USA mörkade Katynmassakern

Det kommunistiska Sovjetunionen mördade 1940 21857 polacker varav 4421 st var officerare och resten högutbildade polacker i största allmänhet. Motivet var att "rena" östra Polen från människor som kunde tänkas tänka självständigt och motsätta sig det kommunistiska paradiset. I den västra delen av Polen kunde Nazityskland härja fritt och visa sin variant av barbariet. (Polen hade i ett avtal mellan Sovjet och Tyskland delats upp i en Sovjetisk del och en Tysk del).

Redan 1943 hade USA full information om den Sovjetiska terrorn har det nu visat sig men höll tyst för att inte äventyra samarbetet med Sovjet i krossandet av Nazityskland. Detta tassande runt sanningen fortsatte sedan USA ända fram till år 1990. USA:s president och regering byggde sina bedömningar av Sovjetunionen med hjälp av bl a professorer på universiteten som hade Sovjetkommunismen som specialitet. Många av dessa vetenskapsmän hyste stor beundran för Sovjetunionen och Stalin och kan nog betecknas som marxister. Det är delvis på denna grund som Roosevelt hade en naiv inställning till Sovjets avsikter för världen efter kriget. Churchill förstod tidigt att Sovjetunionen skulle påtvinga Östeuropa kommunismen. Churchills farhågor besannades senare till hundra procent.

Sovjetunionen och deras nickedockor i det erövrade östeuropa representerade ondskan med stor hängivenhet.

Etiketter: , , , ,

12 kommentarer

 1. Mr Cool

  Denna massaker är mycket väl känd ute i Europa men nästintill okänd i Ryssland och Sverige. Trots Oscarsnominering tog det lång tid innan filmen Katyn av Andrzej Wadja hade premiär i Sverige, men om filmatiseringen hade handlat om ett mindre övergrepp i Vietnam på 60-talet av USA så hade uppmärksamheten varit enorm från media och PK-vänstern som vältrat sig hemskheterna. Filmen Katyn eller kunskapen om massakern kanske t.o.m. hade påverkat världsbilden för de två journalister som lekt Che Guevara i Etiopien och som kostat Sverige enorma belopp för frigivning.

  Men generellt verkar det så att just kommunistiska övergrepp ”tillhör historien” och sådant ”kan inte hända igen”. Det är därför dagens kommunister för att blanda bort korten talar om ”demokratisk socialism” d.v.s. en socialism om idag inte existerar någonstans. Kommunism kan aldrig bli demokratisk eftersom det alltid handlar om att tvinga medborgarna att leva på ett visst sätt. Att systemet sen undantagslöst leder till filtrering av information, korruption och maktmissbruk av befattningshavare är en annan sanning. Det är just alla år av socialistiskt styre som föranlett att kunskapen i Sverige är så liten om denna fruktansvärda händelse eftersom viljan att informera har saknats.

  Att USA i krigstid och senare mörkade denna händelse är givetvis åt helsike men kan förklaras av att man inte ville störa de gemensamma krigsinsatserna mot Tyskland och att man i efterkrigstid ville vara rädd om relationerna. Vi skall ju trots allt vara tacksamma för att Tyskarna fick på pälsen.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2012-09-11 17:33)
  Vill man leva längre med hjälp av skrattattacker kan man vegetera i amerikanska böcker om Sovjetunionen. Michael Sayers-Albert E.Kahn utgav t ex 1949 en bok med den praktfulla titeln ”Den Stora Sammansvärjningen mot Sovjetunionen”. I Sverige utgiven av förlaget Arbetarkultur. Detta förlag ansåg sig därmed sprida den stora sanningen om kommunistparadiset som förslavade en hel världsdel. Vad jag inte begriper är hur folk kunde vara så enfaldiga att de trodde på sådana sagor. Det fanns tidigt hur mycket som helst av ögonvittnesskildringar om helvetet bakom järnridån och i Sovjetunionen från 1919 och framåt.

 3. Arbetare

  Tänk hur skruvat historien upprepar sig men med nya förövare.
  Idag är Israel ”nazis” som förtrycker palestinier allt de kan. Och i Gunatanamo finns fortfarande en stor skamfläck kvar.

