Republikanska föreningen i medvind

På bara 3 år har antalet medlemmar i Republikanska Föreningen ökat från 3 500 till över 10 000. Så småningom tar "Upplysningen" fart även i Sverige med drygt 200 års fördröjning. Egentligen är det pinsamt att vårt statsskick, monarkin, är ett Skansen i jätteformat. Eller ett Rikshistoriskt Museum.  Det är bara när man åker till Norge man slipper gömma sig, de har ju också den kroniska åkomman att dyrka och tro på avelsbetingad överhet. Hundkennel i mänsklig variant.

Eller handlar det om att det är bekvämt att slippa välja? Köpa tandkräm är ju också ganska ansträngande. Vilken sort ska man ta av alla 57 varianterna? Så en "kung av Guds nåde" är väl den optimala bekvämligheten för då slipper vi välja överhuvud taget. Och en enda tandkrämsvariant, tandkrämen "Tandkräm".

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. EA

  Jag tycker det mest bedrövligt att kungahuset fått sig en ny era genom den här regeringen. Ta bara vargjakten, vad har vargen åsamkat för skada som kungen direkt eller indirekt orsakats av densamma? Jag tycker man borde se över som du säger om kungahuset är berättigatt de förmånar de har och allt fiansierat med skattemedel. Bidrag och bidrag ses med olika ögon beroende vem eller vilka det ges till. Sosseregeringarna är inte mycket bättre i den här frågan, men tvåkammarriksdagen avskaffades då i alla fall under den regeringen. Även om det var så sent som 1971. Kungen har vad jag kan förstå ingen formell makt, men har titeln som landets överhuvud. Stämmer inte det?
  Nåja någon stor fråga tycker jag ändå det inte är. Det finns ju mycket värre saker hänga upp sig på. Varför är vädret så kallt och med det badvattnet. Det tycker jag vi ska rösta bort. Ha, ha!

 2. Håkan Rombe

  Svar till EA (2012-07-01 17:45)
  Kungen har ingen formell makt men är t ex ordförande i utrikesnämnden. Han är även förskönad med en generalsuniform trots avsaknad av kompetens för en generalstitel. I utrikes sammanhang är kungen statschef för Sverige och behandlas som en vald president. Utrikiska valda presidenter måste föra pinsamma låtsassamtal med vår julgranspyntade kung av formella skäl innan de verkliga samtalen förs med vår statsminister, utrikesminister etc. Monarki är rent ut sagt ett spektakel som överlevt sin tid i över 100 år. I USA och Frankrike i över 220 år med undantaget Napoleon som gav sig själv kejsartitel tills ändalykten på en liten ö i Atlanten.

  Kungen kan inte som Karl XII starta krig och leva rövare i andra länder men monarkin skadar ändå synen på vad demokrati är vilket är allvarligt.
  Inget parti vill förlora röster på att i riksdagen kräva republik vilket innebär att monarkin kommer att fortsätta i det oändliga trots att monarkin måste kännas genant för de flesta av våra toppolitiker. Det går ju inte att kritisera t ex Putin för odemokratiska tendenser när vi själva har en statschef som hör hemma i sagoböcker för barn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.