Vi bör gå med i Europapakten

Europapakten innebär krav på budgetdisciplin. Vi uppfyller med råge de krav på budgetdisciplin som nämns. So what? Vad är problemet? De budgetregler vi redan har och dessutom tillämpar har varit till stor nytta för Sverige. De enda som klagat är väl Vänsterpartiet som alltid är pigga på att fördela pengar till så många som möjligt med hjälp av sedelpressarna och i förlängningen dessutom med kraftigt höjda skatter på löntagarna.

Den stora fördelen med att vara med i pakten är att vi får inflytande i stället för utanförskap. Vi är också en del av Europa med en i förhållande till ekonomins storlek enorm utrikeshandel. Vi är extremt beroende för vår egen välfärd av att det går bra för Europa men de rabiata EU-motståndarna lever nog hellre i armod och fattigdom än att minsta lån ges till de räddningspaket som behövs för att t ex Grekland skall klara sig. Gärna fattig som en lus bara man får ge någon annan på käften. Nästan så man känner igen en ny rörelse i Sverige, Sannsvenskarna. Till Sannsvenskarna hör SD och V såsom varande de mest nationalistiska och navelskådande av våra riksdagspartier.

Förre partiledaren i S, Göran Persson, inser att Sverige bör gå med i Europapakten. Katastrofen Juholt har i vanlig ordning gått ut hårt i ett ställningstagande som SD och V även denna gång gillar, d v s Sverige ska på inga villkor uppträda som ett ansvarsfullt EU-land. Nu spekuleras det  att många i S tycker att ställningstagandet av Juholt är fel men att man inte kan tvinga Juholt att ännu en gång svänga runt 180 grader. Att behålla katastrofen Juholt kommer då kanske att kosta Sverige inflytande i Europa. Juholt är inte bara en kostnad för S utan för hela nationen. För den som inte vaknat ordentligt måste sägas att EU numera är Europa. Vi är både svenskar och europeer. Juholt är inte bara en katastrof för Socialdemokraterna.

Etiketter: , , , ,

16 kommentarer

  1. Isak

    Som du säger så uppfyller vi alla krav på budgetregler och disciplin. Om jag inte minns fel så var det under den soc-
    cialdemokratiska regeringen med MP och VP som stödpartier
    som detta beslut fattades och praktiserades. Att verklig-
    heten har sprungit förbi Euron, och att EU håller på att
    utvecklas till något som inte dom flesta svenskar vill ha
    struntar Folkpartiet och Herr Rombe helt i. Att vi har ett
    folkomröstningsbeslut som skall respekteras struntar både
    Folkpartiet och Herr Rombe i. För min del så kan vi ha en
    ny folkomröstning om pakten. Och jag är inte alls orolig
    att det bara blir vänsterpartister som kommer att rösta
    emot en sådan. Eller är frågan för komplicerad för vanligt
    folk?

  2. Håkan Rombe

    Svar till Isak (2012-01-15 20:58)
    Ett folkomröstningsresultat innebär inte munkavle på folk. I Schweiz folkomröstade man fram ett minaretförbud. Jag hoppas verkligen att många där kritiserar det islamofobiska folkomröstningsresultatet. Men det var väl inte det du menade med att jag och FP propagerar för det vi tror på. Vi respekterar alla demokratiska beslut men vill nog ha åsikter om dessa beslut.

  3. Aroon

    Hejsan! Ja här blev det en riktig skiljevägg. Jag föredrar Juholt före Persson. Men jag säger som Isak, man kanske inte bgriper….

  4. Aroon

    Hörru Håkan, Jag tror (vet) säkert du är en klok man, men tycker du inte själv V eller om du vill socialismen på den nivå vi har i Sverige gynnat precis alla? Tänk bara på alla entreprenörer som är inlejda? NUS har nästan allt ”utomhusjobb” på entreprenad som finansieras via skattsedeln. Man får ju inte vara orättvis och säga bä eller bu, ibland får man faktiskt jämka och ta åt sig det som är bra även om det inte passar just för den partilinje jag har valt. Jag har inget emot folkpartiet (hellre det än centern) och mycket bra grejer finns där också. Bankerna som nu dragit in på lån är väl bra i o f sig, men vad blev det av att småföretagen skulle vara en sorts ”motor” för Sverige om det inte får låna till att driva företag som generar jobb? Nu var ju inte ditt parti det som ska som svarta fåret, utan centern och deras f d partiledare som var hängiven detta. Jag har då inget förtroende för centern, även om jag en gång i tiden var emot kärnkraften och med centern. Idag finns miljöpartiet och jag skulle hellre lägga min röst på dessa idag.

