Hagamannen snart fri.

 Enligt svensk praxis släpps straffångar ut när 2/3 av strafftiden avtjänats. Vi har samtidigt en ständigt pågående diskussion om huruvida hårda straff minskar brottsligheten. Om man åker in i den långa tunneln och bara söker efter den lilla ljusa punkten som förebådar tunnelns slut, utsläppandet av våldsbrottslingen, får man en torftig och syrefattig diskussion. Om vi uppehåller oss en smula vid brottsoffrens upplevelser av den STORA GODHETEN blir det en annan diskussion. (Den är definitionsmässigt godast som inte vill ha några straff alls).

Hagamannen förstörde livet för flera kvinnor. Dessutom injagade han skräck i tiotusentals kvinnor i Umeå med omnejd under ett decennium. Är det förmätet att påstå att fängelsetiden för Hagamannen har inneburit friheten åter för tiotusentals kvinnor under exakt samma tid. När Hagamannen släpps ut kan man ju fråga sig hur alla dessa kvinnor i Umeå känner sig inför vetskapen att han är fri igen att göra vad han vill och när han vill.

Brottsoffren är ofta en vid krets människor och som i Hagamannens fall en stor del av befolkningen i en stor stad. Vi har nog en lång väg att vandra innan brottsofferperspektivet fått fullt genomslag i rättskipningen. I Hagamannens fall är det fråga om man ens ska ta ordet brottsofferperspektiv i sin mun. Bedrövligt är ordet!

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Maxim Gorkij

    Hejsan!

    Håkan Rombes blogg är bra och med tänkvärda ord för han fram en djup tradition i Västerbotten. Frisinne och Liberalism.
    Men hur många ska inte omfattas av denna så storslagna ideologi? Frisinnet och Liberalismen!
    Fångar får sitt straff efter vår lag. Och brottet skall sonas. Länder med högre straffsatser för exvis narkottikabrott (bl,a USA) har ej per automatik lägre och lenare brottslighet. Tvärtom!
    Vad denne man från Umeå anbelangar så har han enligt sin dom snart friheten under fötterna.
    Han bör med stor sannolikhet EJ återvända till Umeå, byta sitt namn och försvinna. Dock har lagen i hans fall brustit. Evig Fotboja och övervakning till dödens dagar.
    Där missade domstolen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.