Angiveriets förlovade land som vissa svenskar älskade.

 

Att läsa om hur kommunismen äter sin befolkning kan vara fullkomligt hjärtskärande. Tar mig igenom en bok på tyska ”Stasiland” av Anna Funder. Boken finns även på engelska och på svenska men den svenska upplagan är slutsåld. Förhoppningsvis trycks fler upplagor.  Anna Funder har intervjuat ett antal människor som endera var kommunismens offer eller som tillhörde plågoandarna på olika nivåer. En kvinna hon intervjuat var en tandtekniker som i januari 1961 födde ett barn genom s k sätesbjudning som fick svåra inre skador. Sannolikt genom att detta hände vid ett skiftbyte för läkarna och det tog lång tid innan kejsarsnitt verkställdes. Mellangärdesbråck, avsliten matstrupe mm. Babyn började spotta blod redan första dagen men läkarna i Östberlin klarade inte av diagnosen. Mamma och baby skickades hem och paret kontaktade då ett sjukhus i ”fiendeland” , som Västberlin kallades av kommunisterna, när babyn fick feber och fortsatte spotta blod. På sjukhuset i fiendeland ställdes diagnosen och det blev akut operation.  Babyn fick efter ett tag åka hem med medicin och specialmat från apotek i Västberlin. Allt såg ut att utveckla sig i positiv riktning.
Då  1961 fick kommunistregimen för sig att spärra in sin egen befolkning i ett koncentrationsläger på 17 milj invånare. Muren byggdes mellan Öst och Väst i Berlin. NU kontaktade mamman myndigheterna för att få tillstånd att köpa den livsviktiga medicinen och specialmaten i Västberlin men detta nekades henne. Den demokratiska folkrepublikens medicin och specialmat skulle duga. Det som nu hände var att babyn fick feber igen och började spotta blod. Babyn blev inlagd i Östberlin och när mamman dagen efter kom tillbaka till sjukhuset var babyn försvunnen utan att mamman fått någon information. Så småningom fick hon tag i ansvarige läkaren som förklarade att tillståndet blivit livshotande och att han fått tillstånd att överföra babyn till sitt tidigare sjukhus i Västberlin, in i fiendeland! Mammans och pappans begäran att få tillstånd att besöka sitt svårt sjuka barn nekades dem av kommunistregimen. De fick ha kontakt brevledes via av Stasi uppsprättade brev. Babyn balanserade på kanten mellan liv och död men läget stabiliserade sig.
Paret blev efter några månader arresterade för att ha låtit tre yngre män sova över i lägenheten i Östberlin som därefter haffats av Stasi för flyktförsök. Mamman förhördes under tortyrliknande förhållanden för främjande av flykt (allt finns i hennes akt som hon fått ut efter murens fall dec 1989) efter att tillsammans med sin make ha suttit inspärrad  i koncentrationslägret Hochschönhausen ett halvår utan formell anklagelse. Hon erbjöds under förhören en möjlighet att besöka sin baby i fiendeland om hon vid besöket i Västberlin stämde träff med en bekant till familjen, en ung man som stannat på rätt sida muren. Träffen skulle äga rum i en avsides belägen park. När mamman frågade vad hennes ärende var i parken blev svaret ”ingenting” . Stasi skulle ta hand om fortsättningen. Nu visste mamman genom västtysk TV att det var vanligt att Stasi drogade och kidnappade flyktingar i Västberlin så hon fattade det svåra beslutet att följa sitt samvete och avböjde erbjudandet med följd att hon även förstörde möjligheterna att återse sin svårt sjuka baby. Hon och hennes man blev dömda till 4 års fängelse i det hermetiskt slutna Hochschönhausen. Hon fick med jämna mellanrum information per brev från sjukhuset i fiendeland hur det gick för babyn. Pojken levde fortfarande, växte mycket långsamt men hade ett bra huvud och blev ”hela sjukhusets lilla favorit”. Han dikterade rörande brev till sin ”mami” som han aldrig sett sedan han var en vecka gammal. Och han visste nog knappast vad ”mami” stor för. Det massmediala rabaldret i väst medförde att paret blev utsläppta i förtid från koncentrationslägret för politiska flyktingar och utväxlade med väst mot priset 30 000 D-mark. Fångar som blev för mycket uppmärksammade i väst ville kommunistregimen gärna bli av med och på så sätt fick fattighuset Östtyskland också in värdefull hårdvaluta. När pojken var nästan 6 år gammal fick han återförenas med sina föräldrar som han naturligtvis såg som fullständiga främlingar. Med konstgjord strupe och invalidpension hade han klarat livet i 40 år vid intervjutillfället men var en krympling och sannolikt var den första tiden i Östtyskland bidragande till att skadorna förvärrades. Han tyckte dock som de flesta andra att mamman gjort rätt och var en hjältinna. Också mamman var märkt av tortyrregimens bestialiska metoder genom kroniska skuldkänslor och återkommande gråtattacker.

