Med ändan bar.

Kvällens uppdrag granskning var som vanligt av-slöjande….  Nu gällde det imamers kvinnosyn vilken avslöjades vara allt annat än jämställd.  Flera imamer tyckte att månggifte var tillåtet, slå sin hustru kunde vara tillåtet. Alltså rena olagligheter enligt svensk lag. Uppdrag granskning berörde ändå inte s k hederskultur och manligt förtryck av kvinnor på andra sätt, t ex utegångsförbud, äktenskap för underåriga etc. Enligt liturgin Janne Josefsson avslöjades imamerna först i slutet av intervjuerna när Josefsson plockade fram bevisen i form av inspelningar. Många fiolliknande ansikten kunde beskådas.

Det är kanske dags att inte vara allt för överslätande i sådana här frågor. Kvinnoförtryck förekommer och har förekommit även inom kristenheten, klädselpåbud, kvinnans underordning och bihang till mannen etc. Detta får inte glömmas bort när vi nu bevittnar Josefssons striptease på vissa imamer inom islam.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Arbetare

  Som att se tillbaka 50-100 år i tiden i Svedala.
  Bidrag ska dra in till de som inte följer lagen naturligtvis!

 2. Anna

  Jag kanske är alltför generaliserande när jag säger att religionsutövare har en tendens att vara kulturkonservativa. Utveckling av mänskligheten sker inte i dessa sammanhang. Den svenska kyrkans utveckling hänger väl främst ihop med att kyrkan inte längre har något att säga till om och att de därför blivit tvugna att förändra sina värderingar för att passa vanligt folk.

  Men religionens makt över kulturen lever kvar på många sätt. Du har själv nämnt några som om de vore självklara sanningar.

 3. Monika Beije

  Tänker mig ett senario där Sveriges regering och riksdag nu,pga det focus som uppstått tack vare ”Uppdrag gransknings”program,tog itu med problemen kring den muslimska tillämpningen av jämställdhetslagarna samt säkerhetsproblemen med slöjbärandet..Sålunda skall det i fortsättningen inte vara tillåtet att skilja på kvinnor och män i deras lokaler eller på andra ställen.Alla skall i fortsättningen utöva sina riter ,gemensamt.Anledningen till att kvinnor och män inte får vara tillsammans är,enligt den muslimska läran att ingenting får störa männen när de ber…..Tycker att det är upp till var och en att tänka om och skärpa sig.Om de ser sig om i det land de nu bor i och vill tillhöra så förekommer ingen uppdelning någonstans.
  Slöjor är vidare en säkerhetsfråga. Om de bär slöjor inomhus hos sig själva är en sak men att utomhus eller i offentliga sammanhang bära”mask” anser jag vara ett hot och en säkerhetsfråga som inte minst polisen bör ha allvarliga synpunkter på..

  De olika uppgifterna som framkom beroende på om de var medvetna om att de var filmade filmade eller ej,är oroväckande.Det tyder på att det inte går att lita ens på ”troende” som ska vara förebilder för oss andra.Detta fenomen förekommer inom alla ”troende” församlingar och det är beklagligt var det än förekommer.

  Det hymlas enligt mitt förmenande för mycket med religionerna.De styrande vill eller vågar inte sätta ner foten eftersom det kan inverka menligt på rösternas antal…Trosfrihet är bra liksom yttrandefrihet men att förtiga och sopa under mattan det som är helt uppenbart menligt för det svenska folket är rättsvidrigt.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Anna (2012-05-21 08:26)
  Kan bara hålla med. Visst är det väl kulturkonservatism när man håller fast vid tusenåriga läror och dogmer som kullkastats av den naturvetenskapliga forskningen för hundratals år sedan. Och forskarna i fråga riskerade huvudet och i en del fall blev av med huvudet. Och kvinnor brändes som häxor för bara drygt 300 år sedan med kyrkan synnerligen inblandad. Vilket förtigs när så ske kan.

 5. Håkan Rombe

  Svar till Monika Beije (2012-05-21 08:48)
  Skriver under på allt. Det hymlas med många saker för att man är rädd för sanningar om den egna byken. Jag tycker man kommer en bit på den rätta vägen om man är glasklar om de mänskliga rättigheterna. Kvinnans situation inom de stora religionerna är i många fall helt oacceptabel. Klädkoder som skall följas som innebär stor inskränkning i rörelsefrihet, ett slags klädmässigt fängelse som endast gäller kvinnor. Könsstympning på flickor och pojkar är totalt oacceptabla riter. Indianerna i Sydamerika offrade unga tjejer till gudarna i Anderna. Könsstympning är av samma sort men lindrigare, för offren får ju behålla livet, men borde kallas grov misshandel och straffas därefter. Här tassar regeringens företrädare som katten runt het gröt. Ömma tår!! Läser en bok av Thomas Paine just nu. Boken skrevs i slutet av 1790-talet och heter i fri översättning ”Förnuftets tid” (The Age of Reason). Paine vrider sig nog i sin grav när han ser ned på moder jord anno 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.