 4. Maxim Gorkij

  Bra av Håkan att ta upp detta ämne. Vi får aldrig, aldrig förglömma de mörka delarna av historien. Stalins kommunism är ett av dessa vidriga exempel och att mörklägga det vedervärdiga kan aldrig få stå framför sanningen.

  Fler mörkade i denna så kompakta tid av ondska.
  Jag rekommenderar att ni läser boken
  ”I Wienervald står träden kvar”.

  Det framkommer med tydlighet att den SVENSKE ärkebiskopen på ett tidigt stadium fick väldokumenterad kännedom om den förföljelse som startats mot judarna och andra grupper av människor.
  Informationen kom ut via en officer inom SS. En som i början trott på naziregimen men på nära håll fick se vad den gick för. Officeren stannade på sin post med övertygelsen att NÅGON måste se och kunna berätta för eftervärlden om grymheterna. Hedervärt!

  Vad gjorde vår ärkebiskop då?
  Jo! Han åkte hem till neutrala Sverige och teg.

 5. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Nej, sannerligen, det har funnits mycken ondska i världen, och den finns där fortfarande, alldelens oavsett om den säger sig komma ur vänster eller höger fascism, som egentligen är samma sak, och lika onda!

 6. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-09-13 12:36)
  Håller med. Till politisk extremism kan även fogas religiös extremism. Många extremister är blandningar mella dessa olika problemområden. T ex Behring-Breivik och bin Ladin. Religiösa extremister tycks vilja utplåna alla som inte delar deras tro. Sunnimuslimska extremister bombar shiamuslimska sammankomster o s v.

 7. Håkan Rombe

  Svar till Arbetare (2012-09-13 13:10)
  Det Tobbe Fryklund skriver i VF kan knappast ligga till grund för någon doktorsavhandling. Det blir svårt bevisa att den demokratiska världen har en dold agenda för förslavning av mänskligheten.

 8. Håkan Rombe

  Svar till Maxim Gorkij (2012-09-12 17:11)
  Ja du, det är många svenskar som varit beredda att slicka Hitler och Stalin i aschlet. Undras om inte en och annan svensk kommunistisk partiledare fått Breznjevs sugmärken på kinderna? Jag tycker det är helt rätt att namnen på kollaboratörerna med nazismen och kommunismen inte hålls hemliga. Det svenska hemligstämplandet av Östtyska och Sovjetiska informatöret/spioner är motbjudande.

 9. Maxim Gorkij

  Poängen med demokrati och ”den demokratiska världen” är väl ändock att saker och ting skall ske i ljuset.

  Dock! Har även den demokratiska världen sina brister. Hela den demokratiska världen står på tå för Kina. En av de tyngsta diktaturerna på jorden.
  Den demokratiska världen står likaledes och bockar för Saudi-Arabien vilkas demokratiska ambitioner den senaste tiden låtit kvinnor komma in på en fotbollsarenorna.

  Den demokratiska världen står för det goda, visst.
  Men den dag som var när Niazisterna bombade staden Guernica under det Spanska inbördeskriget, den dagen, samma dag… Så bombade det demokratiska Storbrittanien fattiga Palestinska byar.

  Glöm aldrig poängen med demokrati. Den SKA vara bättre.
  Den skall tåla ljuset och kritiseras för sina brister.
  Den dagen när USA och övriga Västvärlden står upp för demokratin fullt ut, då blir vi av med fattigdom och annan grogrund för terrorism.

 10. Håkan Rombe

  Svar till Maxim Gorkij (2012-09-17 18:34)
  Jag håller med dig i det mesta. En fullständig ideal demokrati med mänskliga rättigheter o s v är nog en utopi men vi bör sträva efter att nå idealet. Sverige bör ligga ganska högt på listan med undantag för den obsoleta och mossiga monarkin som får en att känna skammens rodnad. Vilka ska man köpa varor av? Om vi behöver olja och några av de värsta skurkstaterna sitter på större delen av jordens reserver får vi det tvivelaktiga nöjet att fatta ett beslut. Köpa eller inte köpa. Vi skulle nog få ett helsicke om vi vägrade handla med alla länder som ligger på den nedre halvan av demokratirangordningen. Någonstans finns dock en smärtgräns för var och en av oss.
  Och vilka är det som ytterst drabbas av bojkotter? Den vanliga människan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.