Ska senare komma med en blogg om hur Stasi värvade informella medarbetare, IM, på teologiutbildningarna. Intressant med tanke på Stasiprästen i Burträsk

Etiketter: , ,

13 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Ser att du ofta beskriver kommunismens illgärningar och det förtjänar säkert att beskrivas men för mig finns det illgärningar och företeelser som kanske är ännu mer angelägna, och i tiden, att kasta ljus på.
  T ex de pågående grymheterna i arabvärlden, inte minst Syrien och Iran, det inte allt för avlägsna balkankriget eller folkmordet i Ruanda/Burundi.
  Man kan även undra om inte folk i allmänhet i dag behöver påminnas om nazisternas göranden på 1930- och 40-talen mot bakgrund av Sverigedemokraternas tillväxt där många sympatisörer tidigare var uttalade nynazister. Jag ser här en parallell till nazisterna i Tyskland som även dom spelade på främlingsfientlighet/rädsla för att värva röster tills de blev så starka att det kunde ändra grundlagar och sedan visa sitt rätta ansikte.
  Ja det var en liten reflektion.

 2. Alexander Hed

  Det finns en mycket stor skillnad mellan kommunismen och andra diktature och kommunismens brott och de brott som begatts i andra totalitara system eller i etniska konflikter…fram till 1989(Berlinmurens fall) och det forrruttnade Sovjetunionen, fanns i Vastvarlden(Europa) grupper som stotte sovjetkommunismen och senare ocksa Mao-kommunismen och de roda khmererna & Nordkorea. Arbetare,studenter och intellektuella och det borjar direkt efter ryska revolutionen 1917..dessa grupper gapade i pressen,spredd propaganda och gav pa alla satt legetimitet at detta massmords-evangelium..titta Bernard Shaw,Bertrand Russel,P.O.Enquist,Jan Myrdal Jean Paul Sartre,Pablo Neruda,Olof Palme,Pierre Schori,Birgitta Dahl etcetc…
  Dessa tystade for langa tider det i deras ogon ”osmakliga”eller ”onyanserade” ”skrackskildringar” som lackte ut eller som kom med flyktingar som oftas ignorerades

  Vi har lart valdigt lite och forstat annu mindre, redan 1918 kom ryska flyktingar till Vasteuropa och berattade om det helvete som Lenin skapat i Oster men arbetarklassen trodde pa kommunismens ”fralsarroll” och tystade sjalv effektivt all kriktik emot skrackvaldet(Kirunasvenskarna).

  I kampen mot sadana bestialiteter maste man vara lyhord och inte lata ”apologeter” och ”panegyriker” kapa media.

 3. GEA

  Det här väl inget nytt i o f sig. En mörk historia som vi nu har facit på. Gammal skåpmat m a o. Hur tror du framtiden ser ut med dagens system? Vad tror du människor kommer läsa om 50 eller 100 år? Inte särskilt glatt det häller. Se bara på EU. Greklandskrisen, smuggling, användande droger, köttsnusket, gamla hästar med giftigt vaccin i och kedjor som serverar hamburgare bajs i (EHEC). Vi en gång så fattiga Sverige fick blanda bark i brödet, nu översvämmas vi av mat dagligen och allt beror bara på en sak. Girigheten tjäna pengar på allting samt miljön kollapsar av alla gifter som den tvingas rena. Skövlingen av regnskogar. Borneo är ett ställe av många. Jag tycker det ser mycket dystert ut. Människor, naturfolk drivs ut och har ingenstans ta vägen. Tycker du det är civiliserat?

  Ett litet utdrag bara som kunde bli en hel bok hur illa vi beter oss.

