Bankunion bra för Europa

Som framgår av debatinlägget av Lars Calmfors har Sverige all anledning i världen att gå med i EU:s planerade bankunion. Sverige är olösligt förenat med övriga Europa och är extremt beroende av utrikeshandeln för vårt välstånd. Lars Calmfors beskriver fördelarna för Sverige på ett pedagogiskt mästerligt sätt.

http://www.dn.se/ledare/kolumner/goda-skal-for-bankunion

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Pehr

  En bankunion kan i min uppfattning vara bra eller dålig beroende på utformning.

  Argumentet att ökad internationalisering av storbankerna gör att nationella myndigheter har svårt att få total överblick väger tungt.

  Dock anser jag att nuvarande förslag har stora brister. Om jag har förstått förslaget rätt innebär det att de nationella tillsynsmyndigheterna skrotas och ansvaret tas över av ett större och mer kompetent EU organ.

  Den stora bristen i denna utformning är den ökade totala risk som en sådan utformning innebär.

  Med total risk menar jag att hänsyn måste tas inte bara till sannolikheten att något inträffar utan även konsekvensen av händelsen om/när den inträffar.

  En stor central och mer kompetent tillsynsmyndighet kommer mycket sannolikt göra färre fel men förr eller senare så kommer även denna myndighet att göra grava misstag. Det är ett oundvikligt faktum.

  När så väl sker så kommer vi istället för ett eller ett par länder med en bankbubbla att ha en hel union på knä.

  Med tanke på den nuvarande bankkrisens påverkan så kan vi bara i våra värsta mardrömmar tänka oss vad en sådan storkrash kommer innebära, när den oundvikligen sker.

  Med nuvarande förslag bygger vi därför i slutändan ett mer sårbart samhälle när den goda avsikten är tvärt om.

  Vill vi istället bygga ett mer rubust samhälle så borde vi utforma den Europeiska tillsynsmyndigheten som en redundant lösning. Dvs vi behåller de nationella tillsynsmyndigheterna men införa dubbel kontroll via en extra Europeisk myndighet.

  Speciell hänsyn bör också tas i utformningen av denna nya myndighet så den långsiktigt minskar konsekvenserna av enskilda länders oundvikliga misstag snarare än att förespråka toal likrikning i hantering (vilket också ökar total risk).

  Med tanke på hur viktigt en fungerande banksektor är för samhället i stort så har vi inte råd att snåla med tillsynen och varje extra spenderad krona nu är väl investerade pengar i vår gemensamma framtid.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Pehr (2012-11-13 14:16)
  Jag kan köpa ditt förslag till utformning av tillsynen även om jag inte är lika pessimistisk avseende funktionen och säkerheten runt en europeisk tillsynsmyndighet.

 3. Pehr

  Vet inte om jag är speciellt skeptisk men jag bedömmer sannolikheten som högre än noll. Frågan är bara hur långt tidsperspektiv man tänker sig samt att inte stirra sig blind på sannolikheten att något inträffar utan även väga in konsekvens.

  Med mitt sätt att resonera är flera mindre, tätare, men hanterbara, kriser att föredra snarare än en gigantisk ohanterlig kris som dock inträffar väldigt sällan.

  Det bästa vore givetvis att bara ha mindre kriser vars effekter är väldigt milda. På ett sätt och vis att ha kakan och äta upp den. Detta kräver dock en annan utformning av förslaget (exempelvis något i linje med mitt inlägg ovan).

  Jag kan rekommendera Nasim Talebs bok ”The Black Swan” om du är intresserad av modern riskfilosofi.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Pehr (2012-11-21 04:31)
  Tack för inlägget! Har inget att invända. Ska spana efter boken trots att böckerna och älgkronorna håller på att tränga mig och min fru ur huset..

 5. Pehr

  Givetvis, bara roligt om du gillar den och hoppas den inte blir boken som välter huset.

  Den ligger högt på min lista över böcker som jag önskar alla hade läst, och då menar jag inte skönlitteratur utan böcker som ger en aha upplevelse kombinerat med insiktsfull kunskap som är användbar i det verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.