Kommunal tyssstnad

 

Storuman Energis jätteförlust på 16,5 miljoner skulle uppenbarligen undanhållas skattebetalarna. Ända sedan jag upptäckte förlusten under bokslutsfullmäktige i april har det hyssjats och ojats. Om förlusten kom ut skulle det äventyra hela bolagets existens och därmed skulle kommunen åka på en jättesmäll, aktiekapital och stora borgensåtaganden. Så småningom kom jag efter analys fram till att tystnaden var till för att rädda ansiktet på de elförsäljningskåta politikerna och vissa kompisar.
På fullmäktige i Tärnaby 19 juni tog jag upp frågan offentligt men inga media var närvarande så tyssstnaden var fortfarande obruten. Jag skrev i början av maj ett brev till ett urval politiker i varje parti där jag ventilerade mina åsikter och krävde att kommunen skulle avveckla sitt ägande senast 2014. Sedermera insåg jag att kommunen hamnade långt längre in i ett moras av stora åtaganden och risker och skrev 21 juni ett brev till alla fullmäktigeledamöter och suppleanter där jag skärpt kravet till en snar avveckling av hela aktieinnehavet. Även nu höll järnringen, inget läckte ut till media.
Jag började redan i april må illa över att fullmäktigeledamöterna förväntades vara tysta om jätteförlusten och därmed föra sina väljare bakom ljuset. Vilka är mina uppdragsgivare i fullmäktige? Väljarna, allmänheten och skattebetalarna naturligtvis! Jag kunde inte freda mitt samvete längre utan beslöt att frågan om Storuman Energi och dess jätteförlust skulle diskuteras öppet som det anstår en demokrati. Första gången var alltså KF 19 juni. Brevet 21 juni till alla ledamöter fick ingen verkan massmedialt. För ett par dagar sedan skrev jag om Storuman Energi på min facebooksida. Fortfarande inga reaktioner. På fullmäktige i går beslöt jag mig för att dra ut säkringarna och se till att väljarna inte fördes bakom ljuset. Jag, Erik-Abel Ejderud och Allan Forsberg tillhör de modiga som vågade reservera sig mot en kompakt majoritet. Endast 2 talare anmälde sig inför beslut, Erik-Abel och undertecknad, där vi kort anförde varför vi ville ha en avveckling av kommunens engagemang i bolaget snarast. I övrigt kompakt tystnad. Inte ens oppositionen anförda av socialdemokraterna sade ett knyst för att motivera sitt ställningstagande. I sanning häpnadsväckande agerande inför sina väljare.
Fullmäktiges beslut blev att tillskjuta 12,5 milj i aktiekapital. Storuman Energi ägs till hälften av Storuman Development som i sin tur är helägt av Storumanföretag AB , ett helägt kommunalt bolag. Ask-i-ask-ägande alltså. I besluten talas bara om aktieägartillskott till Storuman Development. I detta fall fanns alltså räven längst in i grytet.
Fullmäktige hanterar i denna fråga inte sina egna pengar utan skattebetalarnas pengar.  En bolagsstämma i ett privat företag hanterar sina egna pengar. I ett privat aktiebolag hade inte VD suttit kvar många minuter efter en sådan jätteförlust som Storuman Energi gjort.
Ett huvudargument hos dem som vill fortsätta skjuta till skattepengar in absurdum till Storuman Energi är att om Storuman Energi säljer aktierna till Helgelandskraft utlöses en borgen på 16 miljoner som lär finnas i avtal mellan Storuman och Helgelandskraft. Detta borgensavtal, som är exempel på politikers inkompetens i sådana här frågor, hängs runt fullmäktigeledamöternas halsar som en snara. Röstar du inte rätt utlöses denna borgen. Detta är naturligtvis nys. I en förhandling om överförande av ägandet till Helgelandskraft ingår naturligtvis allt i vågskålen, även denna borgen. Enligt uppgift från styrelseledamöterna i Storuman Energi är Helgelandskraft villigt att ta över hela bolaget när som helst.

 

Den principiella frågan är mycket enkel. En liten kommun ska inte engagera sig i att sälja el till Stockholmare, Skåningar, Göteborgare etc med mycket stora risker för den kommunala ekonomin. En liten kommun ska inte heller starta en fabrik för tillverkning av herrkalsonger  även om kommunledningen råkar vara  mansdominerad! Storumans kommun bör snarast ta kontakt med Helgelandskraft och förhandla om en snar avveckling av det kommunala engagemanget i Storuman Energi.

8 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  Komplettering. Ett annat argument som använts för att skrämma fullmäktigeledamöterna till underkastelse är att rösta för avveckling nu innebär att man röstar för en omedelbar konkurs. Fullständigt verklighetsfrämmande eftersom Helgeland Kraftlag A/S är berett att när som helst ta över hela företaget och driva det vidare. I det läget är pratet om konkurs helt verklighetsfrämmande. Men, fullmäktigeledamöter låter sig skrämmas. Både att rösta ”rätt” och att undanhålla skattebetalarna vad man håller på med.

 2. John

  john

  Ligger nånting oknytt i den där affären. Lite av panikdrag korridorvägen för att rädda …. vem eller vad då…

  Gilla
  Svara

  4 dag sedan

  Bra att du utvecklade och berättade för allmänheten det som endast vissa kände till !
  John

 3. Håkan Rombe

  Svar till John (2012-07-22 01:09)
  Storuman Energi har varit lite av de ledande politikernas lilla lekstuga i 20 år. Tragiskt att nytillkommande politiker hoppar i galen tunna utan betänkande.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Lisbet Olofsson (2012-07-23 08:20)
  Det är ganska enkelt att förstå siffrorna även för en lekman. Men säger man att Storuman Development behöver ett aktieägartillskott på 12,5 milj i st f att säga att Storuman Energi gått med 16 milj i förlust blir det lite knepigare i sommarvärmen. Att Storumans kommun borgat fast sig för enorma belopp och drabbas av förluster i mångmiljonklassen borde få även en sommardåsig fullmäktigeledamot att reagera.Det som förvånar mest är att s röstar för tillskott av pengar och borgen utan att en enda en ställer sig upp och motiverar ställningstagandet. För att stötta någon höjdare i partiet?

 5. Linda

  Borde det ändå inte i slutändan vara så att även om vi (skattebetalare) får betala en summa för att ”skiljas” från detta företag så borde det väl i slutändan bli billigare än att sätta in miljoner lite nu och då för att företaget/lekstugan ska gå runt?? Stå på dig Håkan.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Linda (2012-07-26 21:22)
  Bra tänkt. Det blir bara dyrare varje gång och nu är skattebetalarnas riskvilliga kapital långt över alla rimliga nivåer. Det krävs lite civilkurage och kunskap för att avsluta sådana här följetonger innan bubblan spricker med en stor smäll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.