  5. ricke

    Jag ska väl inte påstå att jag kan så mycket angående eu eller euro men nog anser jag att vi ska stå utanför euron.Jag har följt Rapport och de olika nyheter och där ser man ju att de flesta klokare män än Rombe tycker vi gjorde rätt som höll oss utanför när vi valde som vi gjorde.Det kostar bara en jävla massa pengar detta eu.

  6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Sant är att Vänsterpartiet vill fördela mer pengar på så många som möjligt, men inte via sedelpressar, utan via en rättvisare ekonomisk politik! Sant är också att SD är negativa till EU, men du bör i ärlighetens namn se skillnaden mellan Vänsterns och SD:s ovilja att säga ”ja” och ”amen” till Euro och Europapakt och pengar till bankerna! De partierna har nämligen helt skilda grunder till sin skepsis mot EU!Och när du beskriver Vänstern som nationalistisk, måste jag faktiskt dra på munnen!
    Bara ordet ”Pakt” har ju i sig en dålig klang!? Att gå med i Europapakten innebär att man kraftigt ska strama åt de offentliga finanserna,EU får större makt över medlemsländernas ekonomi! Det var detta vi röstade ”nej” till när vi sa nej i folkomröstningen om EMU 2003! Vi ska respektera detta ”nej” och inte smygvägen sälja ut vårt land till EU. I Europapakten slås också fast att det ska vara riskfritt för bankerna att låna ut pengar till krissande länder i EU, om skulderna behöver skrivas ner, och det lär nog behövas i en del fall, så hålles bankerna skadelösa och skattebetalarna får betala notan!Det är bankerna som varit med och bidragit till EU krisen, och de bör ta ansvar för sitt huvudlösa risktagande! Europapakten är ett hot mot välfärden och demokratin, det är med den åsikten Vänstern säger nej till Euron och Europapakten! Såg att en ledarskribent i Aftonbladet kallat Folkpartiet för Eu extremister, och det verkar ju faktiskt ligga någonting i det!?

  7. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-16 14:37)
    Många inlägg att svara på och en bok som ska läsas klart och en räv som smyger runt huset när det är mörkt. Men, men! Att gå med i Europapakten innebär inga nya åtstramningar eftersom Sveriges finanser är bland de bäst skötta i hela Europa. Sant att bankerna varit vidlyftiga i sin utlåning och de måste ta sitt ansvar vilket också finansminister Anders Borg mycket bestämt hävdar.
    Vi är extremt beroende av vår utrikeshandel med EU-länderna och bör vara med där förutsättningarna för handeln mellan EU-länder beslutas.
    Den enda garanten för demokratin i Europas länder står EU-gemenskapen för. För att överhuvud taget få bli medlem ska en massa kriterier för frihet och demokrati vara uppfyllda. Vad kan få nationalisterna i Ungern att fatta att det har sitt pris att införa demokratibegränsande lagar? Rätt svar är EU. Hur EU kan vara ett hot mot demokrati överstiger mitt förstånd. Det är obegripligt för mig att vi har två partier i Sverige, SD och V, som vill rasera EU. Var det bättre förr, före år 1945??

  8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Kommenterade inte Juholt alls i det förra inlägget, men efter att ha lyssnat till honom i ”Fråga doktorn” så måste jag ändå göra det! Efter att ha hört honom i kväll skulle jag kunna ge honom min röst direkt, om det inte vore för alla moderater inom Socialdemokraterna! Problemet med det partiet heter inte Juholt, utan alla de partimedlemmar som sannerligen tjänar väldigt bra på den här regeringens politik, och absolut inte vill dela med sig!
    När EU vill lägga sig i enskilda länders ekonomiska politik, ja, då har inte jag svårt at se att demokratin hotas! Inom Eu är det främst Tyskland, men också Frankrike som verkar hålla i taktpinnen. Läste just en artikel om att det är tyska exportföretag som tjänat mest på införandet av euron, och att det finns en åsikt om att Tyskland är för mäktigt och arrogant i EU, och det finns en rädsla för Tysk dominans, att Tyskland ska gå sin egen väg i EU och bli ännu mäktigare! Det är inte bara Vänstern som ser mindre bra sidor med EU, det finns all anledning även för folkpartiet att betrakta EU med lite mer skepsis!

