Jättestora raketer

Jättestora raketer skapar jättestora rubriker. Det brinner redan på många håll i Sverige och ute i världen redan långt före 24-slaget. I Sverige kommer minst 200 personer att behöva åka in till akuten för skador av raketer. En 13-åring fick förra året amputera ett ben när en raket exploderade i låret på honom. Jag vet inte om skadorna ökat på människor och egendom men det tycks som allt fler skador beror på avsiktliga attacker. De sjuka individer som tycker att det är OK att skjuta laser i ögonen på piloter och bussförare bangar väl inte för att rikta raketer mot folk.

Till de skador som orsakas av felaktigt användande av fyrverkerier kommer skadorna vid tillverkningen. Fyrverkerifabriker exploderar lite då och då med många dödsoffer som följd. I Nordkorea  får befolkningen njuta av enorma fyrverkerier och uppskjutning av raketer som kan bestyckas med kärnvapen. Men mat till landets svältande befolkning kan inte den kommunistiska nepotistiska regimen fixa. Miljontals lär ha svultit ihjäl under årens lopp.

Runt om i världen innebär fyrverkerier ren psykisk tortyr för djur. Inte minst husdjur som hundar och katter. Många lovande jakthundar har blivit totalförstörda av tjutande och smällande fyrverkeriprodukter.

Själv har jag efter nästan 10 år i det svenska försvaret och 50 års jaktutövning fått min beskärda del av smällar. Har man skjutit med granatgevär och pansarvärnskanoner med endast hörselvadd som skydd kan dagens fyrverkerier undvaras med en gäspning och jag undviker dem. Ett gammaldags tomtebloss skänker nog med glittrande synintryck och med hjälp av en dator kan häpnadsväckande scenerier skapas.

Eljest är allt bra, vädret är milt, elpriset är lågt och vattenkraftsverken går som tåget. Obama fixar budgeten i USA och aktiemarknaden anar redan bättre tider. Även om det tar lite tid. 2013 blir nog inte så mycket eljest när allt kommer omkring. Eljest har jag spått fel!

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.