen reagerar vid exempelvis en krock (med fordon) och vilka skador man egentligen får som inte syns. Så långt kan man säga, det var bättre förr trots allt i det sammanhanget. Sporten tycker jag numera handlar bara om pengar och prestige. Glädjen och leken har blivit blodigt allvar med livet nästan som insats. Jag undrar föressten om det kan vara nyttigt plåga sig så inni vassen som vissa gör? Kroppen får ju aldrig tid återhämta sig.
    I sammanhanget vill jag nämna äldrevården/vården. Tänk om vi skulle satsa lika mycket på vårt välbefinnande. Jag menar sunda vanor och lämplig motion/träning skulle bespara samhället enorma summor som kunde läggas på en gemensam välfärd där alla premieras som lever sunt, eller åtminstone försöker. Alla kan ju bli sjuka oavsett hur man lever och beroende av vilka genetiska arvsanlag man föds med och därför krävs naturligtvis vård för dessa. Jag varken röker eller snusar (köper inte brännvin numera heller). Om man gör en snabbkalkyl vad jag tjänar i rena pengar blir det nåt i stil med (jag vet inte exakt vad tobak och sprit kostar): 3 pkt cig/snus bör bli ca: 150 kr/v. Därtill 2 helrör/mån å 450 kr. Totalt 1050 kr/mån eller 12600 Kr/år. Det här är ju skattade pengar och tar jag brutto 12600 och lägger på 35% skatt blir att jag måste tjäna ca: 19400 kr brutto/år för att underhålla kroppen och samtidigt bryta ner den.

  2. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-12-20 08:28)
    Ja hjärnan är ett så känsligt organ att den har en mycket sinnrik inneslutning. Men hjärnan tål inte plötsliga och snabba lägesförändringar på huvudet. Hårda stötar mot huvudet ger alltid skador som i de flesta fall inte märks på kort sikt men kan vara förödande på lång sikt. Huvudet lämpar sig alltså synnerligen dåligt som ”boxboll”. Boxning och kampsporter är så långt bort från intelligent beteende man kan komma. Vill man ha ett bevis på detta är det bara att besöka en kampsporttillställning och studera utövare och publik. Nu har ishockeyn också sällat sig till de sporter som är extremt skadliga för hälsan i huvudet.

  3. Aroon

    Jag måste villigt erkänna att boxning (titelmatcher i tungvikt) är något som jag tyckt är det mest spännande. Om man nu betänker en amerikan (för det mesta en färgad) i något av USA:s många slumkvarter får chansen komma därifrån genom att utöva en idrott och har talang för det och oftast står boxningen närmast. Om man då tänker vilka framgångar denne kanske har att vänta i form av framgång och stora summor pengar. Då lyser glamouren omkring denne, i alla fall innan denne åkt på några riktiga smällar och ofta slutar det i tragedi, värre än från början kanske, fattigdomen.
    Nåja en annan sak som jag funderat på varför de fria/allmänna sjukvården ska stå för kostnaden till någon som medvetet utsätter kroppen för onormala påfrestningar? Elitidrottare exempelvis. Ska samhället betala dyra op eller kanske de har någon spec förs? Dessutom (ishockey)-proffsen som åker utomlands och mejslar ner kroppen i fliser, kan de sedan bara komma hem igen och svensk sjukvård står för karamellerna? Jag hade också tänkt säga (om jag törs) alla svenskar som flyr landet och gnäller på allt, skatter mm, verkar gå bra sedan komma tillbaks till gamla Svedala och göra en op eller vila upp sig på ett av landstingets sjukhus som av dem tidigare sagts det är usel vård Sverige bedriver. Nu var det sagt. Du får ta emot klagomuren och på eget ansvar om du lägger ut min insändare.
    Men jag tackar förhand. Nä nu måste jag mäta skorsstenen och se om tomtem ryms i den. En 6-årig pojke i England undrade samma sak och i hans fall funkade det. Hoppas, hoppas..besked kommer senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.