Vapenaffärer med Saudiarabien.

Jag har svårt att förstå det falsettartade tonläget om "avslöjandet". För ett par år sedan var vår enligt folkmajoriteten "älskade" konung på statsbesök i Saudiarabien och harangerade den saudiske kungen med svensk kunglig medalj och hedersbetygelser. Vad jag minns blev det inte den gången något "avslöjande" om den saken i STV.

Det kan väl då inte anses konstigt om vår älskade kungs undersåtar gör affärer med den hedersbetygade kungen av Saudiarabien. Det gäller ju att hålla sig till statsöverhuvudets linje som Stalin brukade säga.

Min egen uppfattning är densamma som folkpartiets i denna fråga. Ska konstitutionsutskottet behandla frågan om affärerna med Saudiarabien borde väl kungen kallas till förhör i första hand och undersåtarna i andra hand. Någon j–a ordning får det väl vara även i en bananmonarki!

Etiketter: , ,

9 kommentarer

 1. Mr Cool

  De flesta torde vara överens med mig om att OM Sverige bryter ett långsiktigt handelsavtal så stärker det knappast Sveriges position på exportmarknaden som ytterst betalar vårt välstånd. Tron att om bara Sverige slutar sälja vapen så inträder genast fred på jorden och att nästa stora exportframgång skulle vara miljövänliga luftgevär. Det finns en poäng att just Sverige säljer vapen eftersom andra gärna ställer politiska krav på köparen. Betänk sedan att svenskt bistånd med SIDAS hjälp öses över diktaturer och ibland så pumpas pengar direkt i i statskassorna. Pengar är det man köper vapen för och dessa länder är alltid bevääpnade till tänderna. Men ingen ylade när bandvagn 206 såldes till Kina och Pakistan. En lejonpart av svensk vapenexport består i radarsystem och annan teknlogi d.v.s. sådant som man ej kan avfyra. Betänk sen hur många lastbilar som finns i en svensk infanteribataljon!!! Skall vi sluta sälja lastbilar bara för att man kan montera en missilramp på flaket? Lek sedan med tanken att endast Iran och Nordkorea skulle ha kärnvapen för då skulle sannolikt vår värld se annorlunda ut. Med det så menar jag att vapen och en styrkejämvikt kan vara fredsbevarande och förhindra konflikter. Att sen försäljning och delande av utvecklingskostnader bidrager till att vi har bra grejer i vårt eget försvar ser jag som en bonus.

  Men om det är någon som skall ställas inför domstol i detta land så är det landsförrädaren Bengt Westerberg, du vet han som tillsammans med Olof Palme såg till att vi fick svängdörrar på gränsen och resultatet kan man dagligen läsa i tidningarna. Att han sedan krönte sin karriär på Rövarkorset var kanske naturligt för en man som vägrade vara i samma studio som demokratiskt valda företrädare för ett parti (Ny Demokrati).

 2. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2012-03-08 10:56)
  Du har en hel del poänger i första stycket. Sverige har sedan 1940 haft hög svansföring som demokratins förkämpe nr 1 på jorden när det gäller ord. Men inte i handling! Det är och har varit rent pinsamt. T ex den nazistiska transittrafiken genom Sverige och kramandet av diverse kommunistdiktaturer och kommunistgerillor runt världen. När vår kung hälsade på sin yrkesbroder i Saudiarabien var det två monarkiers statschefer som möttes och beströdde varandra med presenter. Vi är mer demokratiska i Sverige det håller de flesta med om. Men någon världsfrälsare när det gäller demokratiskt statsskick är vi då rakt inte.

  Sedan kallar du en f d partiledare för ett av våra demokratiska partier för landsförrädare. Det ordet har använts av extremhögern i Sverige om flera andra politiker i demokratiska partier under årens lopp. Att på det sättet kriminalisera politiker som tycker att vi ska ha en human flyktingpolitik är i sak felaktigt och dessutom olämpligt. Det kan trigga igång någon idiot som tar allt bokstavligt. Landsförräderi är ett av våra allvarligaste brott och jag minns mina kokheta reaktioner när jag som kadett på Krigsskolan upplevde spionen överste Stig Synnergrens landsförräderi. Det är i sådana sammanhang ordet hör hemma!

 3. Mr Cool

  Jo, det var lite hårda ord om Westerberg men jag var lite nyfiken på din reaktion därav provokationen och jag ber om ursäkt för den. Jag sympatiserar inte på minsta sätt med extremhögern utan tar russinen ur kakan från alla partier. Jag har också en tro att partierna som är representerade i riksdagen utifrån sitt perspektiv försöker forma ett bra Sverige. Vi skall heller inte tycka lika för det vitaliserar.

  Jag har själv gjort militärtjänst och mig veterligen hette ÖB på den tiden Synnergren men jag antar att det var Stig Wennerström du avsåg. Men namnet kanske var för likt Westerberg….he he.

