Storuman klättrar

Storuman klättrar ordentligt på näringslivets rankinglista ehuru från en nästjumboplats. Kanske beroende på en optimism som spirar ur gruvplaner och vindkraftsplaner men också på att kommunen nu ägnar sig åt vettiga saker i stället för 25-miljonersslöseriet för att under 1½ år tjäna 6 minuter och 30 sekunder per flygresa till Stockholm. Under tiden de tokerierna drabbade kommunen låg vi parkerade i botten på näringslivets ranking så det var ju ett mått på näringslivets uppskattning av de svindlande affärerna.  Klokt näringsliv!

Det kan bara bli bättre när kommunen använder skattebetalarnas pengar med det förstånd skattebetalarna har rätt att kräva. T ex skapa en kommun som det är attraktivt att bo i och turista i. Här är en hel del på gång som kan ge ytterligare lyft. Det som är lite dystert är situationen för kulturhus i Tärnaby och jag är liksom andra inne på att nu strunta i norrmannen som äger fd Folkets Hus och starta en förstudie för nybyggnad. Eftersom det är driftskostnaderna som blir den kostsamma biten i framtiden är det ofta klokast att bygga nytt. Ombyggnation kostar ofta lika mycket men ger inte optimala lokaler. Gruvprojektet kommer att innebära att risken för överskott på lokaler i Tärnaområdet är obefintlig så det är bara att köra!!

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Janne

    Kommunalrådet med tjänstemän har väl blivit duktigare på att springa runt och bjuda på bullar. Det är ju sådant som avspeglas i näringslivsrankingen.

  2. Jimmy Lindberg

    Jag tror det är en Mörtzelleffekt. Han är duktig på PR och på att sprida ett positivt skimmer över kommunen. I de flesta mätfaktorer går Storuman framåt i alla fall i enkätfallet, i statistiken är det däremot minussiffror på företagande och entreprenader. Helt klart bra siffror. Det ska bli intressant att följa utvecklingen, jag jobbar med samma frågor i en annan kommun så vi antar utmaningen! Jag hann dock inte tillträda innan denna mätning som sammanställdes i höstas men till nästa år ska vi se om det finns någon Lindbergeffekt.

  3. Håkan Rombe

    Svar till Janne (2012-04-27 07:52)
    Det är nog inte själva bullarna som är poängen. Politikerna har all anledning att ta reda på hur företagarna har det eftersom det är företagarna som är motorn i vårt välstånd.

  4. Håkan Rombe

    Svar till Jimmy Lindberg (2012-04-27 08:30)
    Håller med. Det som stör mig och andra äkta liberaler är att kommunen driver företag med marknaden företrädesvis utanför kommunen och med hög riskfaktor. Skattebetalarnas pengar ska inte utgöra riskkapital i den typen av företag. Det är inte heller bra att kommunen sköter så mycket i egen regi i st f att konkurrensutsätta verksamheter. Ska vi fortsätta resa oss ur träsket på rankinglistan måste fler verksamheter ut på entreprenad.
    Det finns alltså alternativ till att sitta och rapa och fisa och trona på minnen från fornstora dar. Bra Jimmy att du har ambitioner för inlandskommunerna!

  5. B-G. Burman

    Hej Håkan, bra att du delar vänsterns syn när det gäller att bygga nytt aktivitetshus i Tärnaby. Varför krusa en fastighetsägare som inte är seriös i förhandlingar. Nä bygg nytt och spara massor av pengar på driftskostnader och låt norrbaggen behålla ett öde Folketshus.
    Om gruvplanerna blir verklighet behövs verkligen en bra aktivitetshus för att alla skall trivas och bo i Tärnaby.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.