Vindkraftsmotståndet.

Argumentationen mot vindkraft är inte lätt att förstå. En möjlig förklaring är att motståndarna vill ha elenergi men godtar bara att den produceras någon annanstans där andra än en själv blir störda. Alternativen för produktion av el, kärnkraftverk, oljekraftverk, stenkolskraftverk, vattenkraftverk etc tycks också ha fått nya beundrare. Men bara om dessa miljöförstörande produktionsformer finns någon annanstans än där en själv bor. Naturligtvis och säkert som amen i kyrkan. Det känns tryggt att stå på säker mark.

Argumentationen är rikhaltig med en diger katalog på "nätet" på hemskheter som drabbar alla i närheten av vindkraftverk. Argumentkatalogen används flitigt överallt där det planeras vindkraftverk som innehåll i insändare och inlagor. Jag var till en av Sveriges största turistdestinationer Gotland för en vecka sedan. Nu råkar också Gotland vara Sveriges vindkrafttätaste län så jag turistade omkring med stor nyfikenhet. Ingen jag träffade klagade på Gotlands vindkraftverk, turismen blomstrade som vanligt o s v. Jag såg åtskilliga väderkvarnar på landsbygden som torde ha varit vindkraftsverkens motsvarighet i gångna tider. De förde nog mera oväsen än de vindkraftverk jag besökte. Trots hårda vindar var det först på 200 m avstånd som man kunde höra ett svagt svischande ljud som faktiskt var lägre än vindens sus i trädkronorna. Ingen har väl ännu krävt att avskaffa alla trädkronor? Men det kommer väl? Inga avspärrningar och förbudsskyltar mot tillträde upptäckte jag. Kort sagt. efter ett tag är det ingen som bryr sig att de finns i likhet med de blinkande radio/TV-master som finns överallt i vårt land.

Oljud är icke önskat ljud. För mig är inte Bruce Springsteen oljud om jag bara har kommit ihåg att ta hörselskydden med till konserten. En inande mygga i sovrumstaket kan dock få mig att explodera i mordiskhet. Den överlever inte många sekunder. Det beror på att en inande mygga är ett rovdjur som tänker suga mitt blod. Ljudet från ett vindkraftverk på minst 600 avstånd torde inte vara hörbart i ett sovrum och dessutom suger de ej blod. Om man kör bil, motorcykel, motorbåt, snöskoter etc ofta som rent nöje har jag faktiskt svårt att förstå upprördheten över det knappt hörbara ljudet från vindkraftverk. Ska vi sanera ljudmiljön är nog vindkraftverk de ljudalstrare som vi ska ge oss på som sista åtgärd om vi vill leva i fullständig tystnad. Ett geografiskt område utan mänsklig aktivitet, utan produktion, utan maskiner och utan susande trädkronor och följaktligen tyst och sterilt är nog inget en folkmajoritet i ett utvecklat land vill leva och bo i.

Etiketter: , , , ,

14 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag tror på vindkraft, och jag tror att den kommer att utvecklas, kanske så att man när man i framtiden bygger hus, också bygger ett eget litet vindkraftverk för att själv klara av elförsörjningen??

  2. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-06-10 11:50)
    Det tror jag också! Det finns nya modeller på ”gårdsvindkraft” som överglänser allt tidigare i den vägen. Min skolklass bodde omkr 1957 i Kåtaviken några vårvinterdagar. Där hade man ett vindkraftverk på taket som när det stormade lät som ett startande attackflygplan. Men det gav oss ljus och hade ett behjärtansvärt ändamål så vi somnade utan problem. Utevistelse i fjälluften gjorde sitt till. En massiv majoritet i riksdagen har bestämt vindkraftsutbyggnaden så det är bara att gilla läget oavsett om man vill eller inte.

  3. Mr Cool

    Vindkraft skulle vara helt perfekt om den löste våra energibehov och var kostnadseffektivt. Men det är den i särklass dyraste energikällan och fungerar bara ibland samt kräver dessutom reglerkaft. Läs gärna på vad elcetifikat innebär så blir konklusionen enklare. Danmark har Europas dyraste el p.g.a. vindkraften. Vindkraft är rent flum med dagens teknik och ingt land med likvärdiga klimatiska betingelser satsar på den.

  4. Håkan Rombe

    Svar till Mr Cool (2012-06-11 10:30)
    Det finns en massiv majoritet för vindkraft bland befolkningen, i kommunfullmäktige i landets kommuner, i landstingen och inte minst i Sveriges Riksdag. Det är en rejäl uppförsbacke att övertyga alla dessa om vindkraftens skadlighet.

  5. Framtiden

    Det är och kommer att vara en affärside att bygga och upplåta mark till dessa vindkraftverk, men någon vidare affär att köra dessa utan subventioner går inte i nuläget iaf. ca 26 öre per Kw (dock med reservation för senare uppdatering). Ändock är det precis att det går plus.( Ca 50 öre tot). I USA har de lagt ner nyidrftsatta och de under uppbyggnad, ( ca 60000 st). Men är du beredd betala ca 2.50 per kw,(Ca 1.20idag) då är det okay måste erkännas, men jag är inte beredd att betala det!