 4. Mr Cool

  Tillägg….att jag kom ihåg att det var Stig Synnergren berodde på att han vid ett tillfälle inspekterade en av våra övningar. Som en slutkläm skulle han för oss presentera ett omdöme på en stor tavla efter övningen. Han hade ursprungligen skrivit ”Jag är synnerligen nöjd med det jag sett idag” men någon vitsmakare hade ändrat texten till ”jag är synnergren nöjd med det jag sett idag”.

  En liknande incident upprepades på en företagskonferens som jag deltog i som hade mottot ”Kunden i fokus”. När vår VD stolt skulle avtäcka ledordet hade någon ändrat det till ”Kungen är fikus”. Jag kan än idag skratta åt detta.

 5. Alexander Hed

  Sveriges Konung for till Saudiarabien 1981..i den delegation han hade med sig var aven svenska foretagare med, bla Tore Wretman..vad har Plame med konungen att gora> Konungen ar fobjuden att i princip saga nagonting av vikt..Olof Plame pratade pa for 100personer..han var passionerad emot ”kapprustning” men sysslade sjalv med att beframja den samma med forsaljning av ett faltartilleri till Indien..en verklig oroshard och orsak till en livsfarlig kapprustning. Palme var med andra ord en hycklare eller shizofren eller bade ock.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Alexander Hed (2013-02-17 11:42)
  Njae, hycklare kan jag gå med på. Vapenaffärer med diktaturer handlar om hyckleri. ”Vanliga” affärer med suspekta diktaturer urartar ofta till ”vem skriker högst”?
  Kommunistdiktaturen Kina går bra men demokratin Israel skall bojkottas. Om nu inte Israel kan kallas ”teokrati”. Väldigt mycket gamla testamentet som rättesnöre är det. Telias påstådda bestickning av en diktatorsfamilj är naturligtvis fel men Teliaförsäljarna har gjort vad de kunnat för att sälja, vilket skapar jobb i fabrikerna hemma i Sverige. De gick kanske över gränsen men har inte gjort det de gjort för egen vinning. En 10-personersdelegation från Umeå åker till Vietnam för ömsesidigt utbyte på skolområdet. Hur är det med de mänskliga rättigheterna i detta ”befriade land”? Knäpp tyst har det varit från dem som skramlade pengar till kommunistsidan i Vietnamkriget i alla fall. En öronbedövande tystnad. Hyckleri skulle kanske vara ett särskilt skolämne??

 7. Alexander Hed

  Israel har sa vitt jag forstar inte kopt vapen av Sverige..och man kan inte bli halvt gravid, antigen saljer man vapen eller sa saljer man inte vapen..det ar en stenhard bransch dar kvalitet inte spelar nagon roll..manga samhallen fungerar inte utan mutor..inga mutor..ingen affar, trots vackra ord om lagstiftning och transparens. Det har varit tyst om Vietnam i Sverige sedan i April 1975…Vietnam ar en kommunistisk diktatur med idag inslag av marknadsekonomi & korruption/nepotism med liten hansyn for mannskliga rattigheter..Palme erkannde i ett tal redan 1968 att Nordvietnam inte var en demoktrati och de manniskor som samlade pengar pa 70-talet(FNL-rorelsen) blev tysta efter att kommunist-vietnam slukat hela landet…att betala mutor vid vapenaffarer ar vanligt aven i det korrupta EU-landet Grekland..darav deras overdimensionerade forsvar.
  Borde inte alla regeringar i Sverige och Palme pa sin tid ha erkannt for svenska folket vad vapenaffarer innebar??
  Och om man vill ha denna verksamhet eller inte? vari lag Palmes kamp mot kapprustning?? i vackra ord? Indien-Pakistan ar en grotesk konflikt som pyrt i 60ar dar enorma varden satsas pa vapen istallet for mannsklig utveckling..Plame var en aktor i denna tragedi samtidigt som han pratade om ”kamp mot kapprustning”???

 8. Alexander Hed

  Varken Kina eller Israel koper svenska vapen…Kina koper fran Ryssland som garna saljer allt som gar att salja i vapenvag..Israel koper fran USA som endast hycklar i sin kamp mot mutor som man sjalvklart betalar bla i Saudiarabien dar detta Comprador-system gjort en del affarsfamiljer i maskopi med delar av kungafamiljen,enormt formogna och samtidgt,ironiskt nog det saudiarabiska forsvaret(flyg/arme) fullstandigt verkningslost..man har kopt mer vapen an man har utbildad personal till och inkompatibla vapensystem…Saudierna forvantar sig USA-hjalp vid vapnad konflikt, sjalv ar man inte i stand att forsvara sig sjalv trots denna vettlosa kapprustning..

 9. Alexander Hed

  Visste inte att Sverige haft hog svansforing vad galler att varna eller framforallt att prata om demokrati sedan 1940?? Upplevde inte vad jag last att Per-Albin Hansson pratade sa valdigt mycket om demokrati..i omvarlden..det var val mer ett Socialdemokratiskt-Edward Persson-folkhemssverige han talade om..Palme pratade sig varm om demokrati,manniskovarde och mot kapprustning, saker som rimmar illa med vad han verkligen gjorde.
  Vapenhandeln ar inte en normal handel och exportindustri idag handlar tyvarr om mutor, inte kvalitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.