Moderat slår slag i luften

Margareta Pålsson (M) föreslår att alla lärare ska ha egen dator ELLER läsplatta. Detta för att ge lärarna ett IT-lyft. I ett läge där minst 90 % av den yrkesverksamma befolkningen har egen dator hemma har fortfarande mindre än hälften av lärarna i skolan egen dator på jobbet.

Men det är inte bara på detta område som skolan är ett resursmässigt u-land. Lärarlönerna har sedan 1990 rört sig i en spiral nedåt och vi ligger i nivå med de fattigaste länderna inom EU. Livslönen är klart högre för en industriarbetare än för en gymnasielärare och så har det varit länge. Dessutom ökar gapet hela tiden.

Jan Björklund har insett att en av nycklarna till ett bättre resultat i skolan är att skolan kan attrahera begåvningarna. Nu förfogar inte staten och skolministern över löneinstrumentet utan makten över löneläget ligger hos kommunerna och Kommunförbundet. Det är mycket enkelt att förutspå att lönespiralen nedåt för lärarna kommer att fortsätta. Kommunförbundet och kommunerna skiter i vår internationella konkurrenskraft. En lärare i katedern till lägsta möjliga kostnad är deras huvudmål. Bl a därför kräver Jan Björklund att löneansvaret för lärarna återgår till staten. Men här bromsar framförallt moderaterna i alliansregeringen. Under viss vånda förhoppningsvis eftersom även moderaterna inser att kommunerna inte kommer att vilja uppvärdera läraryrket ekonomiskt. Detta är att ha bocken till trädgårdsmästare.

Men så kommer då detta moderatförslag (som ännu inte är antaget av M) från Margareta Pålsson. Läraryrket uppgraderas och görs attraktivt genom att lärarna ges samma tillgång till dator på jobbet som de vant sig hemmavid i snart 20 år.

Simsalabim. I stället för löneförhöjningar till rekryteringsfrämjande nivå som skulle kosta ett stort antal miljarder bidde det bara en datoruppgradering till den nivå som gäller på alla andra arbetsplatser. Till en försumbar engångskostnad. Luftdraget från detta imponerande slag i luften skulle sätta fart på en hel vindkraftspark.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.