  9. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2012-01-17 07:27)
    Jag tycker mig se att den våg av nationalism som sköljt över Europa de senaste åren även har sin beskärda del i Sverige. Juholt är i desperat behov av bättre stöd för S och griper nu varje halmstrå, även de populistiska. I stället för att beskriva varför EU är bra för Europa – och Sverige – är det nu populistiska utspel som gäller. Hoppas att det inte blir politiskt gångbart att låta som Frankrikes Le Pen. SD fiskar i dessa grumliga vatten och borde få vara ensamma i den gyttjan! Blir det politik av allt detta EU-hat är mörkret nära. 1930-talet kan upprepa sig. Göran Persson var en buffel i många stycken men han såg i internationella sammanhang längre än dit näsan pekar. Med undantag för beundrandet av Kina. Juholt tänker befordra sin vapendragare och papegoja Urban Ahlin som uppförde sig mycket illa mot en kvinnlig radioreporter i samband med sossarnas Libyen-JAS-fiasko våren 2011. Klockren härskarteknik enligt skolboken. Jag blev mycket upprörd över beteendet och den mannen är för evigt inskriven i min svarta bok.

  10. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-16 19:43)
    S är nu så litet att det väl knappast kan finnas någon moderat väljare kvar i det partiet. Huvudorsaken till tillbakagången är naturligtvis partiledaren Juholt. Han har varit i Mexiko och vilat upp sig och genast han kommer hem gör han bort sig om försvarspolitiken. I stället för att diskutera det faktiskt goda förslaget att se människors utanförskap som en potentiell demokratisk risk handlar hela debatten om Juholts bristande kunskaper om hur den nuvarande försvarspolitiken kommit till. Marianne, det kan väl inte vara fel att EU ställer krav på frihet, rättvisa och demokrati för att få vara med i EU. När det finns allvarliga tecken på att de demokratiska värdena hotas i Ungern tycker jag det är bra att EU agerar enligt sina regler. Det kan gå åt helskotta för Europa och Sverige om folkrika länder i EU bryter sig loss och går i en nationalistisk riktning med främlingshat som grund. Demokrati och frihet är inget som vi alla människor har lagfart på i evighet utan vi måste hela tiden vara vaksamma och återerövra dessa värden kontinuerligt. EU är ett bålverk mot totalitära regimer i Europa.

  11. Håkan Rombe

    Svar till ricke (2012-01-16 09:42)
    Medlemsskapet i EU är mycket betydelsefullt för vår export och import. Vi är med och påverkar spelreglerna på en massa viktiga områden, t ex miljön. Ser man i backspegeln KANSKE vi tjänat på att stå utanför EMU tack vare att reglerna varit för luddiga och att dessutom länder som Grekland fått hålla på att leva över sina tillgångar i åratal. EU och EMU (Europapakten) skärper reglerna och inför sanktionsmöjligheter mot länder som försöker leva på andras bekostnad. EU har som yttersta syfte ”aldrig mera ett krig mellan länder i Europa” och det har hållit i över 60 år. Det är en billig penning att vara med i EU och se till att freden fortsätter i 100-tals år. Vad kostade t ex 2:a världskriget?

  12. Isak

    Det börjar bli lite kladdigt i Herr Rombes svarta bok
    efter allt raderande. Och inte blir det bättre med att
    svärta debatten, med att blanda in SD och Le Pen.

  13. Håkan Rombe

    Svar till Isak (2012-01-18 10:47)
    Den som påstår att det är bra om EU går mot en upplösning har mycket att bevisa. Det står ju väldigt klart att Le Pen och SD är rent ut sagt EU-fientliga. De som stämmer upp i den retorik som nämnda använder måste väl vara medvetna om att de då har otrevliga löss i pälsen. De som vill ha Europas 1930-tal i repris bör nog fräscha upp sina historiska kunskaper. I värsta fall är det precis vad man har gjort.

  14. Same same

    Hej Håkan!
    Läs denna blogg. Han är väldigt aktiv och har många läsvärda inlägg. Om allt från ekonomi till varg. Och bli inte anti bara för att det är folkpartister som får sig en känga i det inlägg jag lämnar länken till. Övriga partier får sitt i andra inlägg. cornucopia.cornubot.se/2012/01/esm-uber-alles.html

  15. ricke

    Ja att Rombe måste radera och skriva i den svarta boken kan bli hur jobbigt som helst i längden.Och visst förstå jag förstår att han minns hur 1930 talet var men se framåt och inte bakåt och varför detta nergrottande i eu när vi för all världens press har påvisat vad bra det var att sverige inte gick med i eu när det begav sig.Jag tror att om de övriga skulle få välja skulle de också säga nej till eu idag för det kostar bara en jävla massa pengar för länderna att vara med i dett fiasko vid namn eu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.