Tillväxtvärket har kalas!

Följande artikel i dagens Expressen visar även på andra problem med detta verk. Värket suger!

http://www.expressen.se/ledare/johannes-forssberg/johannes-forssberg-lyxliv-i-byrakratin/

Ända sedan 1960-talet har staten på olika sätt försökt åstadkomma tillväxt över hela landet. Resultatet är inte lysande. Glesbygden har avfolkats med obönhörlig hastighet trots alla försök att med konstgjord andning stoppa utvecklingen. I början av utvandringen från glesbygd for folk mot sin vilja, numera tycks det som om ungdomen reser iväg med ett glatt leende. Man reser inte från något utan till något. Till områden med utvecklingsmöjligheter, massor av människor och ett rikt kulturliv. Varför? Fråga dem som sticker!

I början av regionalstödsperioden utnyttjades stödet av lycksökare som kom i flotta bilar, kostym och slickat hår och bjöd lokala politiker flott på restaurang där luftslotten presenterades. Sedan kom de dragandes med en väl begagnad maskinpark och efter  ett fåtal år var det kaputt och så drog de vidare med statens regionalstöd i fickorna. Ett av de största luftslotten var att göra Vilhelmina till ett svenskt Silikon Valley på plastsidan. Ca 500  miljoner lär ha pumpats in i plastens Mecka Vilhelmina. I dagens penningvärde någon miljard! Något blev ju kvar men knappast värt priset skattebetalarna fick betala.

I dag satsas ett par miljarder pliktskyldigast för att få små partier i alliansen som vill profilera sig att må bra. Dessa miljarder medverkar inte till den gruvboom och vindkraftsboom vi upplever. På så sätt har vi tur. Malmen och marken för vindkraft går inte att flytta söderut. Dessa naturresurser lever helt på egna meriter och nödvändigt kapital strömmar till utan det kalasande Tillväxtverkets hjälp.

Vi kan inte komma runt de fundamentala nackdelar vi har i det kunskapsbaserade näringslivet.

1. Vi är för glest befolkade. T o m ett centrum som Umeå är egentligen i minsta laget.

2. Studiebegåvade ungdomar drar till centra som Umeå, Stockholm, Uppsala, Göteborg o s v.

3. Vi lider brist på entreprenörer. Det är ofta de företagssamma som sticker. En del blir sedermera miljardärer i städer som Umeå.

4. Vi ligger långt från de stora marknaderna.

5. Vi lider brist på goda säkerheter för lån. Bankerna belånar överhuvudtaget inte fastigheter i glesbygd.

Med dessa obönhörliga nackdelar i åtanke är det kanske vi i glesbygd som borde få ta del av kalasen och lyxmiddagarna som Tillväxtverket ägnar sig åt! Som tröst!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. lf

  Ja du Håkan Rombe.Du ställer frågan till de som sticker.Så har ju alla samhällen formats. Man sticker då det inte finns jobb och möjligheten att bo och leva.
  Hur tror du möjligheten att bo och leva i Långsjöby finns om 15 år.
  Samhället förändras.Jag kan säga dig i Långsjöby finns nästan ingen befolkning på 20 år.
  Det är endast skogen,malmen och i någon mån turismen som håller glesbygden kvar.
  Samhället förändras hela tiden.

 2. Håkan Rombe

  Svar till lf (2012-07-31 21:25)
  Trenden är ännu linjär. Det betyder att inom X år är folkmängden = 0 och därefter negativ? Byns folkmängd -50 pers? Nä det går ju inte! Men det är dystra räkneövningar man kan ägna sig åt. Gruvprojektet i Rönnbäcken kan ge ett uppsving för byar inom 2-3 mils pendlingsavstånd men för övriga är det fortsatt folkminskning som gäller. Det är numera dyrt och opraktiskt för barnfamiljer att bo i byar miltals från centralorterna. Arbetsresorna blir kostsamma och barnen måste åka skolbuss, affären är nedlagd o s v.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.