  6. Nej, nej, nej.

    Nej till allt verkar vara framtiden här på jorden. Bl.a. nej till gruvor för dom skitar ner och nej till vindkraft för den är på tok för ren. Stenåldersromantiker säger nej till allt som bekant.

  7. Mr Cool

    Håkan, vindkraften är inte skadlig utan bara för dyr med dagens teknik. Men låt gärna de som vill betala mer för just vindkraftsel göra det men jag vill inte betala flummandet. Ett motargument brukar alltid vara vad slutförvaringen av exempelvis kärnavfall kostar i framtiden. Den argumentationen är lika ihålig som om man på 1600-talet skulle göra en prognos över trafikdödens konsekvenser på 2000-talet. Vi vet inte och kan ej heller se in i framtiden.

    Den politiker som inte bejakar vindkraften är politiskt död eftersom man i PK-Sverige MÅSTE ”tycka rätt” i vissa frågor. Den som inte gör det när det gäller vindkraften kommer att anklagas för att personligen vilja mörda isbjörnarna och andra hemskheter. Kanske vissa vänsterelement ändå blir blidkade om man Halalslaktar dessa i stället? Till det hör också tvånget att bejaka olönsam järnväg (Botniabanan) som över tiden kommer att behöva massiva subventioner för att existera. Att det sen finns ett folkligt stöd för vindkraften behöver heller inte betyda att det är rätt eftersom jag tror att även Hitler åtnjöt ett sådant för sina ideer på sin tid.

    Men som en kärring från Säffle sa ”vad ska vi med kärnkraften till då vi har elektriciteten”.

  8. Håkan Rombe

    Svar till Nej, nej, nej. (2012-06-11 23:11)
    Det finns orsaker till att glesbygden är gles som inte har med yttre omständigheter att göra. Problemkomplexet heter ”motstånd mot förändringar”. Alla vi människor lider av den åkomman i olika grad.

  9. Håkan Rombe

    Svar till Mr Cool (2012-06-12 14:37)
    Vi som inte vill att glesbygden ska dö sotdöden anammar vindkraften och gruvorna om dessa ger jobb. Ett stort antal vindkraftstekniker utbildas nu och kommer att få jobb lokalt där vindkraften tas i bruk. Snöröjning vintertid kommer att ge många säsongsjobb. Utbyggnaden av vindkraft ger också jobb ett par år åt många. Bygdepengar till berörda byar ger stora resurser som kan användas för invånarnas fromma. Jag kommer inte att ifrågasätta riksdagens vindkraftssatsning.

  10. EA

    Jag håller med Mr Cool, jag tycker det låter ”snurrigt” med all denna vindkraft som blivit så oerhörd populär från höger till vänster. Under projektets gång börjar man nog komma till insikt och som sagt, vem vill betala det dubbla för elen då det redan gnisslar. Den som tjänar på det här är tillverkarna och det slösas enormt med resurser och energi som skulle kunnat gå till vettigare.

  11. Mats

    Före Fukushima var det lätt att som CarlOlof i sin Armani att raljera i energifrågan.
    Nu måste vi tänka på framtiden inte gamla armanikufars råd.
    Det rena är rent.

    Fukushima kommer att sprida sin dödliga orenhet över jorden i århundraden och tusenden. 85 ggr Tjenobyl och inte inneslutet. Inte åtgärdat annat än daglig bevattning som släpps ut i havet.
    Ren energi är värd sin vikt i….människoliv.

  12. Mr Cool

    Håkan, din lokalpatriotiska inställning i frågan är fullt förståelig särskillt mot bakgrund av ditt politiska engagemang. Visst har vindkraften tillfört bygden och dess invånare ekonomiska tillskott men det har även vattenkraften gjort över tiden. Jag har själv släktingar och bekanta som tjänat bra med lön och traktamenten på vindkraftprojekten men jag har även noterat det stora tillskottet av kostnadsfritt byggnadsmaterial (bl.a. omdirigering av betongbilar till husgrunder)till hus och sommarstugor som skett. Så visst har det varit ett lyft för många.

    Men jag kan med glädje ibland återse det vattenkraftverk som min farfar byggde i regionen(likström/belysning) på 20-talet som faktiskt fortfarande var i drift för några år sedan.

  13. JT

    ”En möjlig förklaring är att motståndarna vill ha elenergi men godtar bara att den produceras någon annanstans där andra än en själv blir störda”

    Det är just det som är anledningen till att det byggs vindkraft i Storuman och inte där den behövs. Motståndet är helt enkelt för starkt i södra Sverige.

    I Storuman produceras redan 20-25 gånger mer ström än den som förbrukas i kommunen, så det argumentet gäller inte för Storuman…

  14. Håkan Rombe

    Svar till JT (2012-06-20 14:13)
    Det är väl bara bra för sysselsättningen att vindkraftsbolagen kommer till oss i norr. Hundratals kommer att få sysselsättning som vindkraftstekniker och många sysselsätts i snöröjning och annat vägarbete. Vi måste väl ha större krav på tillvaron än att vara uppfödningsområde för rovdjur och vilområde för undersysselsatta homo sapiens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.