Ryssland på väg.

Ja vart är Ryssland på väg under Putin? För 15 år sedan var Ryssland en nybliven demokrati med små inslag av det totalitära arvet från kommunismen. Nu liknar Ryssland alltmer en diktatur med små inslag av demokrati. Fria val? Knappast. Pressfrihet och etermediafrihet? Knappast. Frihet för folket ? Knappast. Under Putins tid vid makten (alla vet att det är Putin som bestämmer oavsett om han är premiärminister eller president) har kontinuerligt små steg tagits mot mer diktatur, mer ofrihet och vad som är farligast, ren unken nationalism!

Det är oroväckande att Putins stormaktsdrömmar tar sig allt konkretare uttryck. De forna sovjetrepublikernas som återvunnit sin frihet har allt oftare Putins Ryssland i hälarna med stor inblandning i deras interna angelägenheter. Finland, som aldrig varit en sovjetisk republik och i 100 år varit ett fritt land, får i dessa dagar höra hotfulla synpunkter från Ryssland på sitt deltagande i Natoövningar.

Sverige nedrustar trots varningssignalerna från öster. Det kan vi få betala dyrt i framtiden. Vi har inget lärt sedan nedrustningen på 1920-30-talen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.