Att parasitera på andras arbete

Miljöpartiets nya språkrör Gustaf Fridolin har signalerat avskaffandet av ett par av MP:s f d hjärtefrågor, 30-timmars arbetsdag och medborgarlön. Han har liksom andra insett, fast det tog över 30 år för miljöpartiet, att vår välfärd beror på att folk arbetar. Många arbetar dessutom mer än 40 timmar per vecka för att få det att gå ihop eller för att de tycker att det är roligt att arbeta. Faktiskt, det finns sådana människor! Medborgarlönen skulle göra det möjligt för alla att sätta sig på sin bak och säga, jag vägrar ta ett jobb, nu får ni andra försörja mig! Trots världens högsta skatter läser vi ändå om hur gamla magrar på våra äldreboenden och bär allt omfångsrikare inkontinensskydd som snart magasinerar en veckas piss. För att åstadkomma världens bästa skola och världens bästa omsorg, eller åtminstone en anständig omsorg,  måste vi uppenbarligen arbeta mer, inte mindre.

Dessvärre försöker många gå före med "gott" exempel och parasitera på våra surt inlevererade skattepengar. Avgångna riksdagsmän har rätt till riksdagspension mellan 50 – 65 år. Den skall då samordnas med andra inkomster så att riksdagspensionen minskas i förhållande till förvärvsinkomsten. Nu har många giriga riksdagsmän räknat ut att om man bildar aktiebolag och för över alla förvärvsinkomster till bolaget kan man minska sin skatt på olika sätt. T ex är det mindre skatt på utdelning än på inkomst av tjänst. En annan effekt är att man kan minska sin värnskatt genom att ta ut lämplig lön ur bolaget varje år efter fyllda 65 år.   Birger Schlaug är ett f d språkrör som kritiserat Gustaf Fridolin hårt och som samtidigt bildat bolag och på det sättet får ut maximal riksdagspension tills han fyller 65 år. Än så länge är Birger Schlaug betydligt girigare än Gustaf Fridolin.  Undra på att rödgröna riksdagsmäm gillar värnskatten som egentligen är en straffskatt på högre utbildning och karriär. Man kan ju själva smita undan när det passar.

Miljöpartiet börjar mer och mer uppträda som ett ansvarstagande parti och Gustaf Fridolin har insett att Miljöpartiet måste anpassa sig till samhällsutvecklingen för att kunna anses som ett statsbärande parti. I vissa storstadsområden är faktiskt Miljöpartiet storleksmässigt nummer två efter moderaterna. Och i storstadsområdena arbetar högutbildade, kompetenta och arbetsvilliga människor som tusan. Bor man i förorter och arbetar i centrum blir det mycket långa dagar. Det är i storstadsområdena som framtida riksdagsval avgörs.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Dan

    Kompetenta storstadsbor, drog du inte alla över en kam nu?
    Läste nyss en artikel på NyTeknik angående de 300 miljoner per år vi satsat under 30 års tid på forskning om slutförvaret utan egentligt resultat, t.ex.

  2. Mr Cool

    Innan du tillskriver Fridolin någon form av politisk klarsyn så ber jag dig läsa dagens artikel i AB där han drar upp det gamla fallet med synskadade Nadina som han tyckte skulle få vård och försörjning i Sverige. Politiker i olika läger talar allt mer om att vi måste jobba längre för att ”betala välfärden” och mot den bakgrunden är det märkligt att Fridolin tycker han kan spela Flotta Viktor med våra skattepengar. Nöden och behov av sjukvård i Sverige och i vår omvärld är nästintill omätlig och vi behöver inte hämta ömmande fall ända från Bosnien utan de finns på betydligt närmare håll om så skulle vara. Bosnien hade heller inga problem att skaka fram pengar till vapen i konflikten som var.

    Politiker måste också förstå att pengar inte bara finns och att vårt välstånd bygger på arbete (export) och inget annat. Det är också så att om skatteuttaget i Sverige väsentligen är högre än länder i vårt närområde så kommer resurser i form av kompetens och kapital att flytta på sig likväl som höga priser föranleder att inköp görs i annat land (Internet). I en sådan utveckling så kommer Sverige succesivt att utarmas i takt med att arbetstillfällen försvinner och de mest produktiva drar d.v.s. riket kommer att få en liknande utveckling som glesbyggdskommunerna i Norrland som inte sällan hålls under armarna med s.k. skatteutjämning (i Sorsele sisådär 23000 kr per invånare och år). Utan detta socialbidrag skulle Sorsele genast få upphöra med sin kommunala verksamhet.

    När det sen gäller migrationspolitiken så saknar MP helt spärrar och blundar för skenande kostnader som de inte vågar redovisa. Så här står det på MP:s hemsida…….

    ”Vi tror inte på konstlade gränser, utan har en vision om fri in- och utvandring, där människor har rätt att bosätta sig och verka var helst de önskar”. Denna vision är betydligt dyrare än friåret.

    Men läs o begrunda Fridolins inlägg….

    http://www.aftonbladet.se/debatt/article14139231.ab

  3. Aroon

    Riksdagen med sina dabatter är ibland på väldigt låg nivå och jag anser att en del av debattörerna inte hör hemma i ett parlament. Men okej nu har vi det system vi ändå har och då är det inte så mycket göra åt, men visst skulle man önska nåt annat. England må vara hur det vill, men där går parlamentsbebatterna livligt till ibland. Lite äkta känslor friskar bara upp stämningen och kampviljan. Här ska allting vara så himla ordnat och följa ett visst mönster och avviker någon blir denne genast påhoppad. Sverige verkar ha gått bakåt vad gäller innovationsutvecklingar. Skiftnyckeln för jättelänge sedan och kanske muspekaren är det senaste. Men något nytt? Ja det ska vara alla matprogram på TV från morron till kväll och i någon annan kanal brottas man med överviktiga eller visar undernärda svältande människor. Nice. Export, nämner någon här, javisst, men vi kan ju inte heller ha skatteparadis gjorda för de som vill komma undan samhällets skatter. Vårdföretagen är de som nu varit aktuella. Sedan kan vi ju också ifrågasätta undervisningssystemet och vad de producerar och exporterar och vad det kostar samhället. Sedan att en del tycker det är roligt jobba livet ut är ju toppen, tyvär har inte alla möjlighet till det av en eller annan anledning. Systemet vi har kanske är tänkt innefatta så många som möjligt och inte gynna vissa grupper eller ogynna vissa. Jag tycker inte det är bra när man ger någon inom staten (den nya chefen för FK) 30 000:- mera i månadslön på en redan hög lön. Eller vad sägs om 144 000:-/mån? Samhällets normer (om det fanns några sedan tidigare) är nu helt omkullkastade och mycket p g a det klimat som skapats av den totala egoismens hjälter som ständigt hurras av bl a media.
    Vi kanske borde ha ett system där de mest inflytelserika och de med med högst inkomster styr Sverige? Eller är det redan så att döma av mentaliteten hos vissa.

  4. Håkan Rombe

    Svar till Birger Schlaug (2012-01-01 19:07)
    Illa med sakfel. Jag ber om ursäkt. Birger Schlaug har nämnts i media som ett exempel på riksdagsmän som utnyttjat riksdagspensionen lite väl länge. Men jag förstår att Birger Schlaug betalar skatt och värnskatt på sina inkomster och då faller den delen av kritiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.