 4. Håkan Rombe

  Svar till GEA (2013-02-19 14:38)
  Egentligen är väldigt mycket nytt för oss svenskar eftersom vår dåvarande politiska ledning hade täta förbindelser med DDR och dessutom fanns en ”Genosse” Stellan Arvidsson som umgicks med topparna i ett visst politiskt parti. Alltför många i politik och massmedia har allför stort intresse av att det är tyst om vad som skedde i DDR och i Sverige på den tiden. Det som kan ge oss kunskap om hur ett politiskt system fungerat i praktiken är vittnesbörd från medborgare som upplevt konsekvenserna. Många i f d Östtyskland som spelade spelet och alltid hade samma åsikt som den gällande ”politiska linjen” tycker att det var bättre förr och skyller allt ont på den förhatliga kapitalismen. Anna Funder har ställlt utsagorna från plågarna och offren bredvid varandra och så kan vi ta ställning till om priset för att tvinga en utopi på folket är värt priset. Jag tycker man kan göra jämförelser med religiösa sekter när det gäller kommunismen. Man har en Bibel, Das Kapital, och gudar som Marx, Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot, Kim Jong-Il m fl och man är beredd gå över drivor av lik för att nå sitt Nirvana. Eller man kanske ska se likhögarna som offer till gudarna?

 5. Håkan Rombe

  Svar till Alexander Hed (2013-02-19 12:46)
  Jag har själv läst ett stort antal böcker som skrivits av offer för förtrycket och de böckerna fanns i stort antal redan på 1930-talet och framåt. Ingen f d vänsterextremist kan därför säga att de inget visste. Det är bara patetiska undanflykter. Håller helt med dig i det du skriver.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Peter Åberg (2013-02-18 19:31)
  Det finns många ismer att hålla reda på. Håller med om att det finns konflikter idag som är oroande i östern. Religionskrig mellan olika trosriktningar som man trodde tillhörde forntiden pågår. T ex mördar sunnimuslimer shiamuslimer i stor skala årligen utan att det bli annat än små notiser. Nazismen torde vara stendöd men vanlig simpel nationalism är orsak till många folkmord och vi får se upp med riktningar som t ex SD som tydligen har ett helt överblickbart stamsamhälle som sin utopia där alla ser likadana ut och tänker likadant och allt som är större än 9 milj är för stort. I mellanöstern finns det mycket att studera för den som vill se fröjderna med stammar och klaner. Nu råkar jag öva mig i tyska språket och ville delge vad som står i en högintressant bok om hur de olika parterna i DDR ser på sina roller och upplevelser idag efter murens fall. Vi kan ställa offrens och förövarnas utsagor bredvid varandra och det ger nog mer insikter än läroböcker i statskunskap.

 7. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  ”Den förhatliga kapitalismen!”
  Ja, för mej är det inte någon större skillnad mellan dess girighet och kommunismens!
  Båda delar misshandlar och dödar folk, utan att ens rycka på axlarna, för att få ett så bekvämt liv som bara möjligt för sig själva.

 8. Håkan Rombe

  Svar till Arbetare (2013-02-19 21:40)
  Visst finns det stora nutida problem men det är nyttigt med historiska erfarenheter när vi funderar på lösningar på problemen så vi inte hamnar i galen tunna igen. Nazismen och kommunismen är gigantiska historiska misstag som det är viktigt att det uppväxande släktet är underkunniga om.

 9. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2013-02-20 13:55)
  Om vi glömmer den ekonomiska biten så finns inte denna sataniska förföljelse av människor ända in i sängkammaren som kommunismen (och nazismen) står för. Det är därför jag försöker ta fram ögonvittnesskildringar i böcker.

 10. Fjodor

  Om vi går tillbaka i tiden, Rysslands historia har den ju alltid varit våldsam p g a olika ledare. Sista striden om man väljer kalla det så var väl när kommunisterna lät mörda fam Romanov. Säkert inte något himmelrike under deras styrelseskick, men något ännu värre fick vi ju, kommunismen. Den är inte mycket stå efter om man ser till vad den åstadkommit. Nazisterna och Hitler är det mesta vi får läsa om som utövat de värsta grymheterna, men jag tror där ligger de i lä i jämförelse med Stalin och efterföljande kommunistledare. På det hela taget är det i alla fall bättre nu trots allt.

  Hej!

 11. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Kommunism, fascism, nazism allt handlar om makt och pengar, och för detta mördar och förföljer man!
  Jag tycker inte att något är finare och bättre än något annat. Jag tycker också att det blir väldigt konstigt att räkna offer för olika förtryck! Hur blir den objektiviteten?
  Vad utgår den ifrån? Vem har den sanningen?
  Tycker att det känns som att man är inne på lite farliga vägar här, vi ska väl uppmärksamma och fördöma allt förtryck i världen lika kraftfullt!!

 12. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2013-02-22 09:12)
  Jag tycker att ögonvittnesskildringar av dem som lidit under förtrycket ger nyttigaste informationen om vad de olika ismerna innebär i praktiken. Vill man ha fakta är ”Kommunismens svarta bok” nyttig läsning. Här kvantifieras antalet offer för de olika ismerna, inte bara kommunismen. Ofattbart antal döda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.