Jäviga nämndemän

Redan när jag hörde HD:s 200-miljonersbeslut att Södertäljerättegången måste tas om pga jäv tog jag mig för pannan. En hjärndöd t o m kan ju räkna ut att 1 000-tals rättegångar har skett med nämndemän som samtidigt är ledamot i polisstyrelse eller har varit ledamot av polisstyrelse. Eftersom rättvisan inte ska vara annorlunda i små mål än i stora mål måste ju ALLA rättegångar tas om i konsekvensens namn där någon nämndeman varit polisstyrelseledamot. Eller kusin med någon polis. Eller i samma idrottsförening som någon polis.

Jag har själv i forntiden suttit som ledamot i polisstyrelse i en kommun och i en polisstyrelse avhandlas endast ekonomi, statistik och liknande. Önskemål kunde framföras om inriktningen av polisarbetet i stort i kommunen men ingen inblandning i enskilda brottsutredningar av något slag ska ske och så ska det vara. I Kina, Nordkorea och Cuba fungerar det på ett annat sätt.

Jag tycker det är rent ut sagt löjligt att anklaga polisstyrelseledamöter för jäv som nämndemän mot bakgrund av hur det fungerar i en polisstyrelse. I Posomgrupper i kommunerna ingår politiker, poliser i chefsställning, själavårdare o s v. Är sådana politiker och kanske nämndemän också jäviga? Löper HD linan ut  måste mångmiljardbelopp satsas på att göra om 1 000- tals eller kanske 10 000-tals rättegångar.

I Södertäljemålet var alla i domstolen så eniga att inget annat domslut kan tänkas. Inga juridiska elfenbenstorn är värda miljardbelopp. Kan HD:s beslut överklagas till Europadomstolen?? 

I övrigt tycker jag att det är dags att slopa nämndemannasystemet i domstolar men av andra skäl än vara polisbesmittade.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.