Problembaserat lärande

 Enligt omfattande studier är problembaserat lärande inte så effektivt som man trott och passar bäst för högpresterande elever. För svagpresterande elever är problembaserat lärande till och med skadligt. Här kanske vi har en delförklaring till de sjunkande resultaten i skolan. Men jag hävdar att en HAVERIKOMMISSION borde tillsättas som får analysera vad som gått snett och föreslå åtgärder för att lyfta den svenska skolan. Läs gärna artikeln i Dagens Nyheter om problembaserat lärande!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/modern-undervisning-far-underkant

Etiketter: , ,

2 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Att man borde analysera vad som gått snett håller jag med om och att titta på vad forskningen ger vid handen är då viktigt. John Hatties sammanställning av en stor del av relevant forskning på området är då ett självklart hjälpmedel.
  Detta arbete tror jag med fördel skall göras av en tvärpolitisk grupp för att nå största möjliga politiska förankring. Vad grupperingen skall heta är av mindre vikt, det viktiga är syftet och slutsatserna om hur en framtida svensk skola för alla skall se ut.

  Tyvärr är skolan ett väldigt tacksamt område att driva partipolitik kring i valrörelser vilket gör det svårt att få till stånd tvärpolitiska arbeten.

  Man måste i sammanhanget också komma ihåg att den Svenska skolans resultat inte ligger i botten utan att det är den negativa trenden som är mycket oroande då den pågått under ganska många år. Om vi inte lyckas vända trenden kommer vi i framtiden att hamna i botten.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Peter Åberg (2013-04-03 08:48)
  Jag letade efter Maciej Zarembas artikelserie om den svenska skolan i DN men den var borttagen. I stället finns den i bokform och vid en sökning på http://www.bokus.se hittade jag boken till det facila priset 44 kr. Jag rekommenderar läsning av Zarembas bok p g a de mycket intressanta iakttagelser som Zaremba gör. Häpnadsväckande intressanta! Inte för att jag håller med Zaremba i alla hans påståenden men en frisk analys är det av en person som inte blivit miljöskadad i vårt skolsystem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.