Onödiga viltolyckor

För den som inte försöker låtsas vara drabbad av blindhet ser man nu efter vägarna massor av korsande älgspår och inte sällan älgar intill vägen. Det hindrar dock inte att folk blåser på efter vägarna som om varken väder, mörker, snöyra, älgar eller renar fanns. Jag är förbluffad över hur folk, även med barn i bilen, leker rysk roulette i trafiken med egna och andras liv. Jag är inte rädd för älgar och renar i trafiken men det som däremot inger rädsla är många bilisters hänsynslösa och aggressiva körstil. Kompensation för vad?  Grandios självbild? Eller bristande tankeförmåga?

Jag har kört över 160 000 mil främst i inlandet utan viltolycka och jag är inte ett dugg förvånad över det stora antalet viltolyckor. Snarare är jag förvånad över att antalet inte är ännu större.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Aroon

    Eftersom jag sysslat med lite av varje har jag också prövat på köra ”tidningsbilen” under en period. Vilket betydde man åkte på kvällen till Umeå och lastade på morronskvisten och så tillbaka. Sommarhalvåret eller den ljusa tiden var det närmast roligt ibland. Sämre under den mörka tiden. Ibland var jag så rädd för älgar att jag brukade ha lyset tänt i bilen. På nåt sätt fick jag för mig det hjälpte. Värst tyckte jag det var runt Bjurholm, det rörde sig i princip överallt och man kunde se hur snön lossnat från klövarna när det gått över vägen och man visste de kunde dyka upp precis närsomhelst. Det var faktiskt hela sträckan man hade den pressen på sig. Samtidigt kunde man ju inte lätta på gasen alltför mycket för då fick man klagomål om försenade tidningar. Riktigt otäckt var det. Jag hade ”tur” och klarade mig och jag har även haft ”tur” hittillsdags få en älg över bilen. Det tackar jag försynen. Jag tycker det är hemskt både för älgen (gillar inte djurplågeri) och i första hand är det ju ändå människan bakom ratten som räknas. Grattis till din prickfria körning och tack för jag fick berätta en liten nyårsaftonshistoria.

  2. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-12-31 08:41)
    Jag tänker också på alla busschaufförer som måste hålla en tidtabell som är anpassad för torrt sommarföre. finns anledning att vara rädd för att åka buss när det är halkigt och spårigt.

  3. Aroon

    Ja det är kanske inte så kul alla ggr vara chaffis. Då vi (jag) ända kom in på det här med olika arbeten har jag ofta funderat på hur man gör eller hur systemet fungerar när man kan gå till ett arbete (nåja arbete och arbete) på morronen, kanske stänga in sig på ett kontor. Vill man ha lite extra lugn och ro ”push the button” on red då är man helt ostörd. Jag säger inte att det absolut fungerar så men visst har man sina funderingar hur systemet är uppbyggt då vissa verkar mera utvilade när de går hem än till jobbet. Det klart om har ett intressant arbete med god lön, varför skulle jag pensionera mig då och sitta hemma hänga läpp. Vissa kanske gjorts sig förtjänta och är extra begåvade, men då finns det de också som jag ser det, ren och skär politisk färg bakom varför vissa åker snålskjuts på andra. Systemet är naturligtvis inte helt vattentät oberonde av politisk färg, men från 60-talet och bra långt framåt skulle nästan partiboken fram om man ville ha något lättsammare och att betrakta som ett bättre jobb. Nu har ju tyvär systemet gjort så att löneskillnaderna ökat enormt. Vem ska jag tro på….tro på..

  4. Aroon

    För att återgå till rubriken i ditt inägg så för min del i dessa dgr och några år på nacken och förhoppningsvis man skaffat sig mera förstånd så om det inte är absolut 100-procent nödvändigt sätter jag mig inte i en personbil om det är dåligt väder mörker eller jag anser det direkt livsfarligt. Hur det än är känns det mycket tryggare åka buss och funnits det tåg skulle det också vara ett bättre alternativ. Trots alla påhopp på olika chufförer (en del kanske berättigade) så överlag och det ggr jag åkt tycker jag de gör ett jättejobb. Tänk vilket ansvar. Är det några som får slita för pengen är de väl just dessa. Alla klagar på lönen, men vad uträttar många för sin lön? Jag tycker tvärtom att lönen är för hög för de flesta. Börja med och sänka lönen för de högst betalda istället än höja den ytterligare i det här ”tjyvsamället”.
    Jag såg i mitt förra inlägg blev det felstavning i ”knapp”, det skulle visst vara ”button”. Ja det blir väl inte så ofta man försöker klämma in nåt på ett annat språk för å göra sig viktig och då blir det som det blir.
    Dessutom för att det inte ska missförstås känner jag inte sympati eller agg om man så vill mot någon speciell person eller någon med viss partifärg på de jobb som ibland kan ifrågasättas hur de tilldelats. Tidigare kanske det var rött som gällde nu går det väl mera i blått. Jag har ingen speciell älsklingfärg, men tycker ändå om ljusa färger. Tyvär finns det ingen parti som kan identifieras med den färgen så jag får väl fortsätta leta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.