Ishockey hjärnskakning demens

Ishockeyns elitserie är storproducent av hjärnskakningar med framtida demens som vanligt resultat. Luleå har 7 spelare som drabbats av hjärnskakning enbart denna säsong. Hittills alltså. 2 av dessa spelare har två hjärnskakningar denna säsong. Vad blir det under en ishockeykarriär på uppåt 25 år?  Många spelare kommer upp i minst 10 hjärnskakningar under en karriär om de inte dessförinnan varit tvungna att sluta av hälsoskäl.  Ishockeyförbundets ledning måste ha varit drabbade av många hjärnskakningar under den tidigare karriären för de gör skvatt ingenting åt problemet.

Var är Ishockeyförbundets statistik över hjärnskakningarna? Var är statistiken om livslånga handikapp och demens pga alla dessa hjärnskakningar? Förbundet borde rimligen ha skaffat sig kunskaper om situationen, men nu är förstås inte ishockeyn rimlig så vad kan man vänta sig. Dagens ishockey är en hälsofara!

Det är ofta lönsamt, för det är ju pengarna som styr, att det egna lagets mediokra spelare ger motståndarlagens storstjärnor hjärnskakning. De som får hjärnskakning blir "straffade" med månaders avstängning av läkare och ibland är karriären slut. Den som utdelat hjärnskakningen och därför blir hjälte hos de egna fansen får 2-3 matchers avstängning. Världens bäste spelare Sidney Crosby tilldelades en hjärnskakning av en svensk spelare för över ett år sedan. När han försökte göra comeback i höstas gavs han en hjärnskakning till när han började dominera matcherna. Inte osannolikt att motspelare siktade in sig mot det skadade huvudet. Så fungerar det i den här branschen. Spelare vågar inte offentliggöra sina oläkta skador för då smäller man på just där. Inte är det då någon Noble Art vi talar om.

Så alltså Ishockeyförbundet. Var finns planerna på att bygga framtida demensboenden för alla ishockeyspelare som behöver sådant boende i förtid?

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Mr Cool

    I allt väsentligt har du helt rätt beträffande de negativa effekterna av destruktivt spel d.v.s. där man skadar motståndarna medvetet eller omedvetet. MEN börjar vi i Sverige med för snäva regler spela och fostras i en för ”snäll” hockey kommer vi framledes aldrig att vinna en stor turnering som VM eller OS eller ens någon internationell cup. Vi kommer då att för evigt befinna oss på hockeys bakgård. Om vi nu accepterar detta kommer hockey som sport att leva en tynande tillvaro i Sverige för att kanske för evigt bli en sport där hejande föräldrar blir åskådare då telingarna snällt glider fram på rinkarna utan kroppskontakt.

    Tacklingar bör däremot rigoröst bevakas inom de lägre åldersgrupperna eftersom en 12-åring idag kan variera i vikt mellan 50-100 kg. Man skall inte baehöva skadas för livet i en ungdomsidrott.

    Det som behövs är internationella regler som alla måste följa inom elithockeyn och vars domslut samt påföljder bevakas. Det vore olyckligt om Sverige blir en C-nation i denna nationalsport.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.