Kommunpolitikers snuttefiltar

Uppdrag gransknings avslöjande av miljonrullningen till ishockeybolaget i Leksand visar vad som händer när kommunpolitikerna i en kommun får någonting på hjärnan, en slags polyp, som de inte kan göra sig av med. I Leksands kommun har man på olika sätt trixat och fixat mångmiljonbelopp till ishockeybolaget. Ishockeyn är ju idag ren business och bedrivs också i bolagsform. Samtidigt lägger man ned skolor och sparar på omsorgen.

Vi har 290 kommuner i detta land och det skulle nog regelbundet behövas ett "Uppdrag granskning" i flertalet av dem. Storumans kommun svindlade ju för ett par år sedan ca 25 miljoner rakt upp i luften på eget bedrivet flyg på flygfältet i Gunnarn under knappt 1½ år. I förhållande till kommunens storlek en ofantlig summa. Bara det skulle kunna fylla ett helt avsnitt av Uppdrag granskning.

I många kommuner finns industrifastighetsbolag som går med miljonförluster varje år samtidigt som stora nedskärningar sker på skola och omsorg. I vissa fall kan förlusterna bero på bortfall av hyresgäster men jag tror det är vanligare att man hyr ut lokalerna under självkostnaden, d v s man subventionerar de företag som hyr i kommunens industrilokaler. Detta är orättvist mot de företagare som bekostar egna lokaler och ett klockrent bidrag till att snedvrida konkurrensen i näringslivet. I glesbygdskommuner är det ofta nödvändigt att bygga och hyra ut industrilokaler men jag tycker det är självklart att ta ut en hyra som täcker kostnaderna. I Storuman finns kommunala pengar som används till hyressubventioner.  I Lycksele kämpade Kent-Roger Hörling (fp) i flera år för att få bort miljonförlusterna i de kommunala industrihusen. Förgäves?

I en del glesbygdskommuner har man borgat på lån till hyreshusbyggande i avfolkningsbyar vilket orsakat stora förluster för skattebetalarna. I visst fall kördes den lokala kommunchefen över av politikerna och chefstjänstemannen fick rätt och politikerna fick fel och skattebetalarna fick betala notan. Det här med hyreshusbyggande i avfolkningsbyar är en klassiker. Hur man kunde komma på en så galen idé i flera glesbygdskommuner är en gåta för mig. Tunnelseende?

Vårt valsystem garanterar att inkompetenta kommunpolitiker väljs om gång efter gång trots alla för skattebetalarna kostsamma beslut de medverkat i. Kanske TV Västerbotten skulle starta en egen avdelning "Uppdrag granskning". Det är verkligen nödvändigt och tittarsiffrorna skulle raka i höjden.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.