Jonas Sjöstedt och Cuba

Enligt DN anser nu Sjöstedt att USA är en demokrati och att Cuba är en diktatur. När V:s partiledarkandidater  vid en offentlig utfrågning fick frågan om vilken typ av styrelseskick de föredrog, Cubas eller USA:s ville ingen av de fyra kandidaterna svara. Nu säger Sjöstedt, när han är vald till ordförande, att USA är en demokratisk stat och att Cuba är en diktatur. Han påstår nu att han ej hann svara vid utfrågningen.

Jag undrar jag. Om vi nu godtar Sjöstedts (bort?)- förklaring kan man ju fråga sig varför han väntat tills han nu efter valet till ordförande får en direkt fråga om saken. Vänsterpartiets Castrokramande är ett gammalt välkänt faktum och svarsvåndan hos partiledarkandidaterna vid utfrågningen slogs upp stort i media. Om Sjöstedt faktiskt tycker, som han nu säger att han tycker, borde han väl rimligen ha dementerat de anklagelser som riktades mot honom på en gång. Varför hukade Sjöstedt för kritiken så länge?

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  Kan så vara. Märkligt att inte de tidningar som kritiserade Sjöstedt inte kollade hans blogg. Men nog kunde han ha varit aktivare och kontaktat de kritiserande tidningarna och dementerat. Jag tror inte tidningarna i fråga nekat att ta in dementin.

 2. B-G. Burman

  Du skrev tidigare om rädslan för vittra och annat skrock. Nu ser du spöken i Jonas Sjöstedt, det är nästan så man blir mörkrädd.

 3. Håkan Rombe

  Skådespelaren Stefan Sauk upprepade ofta i en monolog ”jag är skeptisk”. Vänsterproggbandet Hoola Bandoola sjöng ”Vem kan man lita på?” Jag förlitar mig på dessa profeter och tar ingen på orden utan att undersöka saken ordentligt. Du tror ju inte heller på vår dyrbara kommunlednings propagandafest för att tuta i skattebetalarna att 25- miljoners eskapaderna till skvatt ingen nytta i Gunnarnskogarna för 3 år sedan var jätteklokt. Så det finns all anledning att syna vad folk häver ur sig. Särskilt om de är politiker. Det kanske vi är överens om.

 4. Isak

  I över 50 år har USA haft ett handelsembargo mot CUBA. FN:s Generalförsamling har röstat i frågan, och för tjug-
  onde gången var det USA och Israel mot övriga världen.
  Amnesty har vädjat om lättnader för livsviktiga mediciner,
  men utan verkan. Att Cuba är en diktatur med våra mått mätt
  är det väl ingen tvekan om. Däremot så kan man nog disku-
  tera om USA är så Demokratiskt som man vill göra gällande.

  Apropå diktaturer. Efter Davosmötet som handlade om Eurons
  och kapitalismens kris så fick Angela Merkel i uppdrag att
  åka till det kommunistiska Kina och på sina knän tigga om
  deras hjälp för att rädda Euron och Europa. Nu är demokra-
  tierna inom EU beredda att lätta på det vapenembargo som
  drabbade Kina efter händelserna på Himmelska fridens torg,
  mot att Kina ger lån och satsningar i Europa. Så Herr
  Rombe borde nog ge sig på större skurkar än den sympatiske
  Jonas Sjöstedt, för att efterhöra hur demokratiska dom är.

 5. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  I Jonas Sjösteds blogg 10/2 2010, 20/4 2011 och 19/11 2011 skriver han om sina och Vänsterpartiets åsikter om Cuba!Men det är inte alls förvånande att media ville göra detta till någonting annat!Det speglar bara borgerlighetens strävan att på alla vis försöka sammanlänka Vänsterns sammröre med smutsig kommunistisk diktatur, trots Vänsterpartiets uppgör med sitt förflutna på den fronten!En dementi hade knappast förändrat det tråkiga synsättet, eller hur!Det skulle ju göra att borgerligheten förlorade ett av sina ”vassaste” vapen mot Vänsterpartiet i Sverige!

 6. Håkan Rombe

  Svar till B-G. Burman (2012-02-15 16:07)
  Euro-Rombe har varit till Norge och köpt små askar PRIM (messmör) för 35 SEK per st. En liter Tine mjölk 3,9 % drygt 20 SEK. Jag köper vissa delikatesser i Norge för smakens skull. De vanvettiga priserna på jordbruksprodukter kan de ha eftersom de står utanför EU. Det kommunistiska Kina har nästan 1/4 av jordens befolkning och tack vare att ”fackföreningen” är diktatorn själv kan Kina producera och sälja billigt och samla på sig en massa dollar och euro. Det ligger i Kinas intresse att Europa håller ordning på ekonomin för då kan de sälja ännu mer. Sverige har samma intresse av att Grekland, Portugal, Spanien, Italien m fl håller ordning på sina ekonomier vilket gynnar svensk export. Vi har alltid gjort affärer med diktaturer,nazityskland, Cuba, Kambodja, Sovjet, Kina, Östtyskland m fl. Pengar brukar sakna lukt och ibland moral. Vårt välstånd bygger ju inte på hurtfriska nationalistiska utrop utan på att våra icke socialiserade exporterande företag kan sälja sina prylar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.