Sverige en demokrati?

Försvarsminister Enström (M) hade för ett par dagar sedan svårt för att kalla Saudiarabien för diktatur. Det är ju synnerligen förståeligt ur en M-företrädares synvinkel. Sverige är en monarki, Saudiarabien är en monarki så kongenialiteten är grundmurad. Lika barn leka bäst.

En professor gjorde den enkla frågan svår genom att blanda in blandformer av diktatur och demokrati. Professorn ansåg att Saudiarabien med alla mått mätt är en solklar diktatur. men sedan blir det svårare. En demokrati väljer sina företrädare i fria val, har fri press och radio-TV-media och fri åsiktsbildning. I USA tillförsäkras alla rätten att sträva efter lycka. (Inte få lyckan serverad av staten!) Från statsmakten oberoende domstolar är en viktig del. Jämlikhet mellan män och kvinnor en annan. Professorn meddelade att inom hans gebit sysslade man med olika grader av demokrati-diktatur.

Sverige tillhör inte eliten bland demokratier eftersom statschefen tillsätts vid samlag mellan personer där den ena kontrahenten åtminstone är "kunglig" enligt kennelböckerna. Ett slags genetiskt bingolotto.

Finland är en riktig demokrati, Frankrige är en riktig demokrati, USA är en riktig demokrati, Tyskland är en riktig demokrati. På vilken plats kommer Sverige i demokratiligan? 45:e plats?

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Sunt förnuft

  Då och då tycker jag att du blandar äpplen och päron rätt friskt i dina inlägg, kanske med avsikt men vad vet jag.
  Personligen tycker jag att det är märkligt och faktiskt rätt stötande att blanda ihop vår monarki med Saudiarabiens. Den enda likhet som finns är själva tillsättandet, skillnaden i övrigt är så stor att jag tycker att ordet stadschef i Sveriges fall är helt missvisande. Vad gäller kungahusets vara eler inte vara lämnar jag i övrigt därhän.
  Frågan om vad som är en riktig demokrati är dock en fråga som borde diskuteras mer, vad lägger vi i ordet egentligen?
  Är det en riktig demokrati när stadschefen tillsätts inte i första hand utifrån politik utan mera på utseende, ursprung och ekonomisk välbefinnande?

 2. DKockens hörna

  varför låta dig irriteras av en ”proformafigur”??
  stackarn har ju besvär med att skriva sitt namn,nog kan vi stå ut med blåblodstombolan,som enligt mig inte är mycket kungligt,(nån förhuttlat fransk officer skulle efter sägande vara upphavet till nuv.ät )
  tillbaka till den goda gamla tiden,då ”bossen/kungen var en knudsen/knutsson

  skämt åt sido: äkta demokrati har väl inget att göra med titeln på den som signerer div.papper,eller ?
  huvudsaken måste ju vara att det är demokratisk korrekta tilvägagångssätt som ligger till grund för signaturen.
  trevlig höst. Arne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.